Folik Asit Nedir?

Folik Asit Kullanımı ve Folik Asit Nedir? Folik asit B kompleks ailesinin suda eriyen bir başka üyesidir ve folat, folasin, vitamin M, veya vitamin B9 olarak da bilinir.

 

 Folik Asit Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Folik Asit Kullanımı Neden Önemlidir? Folat alyuvarların oluşumundaki temel bileşendir ve enerji üretiminde önemlidir. Onu uygun hücre bölünmesi ve kopyalanmasında temel öğe yapan DNA ve RNA sentezlerinde bir koenzimdir.

• Dolayısıyla, sağlıklı cenin gelişimi bu besinin varlığına bağlı olduğundan hamilelik öncesi ve sırasında vücudun bu vitaminden yeteri kadarına sahip olmasını sağlamak özellikle önemlidir. Bu konuda zamanlama yaşamsaldır. Folik asit alımına büyüyen cenin için bu besinden yeteri kadarını sağlamak için hamilelikten önce başlamalıdır.

• Gebelik öncesi ve de hamileliğin ilk devrelerinden itibaren kullanılmaya başlanan folik asit bebekde oluşabilecek gelişim bozukluklarını engeller.

• ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü verilerine göre hamilelik öncesi en az 1 yıl süreyle folik asit kullanımı erken doğum oranlarının %50-70 oranında azalmasını sağlamaktadır.

• Megaloblastik anemi demir eksikliğinden sonra en çok görülen anemi çeşididir. Hamilelik döneminde megaloblastik aneminin en önemli nedeni folik asit eksikliğidir.

• Sinir tüpü anomalileri ülkemizde en çok görülen doğumsal anomalidir. Başın alt kısmından başlayarak kuyruk sokumuna kadar uzanan tüp biçimindeki kanalda doğuştan sinir ya da beyin dokusu bozuklukları sinir tüpü anomalileri olarak adlandırılır.

• Sözkonusu rahatsızlık yeteri kadar folik asit kullanmayan kadınların bebeklerinde artış göstermektedir. Sigara ya da alkol tüketen, hamilelik döneminde ilaç kullanan, kronik rahatsızlığı bulunan ve akraba evliliği yapan kadınların bebeklerinde daha fazla görülmektedir.

• Sinir tüpü hamileliğin ilk 3 haftasında oluşmaya başlar, birkaç hafta içerisinde oluşumunu tamamlar. Bu yüzden folik asitin kullanımına hamile kalmadan en az 1 ay önce başlanması ve hamileliğin ilk 3 ayında mutlaka kullanılması gerekir.

• Uzmanlar folik asit kullanılması durumunda bu rahatsızlığın görülme sıklığının en az %70 oranında azalacağını belirtiyorlar.

Folik Asit Ne Kadar Kullanılmalı? Hastalık riski düşük olan kadınların günlük 0.4 miligram folik asit alımı yeterliyken, çocuklarında ya da yakın akrabalarında sinir tüpü bozukluğu olan kadınların ise daha fazla oranda folik asit alması gerektiği belirtiliyor.

Folik Asitin Diğer Faydaları Nelerdir?

Folik asit kullanımı yüksek homosistein düzeylerini düşürmede de etkindir. Çalışmalar vücuttaki çok fazla homosisteinin kalp sorunlarına neden olabileceğini göstermektedir. Vitamin B12 ve vitamin B6 ile birleştirilen folik asit, vücudunuza homosistein miktarını düşürmede yardımcı olabilir.

Homosistein Yüksekliği Neye Yol Açar?

• Homosisteinin fazla oluşu kan damarlarının iç yüzeyini döşeyen hücreler için zararlıdır.

• Damar sertliğine yol açar ve pıhtılaşmayı artırmak suretiyle enfarktüs gelişmesininin hızlanmasına neden olur.

• Beyin damarlarının tıkanmasıyla sonuçlanan felcin meydana gelmesinde rol oynar.

• Alzheimerlı hastalarda yapılan analizlerde  fazla oranda homosistein düzeyleri tespit edilmiştir.

• Homosistein yüksekliği belirti vermediği için kan tahlili yaptırılara öğrenilebilir.

Bu takviye depresyon ve anksiyete tedavisinde de yardımcı olabilir. Düşük folat düzeyleri ile depresyon arasındaki ilişki daha ileri araştırma gerektirse de depresyon şikâyetiniz varsa bu takviye hakkında doktorunuza danışmaya değer.

Kansızlığa karşı koruyucu olması bir diğer folik asit yararları arasındadır.

Toksemi veya preeklamsi olarak bilinen bir durum sebebiyle gebeliği boyunca yüksek kan basıncı riski altında olan hamile kadınlar için de folik asitin yararlı olacağı belirtiliyor.

Folik Asit Bakımından Zengin Besinler

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, brokoli, kuşkonmaz, fındık, tam tahıllar, et, süt,  yoğurt, yumurta, yağlı tohumlar ve turunçgillerde bulunur.

Günlük Folik Asit İhtiyacı Ne Kadardır?

Günlük folik asit miktarı (RDA dozajı) yetişkinler için 200 mcg, hamileler için 400 mcg civarındadır. Folat almak herhangi bir B12 vitamini eksikliğini gizleyebilir ve birçok uzman  B12 ve folik asit in birlikte kullanımını önerir.

Folik Asit Yan Etkileri Varmıdır?

Fazla folik asit kullanımı çinkonun vücuttan atılmasına neden olur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Folik Asit Nedir?” üzerine 43 yorum

  1. Arkadaşlar bende 4 ay önce kürtajsız düşük yaptım sonra doktor folik asit verdi düşükten sonra. 3 ay korundum Arkasından hamile kaldım şimdi 1 buçuk aylık hamileyim folik asit kullanıyorum hamilelikten 3 ay önce başladım folikasite ve doktor hala daha devam etmemi istedi iyi bir ilaç bebeğin daha iyi gelişimi için hiç bi sorun olmaz Korkmayın

  2. Benim eşim asker 3 ayda bi geliyor 3 ay boyunca folik asit kullansam acaba faydasi olurmu çocuk çok istiyoruz lütfen yardimci olurmusunuz

  3. Arkadaslar bu bi ilac degil vucuda alinmasi gereken vitaminlerin hap hali her hafta balik yiyemeyen baliktaki vitaminleri alamayan tavuktan tiksinen etten tiksinen ve bunlarin vitaminlerni alamayacak olan hamileliklere karsi yapilmis kucuk bir hap bu durumu olmadigi icin yeterlu besin alamayacak anne adaylarj icinde cok guzel bi uygulama

Yorum yapın

css.php