Folik Asit Nedir?

Folik Asit Kullanımı ve Folik Asit Nedir? Folik asit B kompleks ailesinin suda eriyen bir başka üyesidir ve folat, folasin, vitamin M, veya vitamin B9 olarak da bilinir.

 

 Folik Asit Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Folik Asit Kullanımı Neden Önemlidir? Folat alyuvarların oluşumundaki temel bileşendir ve enerji üretiminde önemlidir. Onu uygun hücre bölünmesi ve kopyalanmasında temel öğe yapan DNA ve RNA sentezlerinde bir koenzimdir.

• Dolayısıyla, sağlıklı cenin gelişimi bu besinin varlığına bağlı olduğundan hamilelik öncesi ve sırasında vücudun bu vitaminden yeteri kadarına sahip olmasını sağlamak özellikle önemlidir. Bu konuda zamanlama yaşamsaldır. Folik asit alımına büyüyen cenin için bu besinden yeteri kadarını sağlamak için hamilelikten önce başlamalıdır.

• Gebelik öncesi ve de hamileliğin ilk devrelerinden itibaren kullanılmaya başlanan folik asit bebekde oluşabilecek gelişim bozukluklarını engeller.

• ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü verilerine göre hamilelik öncesi en az 1 yıl süreyle folik asit kullanımı erken doğum oranlarının %50-70 oranında azalmasını sağlamaktadır.

• Megaloblastik anemi demir eksikliğinden sonra en çok görülen anemi çeşididir. Hamilelik döneminde megaloblastik aneminin en önemli nedeni folik asit eksikliğidir.

• Sinir tüpü anomalileri ülkemizde en çok görülen doğumsal anomalidir. Başın alt kısmından başlayarak kuyruk sokumuna kadar uzanan tüp biçimindeki kanalda doğuştan sinir ya da beyin dokusu bozuklukları sinir tüpü anomalileri olarak adlandırılır.

• Sözkonusu rahatsızlık yeteri kadar folik asit kullanmayan kadınların bebeklerinde artış göstermektedir. Sigara ya da alkol tüketen, hamilelik döneminde ilaç kullanan, kronik rahatsızlığı bulunan ve akraba evliliği yapan kadınların bebeklerinde daha fazla görülmektedir.

• Sinir tüpü hamileliğin ilk 3 haftasında oluşmaya başlar, birkaç hafta içerisinde oluşumunu tamamlar. Bu yüzden folik asitin kullanımına hamile kalmadan en az 1 ay önce başlanması ve hamileliğin ilk 3 ayında mutlaka kullanılması gerekir.

• Uzmanlar folik asit kullanılması durumunda bu rahatsızlığın görülme sıklığının en az %70 oranında azalacağını belirtiyorlar.

Folik Asit Ne Kadar Kullanılmalı? Hastalık riski düşük olan kadınların günlük 0.4 miligram folik asit alımı yeterliyken, çocuklarında ya da yakın akrabalarında sinir tüpü bozukluğu olan kadınların ise daha fazla oranda folik asit alması gerektiği belirtiliyor.

Folik Asitin Diğer Faydaları Nelerdir?

Folik asit kullanımı yüksek homosistein düzeylerini düşürmede de etkindir. Çalışmalar vücuttaki çok fazla homosisteinin kalp sorunlarına neden olabileceğini göstermektedir. Vitamin B12 ve vitamin B6 ile birleştirilen folik asit, vücudunuza homosistein miktarını düşürmede yardımcı olabilir.

Homosistein Yüksekliği Neye Yol Açar?

• Homosisteinin fazla oluşu kan damarlarının iç yüzeyini döşeyen hücreler için zararlıdır.

• Damar sertliğine yol açar ve pıhtılaşmayı artırmak suretiyle enfarktüs gelişmesininin hızlanmasına neden olur.

• Beyin damarlarının tıkanmasıyla sonuçlanan felcin meydana gelmesinde rol oynar.

• Alzheimerlı hastalarda yapılan analizlerde  fazla oranda homosistein düzeyleri tespit edilmiştir.

• Homosistein yüksekliği belirti vermediği için kan tahlili yaptırılara öğrenilebilir.

Bu takviye depresyon ve anksiyete tedavisinde de yardımcı olabilir. Düşük folat düzeyleri ile depresyon arasındaki ilişki daha ileri araştırma gerektirse de depresyon şikâyetiniz varsa bu takviye hakkında doktorunuza danışmaya değer.

Kansızlığa karşı koruyucu olması bir diğer folik asit yararları arasındadır.

