Göz Altı Morlukları Nedenleri ve Tedavisi

Göz Altı Morlukları Nedenleri Nelerdir? Göz Altı Morlukları Nasıl Geçer? Göz altı morlukları, kadınlarda ve erkeklerde oldukça çok görülen bir sorundur. Göz altı morluklarını gidermekte kullanılan kozmetik ürünler gözaltı morluklarını azaltabilmekle beraber kalıcı bir çözüm sağlamaz.

Göz Altı Morlukları Neden Olur?

Yapılan araştırmalara göre göz çukurlarındaki kılcal damarların içinden geçen kandaki hemoglobinin oksidasyonu bu soruna yol açmaktadır. Göz çukurundaki kılcal damarlar, kanı sızdırarak oksijene maruz bırakırlar. Bu sızıntı sonucu oluşan oksidasyon göz çevresinin koyulaşmasına sebep olur.

Göz altı morlukları genellikle kalıtsaldır. Çoğunlukla koyu tenlilerde oluşan bu sorun açık tenli insanlarda da proplem yaratmaktadır.

Gözaltı morlukları doğuştan veya göz torbası etrafında meydana gelen kan damarlarının ciltte yakın bulunması ya da göz etrafındaki damarlarda yağ torbalanması nedeniyle kan dolaşımının sağlıksız oluşundan dolayı görülebilmektedir.

Cilde renk veren hücrelerin çokluğundan kaynaklanan bir sorundan dolayı da olabilir. Sonradan meydana gelen göz altı morlukları sigara, alkol, uyuşturucu ve stres gibi sebeplerden ötürü de olabilir.

Gözaltı Morluklarının Nedenleri

• Vücuddaki en ince deri göz kapağı etrafındadır. Göz altındaki morluklar genellikle derinin altındaki kan damarlarıdır. Genişlemiş damarlardan kan akımı olduğunda ciltte mor bir renk meydana gelir. Derinin yapısı ne kadar ince olursa göz altı morlukları daha belirgin hale gelir.

• Göz altındaki deri çok ince olduğundan vücutta sıvı tutulmasına yol açan olan herhangi bir şey, cilt yüzeyinin altındaki kan damarlarını şişirerek bunun koyu lekeler gibi görünmesine yol açar.

• Kan dolaşımının yavaş olması göz altı morluklarına yol açabilir. Kan dolaşımının yavaşlığı ciltte  hemosiderin birikimine sebebiyet verebilir.

• Genişlemiş ve güçsüzleşmiş damarlar kan birikimine neden olur.

• Cildin zamanla incelmesi neticesinde kılcal damarların görünür duruma gelmesi en çok rastlanan nedenler arasındadır.

• Yaşlılıkla birlikte deri kollajeni azalır ve cilt incelir. Bu durum damarların daha belirgin hale gelmesine ve göz altı morluklarının fazlalaşmasına sebep olur.

• Kişinin kullandığı ilaçlar kan damarlarında genişlemeye yol açıyorsa bu durum da göz altı morluklarını çoğaltabilir.

• Alerjik sebepler de bu soruna yol açabilir. Gözlerde kaşıntıya neden olan bir sorun derinin tahriş olmasına sebebiyet vereceğinden dolayı göz altı morluklarına neden olabilir.

• Yorgunluk ve uykusuzluk cildin soluk hale gelmesine sebep olur. Bu da deri altındaki kanın daha fazla görünür duruma gelmesine ve de göz altındaki morlukların kendini daha çok belli etmesine neden olur.

• Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık da göz altı morluklarına sebebiyet verebilir. Vücudda demir mineralinin eksikliği dokulara gerekli oranda oksijen gitmemesine neden olur.

• Yoğun rüzgar altında kalmak gözlerin tahriş olmasına, gözleri koruyan gözyaşı torbalarının kurumasına ve yaşların normalden daha az salgılanmasına yol açar. Bu durumda damarlar genişler ve gözler kanlanır.

• Yıllarca UV ye maruz kalınması güneş ışınlarının yol açtığı birikim hasarına bağlı olarak göz altında koyulaşmaya neden olabilir.

• Beslenme yanlışlıkları da göz altı morluklarını çoğaltabilir. Meyve, sebze ve antioksidan bakımından yetersiz beslenme de bu propleme yol açabilir.

