Kireçlenme Tedavisi ve Belirtileri

Kireçlenme Tedavisi Nasıl Yapılır? Kireçlenme Nedir? Osteoartrit ya da diğer adıyla eklem kireçlenmesi eklem kıkırdağının ilerleyici harabiyeti ve kaybıyle kendini gösteren bir hastalıktır. Eklem kireçlenmesi yaşam boyu alevlenme ve yatışma evreleriyle süren bir hastalıktır.

Kireçlenme Neden Olur?

• Eklem kireçlenmesi yaşın ilerlemesiyle daha çok görülür. Yaşlanan vücudumuzda ömrünü tamamlayan hücreler genellikle yerini yenilerine bırakırlar. Fakat eklem kıkırdağı yenilenme potansiyeli olmayan bir dokudur. Bunun sonucunda eklem mesafesi daralır, eklemi oluşturan kemikler birbirine yakınlaşır ve temas eder. Eklemi oluşturan kemiklerin birbirine sürtünmesi ve teması ağrıya yol açar.

• Yaş dışında da bu hastalığa zemin hazırlayan faktörler vardır. Genetik yatkınlık, doğumsal veya sonradan gelişmiş eklem bozuklukları, fazla kilo, kas güçsüzlüğü, nörolojik sorunlar, bazı metabolik hastalıklar ve bazı meslekler buna örnek olarak gösterilebilir.

• Eklem kireçlenmesi bazı ailelerde daha çok görülmekte ve daha erken yaşlarda oluşmaktadır. Bu da genetik yatkınlığı gündeme getirmektedir. Kireçlenmenin el parmak eklemlerinde şişlere yol açan türünde kalıtımın etkisi çok belirgindir.

• Kalça çıkığı gibi eklemlerde doğuştan görülen ya da kaza gibi sonradan eklemde bozukluğa neden olan yapısal bozukluklar, eklemin işleyişini aksatır ve osteoartrite zemin hazırlar.

• Kilo fazlalığı da ekleme binen yükün artmasına sebep olur ve kireçlenme riskini artırır.

Kireçlenme Belirtileri

En çok ve en erken görülen şikayet ilgili eklemin yoğun kullanımından sonra meydana gelen ağrıdır. İlk başlarda ağrı hareket edildikçe artar dinlendikten sonra geçer. Ancak hastalığın ilerlemesiyle dinlenme zamanında bile ağrı kendini göstermeye başlar, ağrının şiddeti artar ve de kişinin günlük hayatını etkilemeye başlar. Bazen eklemde hafif şişmeler oluşur. Eklem sertliği, hareket güçlüğü, kitlenme gibi şikayetler de diğer belirtiler arasındadır.

Eklem kireçlenmesi en çok bel, diz, kalça, ayak bileği gibi yük altında çalışan eklemlerde görülmekle birlikte dirsek, omuz, el bileği, el eklemlerinde de meydana gelebilir.

Kireçlenme Tedavisi – Kireçlenme Nasıl Tedavi Edilir?

• Eklem kireçlenmesi sebebiyle oluşmuş  yapısal değişiklikleri geri döndüren ya da düzelten bir tedavi uygulaması yoktur. Fakat yapılacak tedavilerle hastanın şikayetleri azaltılabilir ve hastalığın ilerlemesi önlenebilir.

• Osteoartritin tedavisinde ilaçlar, egzersiz, fizik tedavi, ameliyat ve protez gibi uygulamalar kullanılır.

• Tedavi hastalığın evresi ve şiddetine göre belirlenir. Hastalığın erken dönemlerinde eklemlerin içini temizleme amaçlı artroskopik uygulamalar yapılabilir. Eklemlerde çarpılma, şekil bozukluğu gibi durumlar basit kemik ameliyatlarıyla düzeltilebilir.

• Ağrı için ağrı kesici ve kortizon dışı iltihap giderici romatizma ilaçları kullanılabilir.

• Kilo fazlalığı eklemlere daha çok yük bindireceği için doktor hastaya zayıflama diyeti önerebilir.

• Hastanın eklemlerini zorlayacak hareketlerden kaçınması gerekir. Doktorun önerdiği egzersizlerin dışına çıkmamalıdır. Eklem kireçlenmesi olan kişilere vücut ağırlıklarını taşıyan eklemleri yormayacak sportif faaliyetler önerilir.

• Eklem içine enjekte edilen hyaluronik asit bazı hastalarda rahatlama sağlayabilir. Hyaluronik asit, doğal şekilde eklem sıvısında bulunan ve eklemi oluşturan kemiklerin yumuşak bir biçimde diğerinin üzerinden kaymasını sağlayan bir maddedir.  Hyaluronik asit preparatları eklem içine enjekte edilir.

