Folik Asit Eksikliği

Folik Asitin Önemi. Folik asit eksikliği ABD’de ve dünyanın başka yerlerinde çok yaygındır. Eksiklik olasılığı hamile bir bayan veya bir alkol tüketicisi iseniz artar yani özellikle bu kişiler bu temel besine daha fazla dikkat etmelidirler.

Vitamin B12 den farklı olarak, vücut büyük miktarlarda B9 vitamini (folikasit) depolamaz. Genellikle vücut rezervleri bir kaç ay için yeterlidir ve dolayısıyla vücut için daimi folik asit kaynağı yoksa eksiklik yaşamak çok kolaydır.

Folik Asit Eksikliği Belirtileri

• Hafızada sorunlar, sinirlilik, depresif durumlar, halsizlik, kilo kaybı, fiziksel çalışmaya karşı dayanaksızlık folik asit eksikliğinde ortaya çıkabilecek belirtilerdir.

• Yetersiz beslenme ve emilim bozukluğu folik asit eksikliğine yol açan başlıca faktörlerdir.

• Alkol vücutta folikasit emilimine zarar verir ve tamamının vücuttan atılmasına yol açarak folik asit eksikliğine sebep olur. Eğer ağır içici iseniz, vücudunuzu bu besinle takviye etmeyi ciddi olarak göz önüne almalısınız.

Hamilelikte Folik Asit : Hamile kadınlarda bu madde için artan bir talep vardır ve ceninin sağlıklı gelişimi için kritik önemdedir.  Eksikliği spina bifida (ayrık omurga) gibi nöral tüp bozukluklarına yol açabilir.

• Yapılan araştırmalar folik asidin hamilelikte bebeğin santral sinir sistemi gelişimi üzerinde tahribata neden olan spina bifida adlı hastalığı önleyici etkisinin olduğunu göstermektedir.

• Spina bifida, Nöral Tüp Defekti olarak adlandırılan bir grup doğumsal anomalinin bir türüdür. Genellikle omurga kemiği ve bazı durumlarda da omuriliği etkiler. Folikasit eksikliği beyin gelişiminin olmamasına ve beyin dokusunun kafatasındaki açıklıktan dışarı çıkmasına yol açabilir.

• Ayrıca bu vitaminin eksikliği erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve plasentanın erken ayrılmasına da sebebiyet verebilir.

Hamilelik öncesi folik asit kullanımı : Bebek sahibi olmayı planlıyorsanız folik asit kullanımına hamilelikten en az bir ay önce başlamalı ve hamileliğinizin ilk 12 haftasında devam etmelisiniz.

• Folik asit eksikliği kalp hastalığı riskini de arttırabilir. Homosistein seviyelerini düzenler ve dolayısıyla arterlerde plak birikimini azaltır. Yüksek kolesterol düzeylerinden şikâyetçi iseniz,  doktorunuzdan, bu maddenin yüksek düzeyleri yüksek kolesterol ilave sorunları ile birlikte kalp sorunlarından şikâyet riskinizi katlayabileceğinden, kan homosistein düzeyinizi kontrol etmesini isteyin.

• Homosistein düzeylerinin yüksek olması kalp krizi, inme, bacaklarda dolaşım bozukluğu ve bunama gibi rahatsızlıkların oluşumunda rol oynayabiliyor.

• Folik asit, B6 vitamini ve B12 vitaminiyle homosisteini kan dolaşımından uzaklaştırmak için beraber görev yaparlar.

Folik Asit Eksikliği Anemisi : Folik asit eksikliği makrositik anemiye neden olabilir. Bu hastalıkta, vücuttaki alyuvar hücreleri büyür ve hücrelerin sayısı düşer.

• B12 vitamini eksikliği de bu tip anemiye neden olabileceğinden, folik asit B12 vitamini ile takviye etmek önemlidir.

Folik Asit Kaynakları Nelerdir ?

• Folik asit içeren yiyecekler : Koyu yeşil yapraklı sebzeler  tüm tahıllar ve kuru baklagiller de folik asit bulunur.

• Ancak, ışık, ısı ve gıda işleme onu kolayca yok edebilir, dolayısıyla, azami yararı sağlayabilmek için sebze ve meyveleri taze olarak veya mümkün olduğu kadar az pişirilmiş şekilde tüketmek en iyisidir.

• Fasulye, fındık, ceviz, yumurta sarısı, portakal da  folik asit bulunan gıdalar arasındadır.

• Besinlerin yanısıra folik asit tablet olarak da alınabilir.

· Folik asit vitamini B vitaminleri ile özellikle B12 veB6 vitaminleri ile birlikte alındığında daha etkili olur. Dolayısıyla bu vitaminlerin bileşimini içeren formülde bir takviye arayınız.

• Takviyenin kalitesi daima üreticinin kalitesine bağlıdır; dolayısıyla, aynı bileşenleri içeren iki ürün eşit kalitede olmayabilir. Bileşenlerin maliyeti kullanılan folik asidin saflığına göre çok değişebilir ve birçok ürün sağlığınıza zararlı olabilecek katkı maddeleri içerir.