• Özetle belirtmek gerekirse göz altı morlukları nedenleri, genetik veya karaciğer, böbrek ve kalp hastalıkları, alerjiler, fazla miktarda tuz tüketimi, demir eksikliği, kansızlık, uykusuzluk, yaşlılık, kan dolaşımındaki sorunlar, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme gibi birçok faktöre bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterir.

Göz Altı Morlukları Tedavisi

• Göz çevresini güneşten korumak, güneş koruyucular kullanmak, düzenli uyku, vücudun susuz kalmaması, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme bu sorunun daha da artmasını önleyebilir.

• Üzüm çekirdeği extresi, kollojen elastin sentezini artırarak gözaltı dokusunu destekleyici etki gösterir.

• C vitamini damar çeperini güçlendirici etkisiyle göz altı dokularını destekler.

• Göz çevresi için retinol ve K vitamini içeren kremlerin kullanılması gözaltı morluklarında faydalı olabilir.

AHA (alfahidroksiasit ) Uygulaması:  Göz çevresine uygulanan kimyasal peeling yöntemidir. Kişinin göz çevresine ve her iki göz kapağına alfahidroksiasit içeren topikal jel sürülür. Daha sonra asidi dengeleleyici madde ile işlem bitirilir. Uygulamadan sonra bakım kremi sürülür. İşlemden sonra kullanımı gerekli tek ürün güneş koruyucudur.

Sonbahar ve kış mevsimi bu işlem için ideal zamanlardır. Bu yöntemle hiperpigmantasyon, güneş ve yaşlılık lekeleri, skarlar ve ince kırışıklıklar azaltılabiliyor. Yöntem koyu veya açık her tende uygulanabiliyor.

Lazer Tedavisi ve Ameliyat : Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı kişinin durumuna göre değişir. Bazı kişilerde ameliyat, bazılarında ise lazer tedavisi uygulanır. Bazı kişilere de hem ameliyat hem de lazer tedavisi gerekebilir. Ameliyat uygulamasıyla torbalanmaya yol açan yağ dokuları yer değiştirilerek daha düzgün görünüm sağlanması amaçlanır. Tam ve istenilen sonuç alınması için bir kaç ay gerekebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Göz Altı Morlukları Nedenleri ve Tedavisi” üzerine 6 yorum

  1. Demir eksikliginden kaynaklanan kansizligimizi tedavi ettigimizde bu duzelir mi ? En azindan hafifler mi 🙁

  2. Goz morluklari icin olan kremlerden istifade edin.Uzum ceyirdeyi yagi vurun.Petruwkanin suyunu cikarib disk pambiga damciladib goze kompres edin.

  3. Merhaba ben 16 yasindayim Ben de kansizlik var onceleri gozumun altinda yoktu diye hatirliyorum su siralar cok fazla kendimi kotu hissediyorum her sabah ac karnina pekmez iciyorum patates koyuyorum gozlerime her aksam yatmadan goz altima kremle masaj yapiyorum ama degisen bi sey olmadi hala gecmesi icin umutluyum etrafimdan olumsuz tepkiler aliyorum lutfen yardim edin

  4. benim goz alti morugum genetik ama onceleri bu kadar belli etmiyodu cok hafifti simdi cok belli ediyo bundan kurtulus yokmu

  5. okunmanızı tavsiye ederim ger gece uykusu bozuklugunuzda varsa bu gerekli.hem uyku düzeni cok önemli.beslenmede etkili ama gizli gücler bedenimizi kullanmaya başlayınca bu sorun ortaya cıkıyor malesef.kuran okumalı dinlemeli …bedeni kullanan varlıklar bedeni yorar ve bu göz çevresini cok fazla ekiler.şuanda tüm düny aaynı dertten yakınıyor.

  6. merhaba, ben 19 yaşında beyaz tenli biriyim göz altlarım son 3 yıldır çukurlaştı ve göz altlarımdaki damarlar belli oluyor.Doğuştan değil yani genetik de değil.Doktora gittim herhangi bi sağlık sorunum yok sanırım güneş ışınlarından dolayı göz altı derisi incelmiş bu yüzden damarla görünüyo bunun bi tedavisi mümkün mü çok psikolojim bozuldu bu yüzden.

Yorum yapın

css.php