Toksemi veya preeklamsi olarak bilinen bir durum sebebiyle gebeliği boyunca yüksek kan basıncı riski altında olan hamile kadınlar için de folik asitin yararlı olacağı belirtiliyor.

Folik Asit Bakımından Zengin Besinler

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, brokoli, kuşkonmaz, fındık, tam tahıllar, et, süt,  yoğurt, yumurta, yağlı tohumlar ve turunçgillerde bulunur.

Günlük Folik Asit İhtiyacı Ne Kadardır?

Günlük folik asit miktarı (RDA dozajı) yetişkinler için 200 mcg, hamileler için 400 mcg civarındadır. Folat almak herhangi bir B12 vitamini eksikliğini gizleyebilir ve birçok uzman  B12 ve folik asit in birlikte kullanımını önerir.

Folik Asit Yan Etkileri Varmıdır?

Fazla folik asit kullanımı çinkonun vücuttan atılmasına neden olur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Folik Asit Nedir?” üzerine 43 yorum

  1. slm arkadaslr bende daha yeni folic aside kullanmaya baliyorum bende doktoruma gitim yumurtaligimda kucuk kist var doktorumda dedi hemen bebekmi istiyorsun bende evvet dedim ve suan ilaci kullanmaya basliyorum umarim allah herkese kismet eder

  2. arkadaşlar daha kapsamlı olan folik asit kullanımı mesela elevit gibi..adı üstünde multi vitamin içinde B6 vitamini ar ve buda bulantıları hafifletiyooo..Allah herkese sağlıklı akıllı güzel bebekler versiiiin inşaallah AMİİİİİN

  3. merhabalar bende 7 haftalık hamıleyım 2 hafta once kullanmaya basladım acaba etkılı olacakmı gec kalmısmıyımdır.

  4. berhaba arkadaşlar bende bugün folik asit kullanmaya başladım bende bütün bayanlar gibi anne olmak isatiyorum umarım allah hepimizin diğini gerçekleştirir

  5. doktorlar dollenmeden en az 4 hafta once baslamayi oneriyorlar, ama ne kadar erken baslarsan o kadar iyi. cocuk sahibi olmayi dusunen herkes gunde 4microgr almali, en iyisi icinde folik asit bulunan karisik vitamin haplari. dogumdan sonra emzirme suresince de kullanima devam edilmeli.

  6. slm arkadaşlar bende haziranda çocuk düşünüyorumne zaman başlamam gerekiyor folik asite şimdiden tesekürler

  7. @esra: adet gecikmedise yoktur öle bişe mi olur miden de bulana bilir üşütmüşşündür

  8. @esra: güzelim tahlille ne gerek var her hamilenin kullanması gereken bi ilaç zaten

  9. 1 haftadır mide bulantısı var acaba bebek varmıdır adet gecikmedi

  10. slm ben mart da düşük yaptım dr folık asıt önerdi 3 aydır kullanıyorum ama artık bebek istiyorum neden olmuyo yardımcı olurmusunuz

  11. bendede mide bulantısı var nedeni ne olabilir acaba yaklasık 1-1,5 haftadır kullanıyorum

  12. ben 4 haftalık hamileyim ve folik asiti dün kullanmaya başladım.geç kalmış olabilirmiyim. bi sorun olur mu?

  13. bende 1aydır folikasit kullanıyorum amadoktor hiç tahlil yapmadan verdibunu inş. ibr sorun olmaz

  14. folik asit mide bulantısı yaparmı ben 15 gündür kullanıyorum ve çok mide bulantım oluyor

  15. mrh ben iki ay önce 5 aylık bebeğimi aldırmak zorunda kaldım folik asit yetersizliğine bağlı nöral tüp defekti çıktı bebeğimi gördüm omurgası açık hidrosefali vardı şimdi günlük folik asit yutuyorum 7 ay boyunca yutmam lazım sakın ha arkadaşlar ihmal etmeyin benim gibi üzülmeyin sonra

  16. ben şimdi 6 haftalık hamileyim ve doktorum bana folik asit verdi şimdi kullanıyorum daha önce kullanmamıştım bnyeden büyeye değişio galiba bu durum

  17. Ben hamile kalmadan önce, çevremden duyduğum bilgiler ile folik asit kullanmaya başlamıştım. Hamile kaldığımda doktora gidince doktorum bana sadece folik asit yerine, folik asitte içeren bir multivitamin kullanmamın daha iyi olacağını söyleyip elevit verdi. Keşke hamileliği planladığımda doktora gitseydim.

Yorum yapın

css.php