Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Belirtileri Nelerdir? Kabakulak Nedir? Paramyxovirus adlı bir virusun sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Çok tehlikeli olmamakla birlikte nadiren menenjit, ensefalit, işitme kaybı, erbezi iltihabı ve yumurtalık iltihabı gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Kabakulak Belirtileri

İlk belirtiler ateş, iştahsızlık, bitkinlik ve baş ağrısı şeklinde ortaya çıkar. Kulak altındaki ve önündeki bezelerde iltihaplanma ve şişme görülür. En çok etkilenen bezler kulağa yakın olan tükrük bezlerinden biri ya da her ikisidir. Şişlik hastalığın üçüncü gününde en ağır şeklini alır ve kulak memesinin ucunu yukarı doğru iter. Hastaların çok az bir bölümünde sadece tek taraflı şişlik olurken, genellikle birkaç gün sonra diğer parotis bezinde de şişme meydana gelir. Şişen bölgede ağrılar oluşabilirken, hafif bir ateş de şişmeye eşlik edebilir. Hastalığa yakalanan kişilerin üçte birinde ise herhangi bir belirti görülmemektedir.

Kabakulak Nasıl Bulaşır?

Virüs taşıyıcısının konuşma, öksürük ve aksırması sırasında çıkan tükürük damlacıkları yoluyla ya da tükürükle kirlenmiş eşya yoluyla bulaşır. Virüs, vücuda nefes yoluyla girdikten sonra kan yoluyla  yayılım gösterir.

Kabakulak hastası tükrük bezlerinin şişmeye başlamasından 7 gün öncesinden başlayarak 9 gün sonrasına kadar hastalığı başka insanlara bulaştırabilir.

Kabakulak Tedavisi

Kabakulağın özel bir tedavisi yoktur. Yatak istirahati, sıvı takviyesi, gerektiğinde ağrı kesici ve ateş düşürücülerden yararlanılabilir.

Kabakulak Komplikasyonları – Kabakulak Kısırlık Yapar mı?

Kabakulak hastalığı çocuklarda genellikle orta şiddette seyreder ve bir soruna neden olmadan iyileşir. Yetişkinlerde ise hastalık daha şiddetli belirtilerle kendini gösterir. Ergenlik döneminden sonra geçirilen kabakulak enfeksiyonu testis iltihabına sebep olabilir. Kabakulak orşiti denilen bu durum testis dokusunda kalıcı hasara neden olarak sperm üretimini azaltabilir ya da tamamen engelleyebilir. Tek taraflı yumurtalık enfeksiyonu genellikle üreme sorununa yol açmaz ama iltihap her iki taraflı olduğunda kısırlık oluşabilir. Yetişkinlik döneminde geçirilen kabakulak, beyin ve beyin zarı iltihabına, pankreas iltihabına ve hamileliğin ilk üç ayında düşük riskinin artmasına sebep olabilir.

Kabakulak Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kabakulak aşısı çocuklara 2 doz olarak verilir. İlk doz 12-15 aylıkken, ikinci doz ise 4-6 yaş aralığındayken uygulanır.

Kabakulak Aşısı Yan Etkileri

İlk doz  aşıdan sonra ciddi alerjik reaksiyon oluşması halinde ikinci dozun uygulanmaması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca hamile kadınların, AIDS, lösemi, lenfoma gibi hastalığı olanların da aşı olması önerilmiyor.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php