Çocuklarda Altını Islatma Sorunu

Çocuklarda alt ıslatma sebepleri ve altını ıslatan çocuklar için kullanılabilecek bitkisel destekler nelerdir?

Alman kanunlarına göre düzenlenen modern bitkisel ilaçlar çocuklarda farklı uygulanır. Çocuklar yetişkinlerin küçük hali değildir, gelişme halinde olan bir varlıktır. Bu nedenle çocuklarda kullanılacak bitkiler, gelişimi engellemeyecek ve zararlı olmayacak şekilde özenle seçilmiştir, bu arada tadı ve kokusu da dikkate alınmıştır.

4 yaşını bitirmiş çocuklarda haftada en az 1-2 defa yatak ıslatılıyorsa sorun var demektir. Nedenleri arasında idrar yolları  iltihabı, kramp, gelişme bozukluğu ve hormon dengesizlikleri sayılabilir, hekim tarafından incelenmelidir. Aile içi ilişkiler, yeterli ilgi görmeme, küçük kardeş, baskı, temizliğe erken alıştırmaya başlama, aşırı eğitim baskısı da yatak ıslatmada etkilidir.

Tedaviye destek olarak yatmadan önce birkaç defa tuvalete götürülmeli, süt dahil uyumadan önceki saatlerde sıvı verilmemeli, uyumadan önce yatakta sohbet ederek çocuk rahatlatılmalı, suçlanmamalıdır.

Tedavi tedbirleri arasında modern bitkisel ilaçlar destek olarak önemli bir yere sahiptir. Kediotu kökü ile psikolojik destek sağlanmakta, sakızkabağı çekirdeği ile idrar kesesi desteklenmektedir.

Kediotu kökü ( Valerianae radix): 1 çay kaşığı kıyılmış kediotu kökü fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenip süzülür. İhtiyaca göre günde 1-3 defa birer fincan içilir. Kokusunu düzenlemekiçin az miktarda lavanta çiçeği ilave edilebilir.

Sakızkabağı  çekirdeği ( Cucurbitae peponis semen): Günde 10 gr dövülmüş veya öğütülmüş çekirdek yoğurda katılarak yedirilir. Sabah ve akşam birer yemek kaşığı çekirdek yenebilir.

Dr. Ahmet Toptaş

Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009,

ISBN: 978-9944-790-31-4,  (0212)528507

 

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php