• Kıkırdak koruyucu maddeler olan glukozamin, kondroidin sülfat, MSM, kollajen hidrozilat ağrıları azaltıcı ve eklem hareketini destekleyici etki gösterirler. Yaşlanmayla meydana gelen diz, kalça, el ve ayak bilek eklemlerinde kıkırdağı koruyucu ve onarıcı etkisi bir çok araştırmada gösterilmiştir. (Ancak bu tür ürünlerin kullanımı doktor onayı ile olmalıdır)

• Ağır bir cerrahi girişime gerek kalmadan endoskopik uygulamalarla yapılan  küçük cerrahi girişimlerle kıkırdaklarda meydana gelen harabiyet onarılabilir, eklemlerdeki harabiyetler ciddi ölçüde düzeltilebilir. Bu alanda ileri seviyede uzmanlaşmış ortopedistler bulunmaktadır.

• Tedavi edilemeyecek hale gelmiş eklemler yapay eklemlerle değiştirilebilir. Özellikle diz ve kalça eklemlerinde eklem protezi ameliyatları başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

• Eklem kireçlemesi ilerlemişse bozulan eklem protezle değiştirilebilir. Protez sayesinde ağrı, hareket güçlüğü ve eklemlerde şekil bozuklukları düzeltilerek, hastanın baston  gibi araçlara gereksinimi kalmadan yürümesi sağlanır.(Protez, ameliyatla yerleştirilen ve bir organın işlevini üstlenen malzemedir)

• Protez ameliyatı en çok kalça ve diz eklemleri için uygulanmaktadır. Bunun haricinde omuz, el ve ayak eklemleri ve omurgaların arasındaki bozulmuş disklerin yerine  disk protezleri de yerleştirilebilmektedir.

• Ameliyattan 2 gün sonra hastanın ekleme yük vererek yürümesi mümkün olur. Fakat diz ve omuz protezi ameliyatından sonra eklem hareketlerinin normale dönmesi için rehabilitasyon gereklidir.

• Protez ameliyatı 10 ila 20 yıl rahatlama sağlar. Bu sürenin bitiminde protezin yenisiyle değiştirilmesi gerekir.

• Radyo frekans dalgaları ile ağrıya yol açan sinirlerin yakılması hastanın ağrılardan kurtulmasını sağlamaktadır. Lokal anesteziyle 30 dakika süren bu yöntemle bel ve boyun kireçlenmelerinde hasta ağrılarından kurtularak rahatlamaktadır. Belli bölgeler uyuşturulduktan sonra özel iğnelerle sinirlerin olduğu bölgeye girilip ağrıya yol açan sinirlerin ucu ısıtarak zedelenir. Bunlar sadece kireçlenmiş eklemlerin ağrı duyusunu taşıyan sinirler olduğu için felç ya da fonksiyon kaybı gibi kalıcı bir sakatlığa neden olmamaktadır. Bu tedavi yöntemi Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Algoloji Kliniğinde uygulanmaktadır.

• Kök Hücre; 1994 yılında İsveçli bir doktor tarafından kişilere özel kültürler oluşturulmuştur. Sağlam kıkırdaktan yarım santimetrelik bir parça alınmış, laboratuvarda izole edilen kıkırdak hücreleri, çoğaltılmaya başlanmış ve bu hücreler cerrahi girişimle kıkırdağın sorunlu olan yerine konulmuştur.`

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi bölümünde ülkemizde ilk defa kıkırdak tedavisinde kök hücre kullanılmıştır. İsveç’teki gibi kıkırdak hücresi olan kondrosit kültür oluşturulmuştur.`

• Osteortrit kök hücre tedavisi Almanyadaki XCell-Center merkezince de yapılmaktadır ve bu tedavinin maliyeti 8.000-9.500 eurodur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kireçlenme Tedavisi ve Belirtileri” üzerine 4 yorum

  1. 07 temmuz 2016 tarihinde Emin kardesimizin babasinin agrilarini dindirmesi icin Metin hocadan ilaclar almis tamamda kardesim kim bu Metin hoca ?

  2. Sağ el bilegim yazı yazarken tutukluk yapıyor.yada hareketi kontrol edemyorum.abuksubuk yazıyorum.kalem tutmakta zorlanıyorum.cok kontrolduz.

  3. Benim babam kireçlenme si vardı sizler de ağırdan uyuyamıyordu ilaçları metin hocadan aldım ağrıları kesildi şimdi en azından rahat uyuyor

  4. el bileklerimde aşırı ağrılar var hareket etiremiyorum kireçlenme tehsisi kondu birsüre ilaç kullandım ağrılarım geçti ilaç bitti ağrılarim yine başladı bunu cözüm olan tedavisi varmı bana ulaşın lütven

Yorum yapın

css.php