Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık Belirtileri. Kızamık Nedir? Yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve öksürüğün eşlik ettiği, vücutta yaygın döküntü ile seyreden ve  damlacık yoluyla  kolayca bulaşabilen viral bir hastalıktır. Hastalığın etkeni morbilli virüstur. Hastalık, virüs alındıktan 10-12 günlük bir inkübasyon döneminden sonra yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde sulanma, sert ve kuru öksürük ile kendini belli eder.

Kızamık Bulaşıcı mıdır?

Kızamık hastası, döküntüsü başlamadan 4 gün önce ve başladıktan 4 gün sonraki dönem içerisinde hastalığı diğer insanlara bulaştırabilir. Kızamık virüsü burun ve boğaz içindeki salgılarda bulunur.

Hasta hapşırdığında veya öksürdüğünde mikroplar damlacık ile etrafa yayılır. Kızamık hastası odayı terk etse bile kızamık virüsü, bir saat boyunca havada asılı kalabilir ve odaya girenlere kızamık bulaşabilir.

Kızamık Belirtileri – Kızamık Nasıl Anlaşılır?

Hastalık mikrop alındıktan sonra 10 gün içinde meydana gelir. Hastanın gözleri kızarır, burnu akar, hapşırır, öksürür. Ateş yükselir. Bu belirtilerin ortaya çıkmasından 4 gün sonra grup halindeki küçük kırmızı ufak lekeler görülmeye başlar. Dudaklarda kuruluk ve dilde paslanma oluşur. Daha sonra kızamık lekeleri yüzün her tarafına, boyuna, göğse, kollara, karına, ve bacaklara yayılır ve bu dönem 3-4 gün devam eder. Sonra ateş yavaş yavaş veya birdenbire düşerek belirtiler sona erer.

Kızamık Geçiren Tekrar Geçirir mi?

Kızamık geçiren kişiler, bağışıklık kazanarak bir daha kızamık hastalığına yakalanmazlar.

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bebek anneden geçen koruyucu antikorlar sayesinde 6-9 aya kadar korunurlar. Aşı virüsü, anneden geçen kızamık antikorları sebebiyle nötralize olup etkisizleşeceği için 6 aydan küçük bebeklere kızamık aşısı önerilmemektedir. Aşının 9. ayda etkinliği %80 – %85, 12. ayda ise etkinliği %90’ın üzerindedir.

Kızamık Aşısının Yan Etkileri

Ateş ve hafif döküntü oluşabilir. Aşı uygulanan yerde kızarıklık, hassasiyet, ağrı görülebilir.

Kızamıkçığa karşı bağışıklığı olmayan kadınların 1/4’de, aşının içerisinde bulunan kızamıkçık komponenti nedeniyle geçici eklem ağrısı görülebilir.

İlk doz aşıdan sonra ciddi alerjik reaksiyon gelişirse ikinci dozun uygulanmaması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca hamile kadınlar, AIDS, lösemi, lenfoma hastalığında ve doğumsal bağışıklık yetmezliği olan kişilere aşı önerilmiyor.

Kızamık Komplikasyonları ve Kızamığın Zararları

Kızmaık hastalığı, zatürree, bronkopnömoni, zatülcenp, ortakulak iltihabı ya da ensafalit gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.

SSPE Hastalığı Nedir?

SSPE (subakut sklerozan panensefalit), kızamık virüsünün çocuklarda neden olduğu ve tedavisi olmayan bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Nadirende olsa, kızamık hastalığı geçtikten sonra virüs dönüşerek bağışıklık sistemini aşar ve beyin hücrelerini öldüren SSPE hastalığına dönüşür.

Hastanın kızamık virüsüyle temasından sonra, eğer vücudu kızamığa karşı yeterli koruyuculuğu sağlayamazsa, virüs, beyin omurilik sıvısına yerleşerek 8 ila 10 yıl gibi bir kuluçka döneminden sonra beyni tahrip etmeye başlar. SSPE hastaları için 2 – 4 yıl arasında ölümle sonuçlanan bir tablo oluşur.

Bayat aşılar ya da eksik doz gibi uygulamalar sebebiyle subakut sklerozan panensefalit hastalığı çok ciddi sonuçlara yol açmaktadır. SSPE Derneği tarafından yapılan açıklamada; aşının naklinde kullanılan kargo uçakları, deniz ve kara nakliyat araçlarının ısı ve ışık sensorlarına sahip olması, her aşının üzerinde ısı ve ışık sensorlarını içeren etiketlerin yapıştırılmasının zorunlu olması gerektiği belirtilmiştir. Soğuk zincirden kırılmış aşının kesinlikle kullanılmaması ve yapılan aşının seri numarası ile ışık ve ısı sensor sonuçlarının aşı yapılan kişiye ya da velisine verilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php