•  Size, üretim ve kalite kontrol süreçlerinin yerinde olmasını sağlayan mevcut en yüksek standart farmasötik GMP uygunluğu izleyen bir üreticiyi seçmenizi öneririz. Bu seçtiğiniz üreticinin sadece en yüksek standartta üretim yapması  size artan yararlar sağlar.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Folik Asit Eksikliği” üzerine 11 yorum

  1. coumadin çok tehlikeli bir ilaç kesinlikle kullanılmamalı, bende toplar damar yetmezliğinden 8 ay kadar kullandım böbrekleri bitiriyor onun yerine ecopirin çok rahatlıkla kullanabilirsiniz, fakat coumadin aynı şekilde amcam da kullandı aynı hastalık yüzünden ve sonucunda böbrek fonksiyonları sıfırlandı aylarca diyalize bağlı yaşadı aynı kaderi paylaştı biz ve bu yüzden asla ve asla coumadin kullanmayı kimseye tavsiye etmiyorum, sağlıkla kalın…

  2. ben gebelikte aşırı bulantı ve iştahsızlık yüzünden nerdeyse aç yaşıyordum ilaç almayıda okadar önemsemedim yada dikkat edemedim bigün alır iki gün almazdım ve düşük yaptım ilk iki ay çok önemli size tavsiyem folik asit alın ben şu an gebeliten önce almaya başladım yasak sürem bitince tekrar hamile kalmak istiyorum sakın bişey olmaz demeyin oluyor canınızdan can gidiyor.

  3. Dikkatimi çekti hep bayanlar yorum yapmış:)) Folik asit , hafıza ile alakalı mıydı? :)) Şaka tabiki. Ben 31 yaşında biriyim bendede eksik çıktı bi araştırma yapayım dedim..

  4. bende 2aylık hamileyim. doktor mutlaka alınmalı dedi. ama ben kullanmıyorum. eşim biyolog (odtü biyoloji) tablet olarak alınan folik asitin de bir çeşit ilaç olduğunu, içerisinde koruyucu maddelerin olduğunu ve bunların bazı durumlarada bölünmeyi önlediğini (ki ceninin hücre bölünmenin max. olduğu evresinde takviye alınıyor) söyledi. ayrıca prospektüsü ayrıntılı okuduğumuzda “”””günde 0,1 mg ın üzerinde alınan folik asit dozları hematolojik belirtileri azaltmasına rağmen nörolojik belirtiler ortaya çıkarmaktadır. ” “folik asit hematolojik anomalileri düzeltebilir, fakat nörolojik problemler irreversibl (dönüşümsüz, iyileşmesi imkansız) olarak artabilir””””” bunlar yazıyor. bunları okur okumaz vazgeçtim. doktorlar sadece uygulama başlanılan bir ürünü tabiri caizse pazarlamak durumundalar. herkes kendisinin doktorudur. bol balık, yer fıstığı, ceviz fındık yeşillik tüketin benim gibi. herkese sağlıklı günler…

  5. 1. çocuğumda hiç kullanmamıştım sorunu yok çok şüür çota akıllı bir çocuk öğretmeni söylüyor.şimdi yine hamileyim 2.5 aylık. kullanmadım ama şimdi kullansam folik asit olur mu besinlerimi normal alıyorum. Bir sorun olur mu şimdi kkafama takıldı yaşım 32.

  6. ben hamilelere tavsiyede bulunmak istiyorum folik asit hapınıda yutun yiyeceklerdende faydalanın ben ilacı kullanmadım kızımda spina bifida denilen hastalık çıktı belinde kıllar çıkıyor çok pişmanım çoookkk…

  7. yasemin bende hamileyim ilaç kullanamıyorum ama mantıklı düşününce folik asiti kaynağı olan besinlerden almak daha sağlıklı ama günlük ihtiyaç doğrultusunda yani 0.4 mg almamız gerekiyo

  8. safra kesesi ters çalıştgı için safra mideye dolmuş o yüzfen kuru baklagiller yeşillik yiyemiyorum
    folikasit eksikligi oldugu söylendi
    ne yapabilirim

  9. ben 2aylık hamileyim ve folik asid kullanamıyorum ama bunu besinlerle tamamlamaya çalışıyorum acaba tableti kadar faydalı olur mu

  10. ben kalp hastasıyım ve kalbim yüzünde biz doktora gittik ve sonuçları almıştık sonuçlar çok kötü çıkmıştı ezilme var dediler kalbinde dediler

  11. 3 yıl önce derin toplardamar tıkanması sonucu akciğer embolisi geçirdim. Tedavim sırasında genetik faktörlere bağlı olduğu belirlendi. yaşam boyu coumadin ve ayda bir de b12 (dodex) kullanmam tavsiye edildi ve böylede yapıyorum. Ancak başka bir doktor folik aside dayalı tıkanma olduğu bunun tedavisinin yapılması gerektiğini söyledi.
    Coumadin kullananların yeşil yapraklı bitkilerden uzak durması, az tüketmek gerektiği vurgulandı. folik asiti de bunlarda bulunduğuna göre ben ne yapmalıyım ki; her ikisini de düzgünce alabilmeyim.
    Saygılar.

Yorum yapın

css.php