K Vitamini Eksikliği

K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? K Vitamini Nedir? K vitamini kanın pıhtılaşması için gereklidir. Kanın pıhtılaşması için gerekli olan protrombinin yapımında görev alır. Karaciğerde glikozun glikojene çevrilmesine yardım eder. Bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterir.

K Vitamini Vücudumuzun Hangi Organında Sentezlenir?

K vitamini bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilir. Antibiyotik kullanımı bu bakterilerin ölmesine neden olacağı için uzun süreli antibiyotik kullanımı K vitamini eksikliğine yol açabilir.

K Vitamini Eksikliğinde Ne Olur?

K vitamini eksikliği kanın pıhtılaşmasının azalmasına neden olur ve anormal kanamalar görülebilir. İdrarda kan, cilt altında mavi-siyah noktalar, dişeti ve burun kanamaları K vitamini eksikliğinde görülebilir.

K vitamini eksikliği özellikle uzun müddet antibiyotik ilaç kullananlar, emilim bozukluğu olanlar, bazı ameliyatlar, çok az kalorili diyetle beslenenler, karaciğer hastalıkları ve  bağırsakla ilgili hastalıklarda ortaya çıkar.

Nelerde K Vitamini Var ?

Yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, bürüksel lahanası, maydanoz, şalgam, pancar yaprağı, bamya, marul, brokoli, kuşkonmaz, tahıllar, tereyağı, peynir, yumurta, karaciğer, soya fasulyesi, yeşilçay, kivi, yaban mersini, kuru erik, havuç K vitamini içeren besinler arasındadır.

Yoğurt, kefir ve asitlenmiş süt bağırsaklarda bulunan bakterilerin K vitamini üretimini artırmasını sağlar.

K Vitamini Dozu

Yetişkinler için tavsiye edilen günlük doz erkek için 120 mikrogram, kadın için 90 mikrogram.

Yaşlı kişilerde emilim oranının azalması nedeniyle daha fazla oranda K vitamini gereksinimi olur.

Hamileler ve emzirenler K vitamini kullanmamalıdır. Kan sulandırıcı ilaç alanlar dr kontrolü olmadan K vitamini kullanmamalıdırlar.

K Vitamini Fazlalığı

Fazla K vitamini kullanımı aşırı pıhtılaşma nedeniyle damar tıkanıklığına neden olabilir. Yüzde ateş basması, kaşıntı, kızartı ve karaciğer proplemlerine sebebiyet verebilir.

Doğal K vitaminiyle fazlalık meydana gelmez. Besinlerle alınan K1 vitamini ve bağırsaklarda üretilen K2 Vitaminlerin fazlası kolayca atılabilir.  Ancak sentetik olanlarda sorun oluşabilir.

E vitamininin fazla kullanımı K vitaminin emilimini olumsuz olarak etkiler.

K Vitamini Çeşitleri

• K1 ve K2 olmak üzere 2 türü vardır. K1 vitamini yeşil sebze ve tahıllarda yer alır,  K2 vitamini ise kalınbağırsaktaki bakterilerce üretilir.

• K2 vitamini yumurta sarısı, peynir ve bazı süt ürünlerinde de olmakla birlikte miktarı düşüktür. Örneğin 45 mcg K2 vitamini almak için 5 litre süt tüketimi gerekir.

• K1 vitamini kan pıhtılaşmasında rol oynarken, K2 vitamini kemiklerde kalsiyum toplanmasına yardımcı olarak, atardamarlarda sertliğe sebep olan kalsiyum birikmesini önler.

• K2 Vitamini kemik yapımı ve kemik sağlığının devam ettirilmesi bakımından ve de arterlerde kalsiyum birikmesini önlemedeki görevi yönünden oldukça önemli bir vitamindir.

• Kalsiyumun kemik yapısına bağlanmasından sorumlu protein olan osteokalsinin aktive olması için K2 vitaminine gereksinim vardır.

• Kalp damar sağlığı için önemli bir vitamin olan K2 vitamini damar duvarlarında kalsiyum birikimini engelleyen Matrix Gla Proteinini harekete geçirir.

• Yetişkinlik dönemi boyunca hem erkek hem de kadınlarda sağlıklı kemikler ve arterler için K2 vitaminine ihtiyaç vardır.

• K2 Vitamini eksikliğinde damar sertliği, eklem kireçlenmeleri, kemik yoğunluğunda azalma ve osteoporoz riski artar.

• MenaQ7 mayalanmış soya fasulyesinden hazırlanan geleneksel bir Japon besini olan Natto adlı yiyecekte Bacillus subtilis bakterilerince sentezlenen güvenli ve etkili tek doğal K2 formudur. MenaQ7, bu doğal kaynaktan ekstre edilir ve saflaştırılır. Diğer MK-4 (menaquinone) K2 formları ise doğal değil sentetiktir.

• 4800 yaşlı kişiyi kapsayan ve  10 yıl süren Rotterdam Çalışmasının sonuçlarına göre  K2 vitamini arteriyel kalsifikasyonu ve kardiyovasküler ölüm oranını % 50 azaltmıştır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“K Vitamini Eksikliği” üzerine 91 yorum

  1. Brüksel lahanası yerine Bürüksel lahanası yazan cahil siteyi okumaya gerek yok‼️‼️‼️

  2. Kalp kapağım metal.Okudukça kafam karışıyor.Yukarı tükürsen bıyık;aşağı tükürsem sakal!Ne yapacağımızı şaşırdık vallahi.

  3. merhaba benim babam akut subkortikal infark geçirmiş k vitamn içeren besinleri almayacak dedi fakat k vitamin ana kaynak nelerdir. bilgi verirseniz çok memnun kalırım. teşekkürler

  4. kalp kapagim metal ,
    marcumar yani kan sulandirici aliyorum.
    vucudumda kabarciklar ve kasinti oldu gozumde kanlandi.
    kanimi olctum.
    4,6 cikti.
    Ne yapmam lazimki kanimi normale cevireyim iki gundur sulandirici almiyorum.

  5. Arkadaslar odev pesinde siniz ben k vitamini hastasiyim ilac atiyom bu ilaclarin fazlaligi vucuda idraryolun da diste ve burunda kanama olur azligi ise beyin ve kalp e piti gonderir sag tarafiniz iyusur besinde az tuketin

  6. Bu siteyi çok sevdim çok bilgilendirici bir site

  7. Yahu siz ödev açısından bakmayın bu bilgiler size herzaman her yerde lazım olur aklınızın bir köşesinde tutun çevrenizide bilgilendirin onlarada faydalı olun

  8. buraya k vitamini hangi besinlerde zengindir diye girdim yokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk birdahikine besinleridekoyun nolur bıktım artık bulamıyorum yinede siteyi çok beyen dim güzel ama yorumlara bakıp ne istediklermizin gerekli olanlarını seçip siteye ekleyip veya baska sitede görselli olarak görselleyebilirsiniz bendn bkadar

Yorum yapın

css.php