Lizin

Lizin (L-lysine) antikorların üretimi, uygun doku gelişimini desteklemek ve daha iyi odaklanmaya yardımcı olmak dâhil vücudun birçok yaşamsal işlevlerine faydalıdır.

Lizinin yararlarını tam olarak anlamak için önce lizinin kendisine bakma ihtiyacımız vardır.

Lysine Nedir? Lysine vücudun protein inşa etmek  için ihtiyacı olan temel amino asitler den biridir. RNA bu amino asitleri farklı proteinler üretmek için farklı dizinlerde düzenler. Her amino asidin tüm vücut işlevinin yaşamsal bir kısmı olması bu nedenledir

Amino asitlerden söz ederken “temel” sözcüğü vücudun onu üretemediği ve dolayısıyla gıda veya takviye gibi başka kaynaklarda bulunması gerektiği anlamına gelir. Dengeli bir beslenme vücudunuza gereken tüm temel amino asitleri temin edecektir ve sağlıklı bir vücut muhafaza etmeyi istiyorsanız bu temel amino asitler hayati önemdedir.

L-lysin Vücuda Nasıl Yararlı Olur?

• Uygun kolajen oluşumu için lizine ihtiyacınız vardır.  Kolajen kemiklerimizi, kıkırdağı, bağ dokularımızı ve tendonlarımızı oluşturan en bol proteindir. Bu amino asit kalsiyum emilimi için de gereklidir. Dolayısıyla, lizinin ana yararlarından birinin iskelet ve cilt sistemimizde gözlemlendiği ve bu aminoasit yararlarının osteoporoz tedavisinde de kullanılabildiği not edilmelidir.

• Lizinin yararlarından bir diğeri antikor üretimine katkıda bulunarak bağışıklık sistemine yardımcı olmasıdır.  Hormon ve enzim üretimi de L-lysine desteği gerektirir.

• L- lysine bir başka amino asit, l-karnitin için öncüdür. L-karnitin gıdaların enerjiye dönüştürülmesinde gereklidir ve aynı zamanda LDL ve trigliserit düzeylerini düşürücü olarak da bilinir.

Lysin Herpesle Mücadelede Yardımcımıdır?

Lizinle ilgili yapılan araştırma lizin yararlarının soğuk algınlığından rahatsız olan kişilere de yardımcı olduğunu gösterir. Bir çalışmada, plasebo alan bir grup insanla karşılaştırıldığında kişilerin %74 ‘ü lysine takviyesinden yararlandı. Araştırma, arginin herpes virüsünün çoğalmasını arttırabileceğinden, herpes virüsünden şikâyetçi iseniz arginin yönünden zengin gıdaların alımını sınırlamanız gereğini de önerir.

Herpes virüsüne karşı mücadelede  lysine kullanımı arginini vücutta fiilen bloke eder ve herpes virüsünün yayılmasını ve tekrarlamasını önler. Lizinle beraber kullanılan C Vitamini de herpes ortaya çıkmasını engellemeye yardımcı olabilir.

L-lysine Eksikliği

Bu amino asidi gıda kaynaklarından yeterli miktarda alıyor olmanıza rağmen lizin eksiliği meydana gelebilir. Yüksek ısılarda pişirme gıdalardaki lizini tahrip edebilir. Vejetaryenler de bu aminoasit eksikliği riski altında bulunmaktadır.

Lizin eksikliğinin bazı belirtileri enerji kaybı, iştah kaybı, konsantrasyon zorluğu, saç dökülmesi ve göz kanlanmasını içerir. Lizin eksikliği aynı zamanda anemi, üreme bozuklukları ve geç büyümeye sebep olabilir.

Lysin Aminoasit ‘in Yan Etkileri Varmıdır?

Lysinin yan etkileri çok yaygın değildir ve bu takviyeler konusunda hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda çok fazla l-lysine almanın safra kesesi taşlarına ve kolesterol düzeylerinde artışa neden olabileceği belirtilmiştir. L-lysine araştırması, günde 15 gramdan fazla lysin alan kişilerde karın bölgesi krampları ve diyare gibi yan etkileri de belirtmiştir.

Lysin Takviyeleri

Lizinin muhtelif yararlarına erişmek için lysin takviyeleri alabilirsiniz. Bunlar 500mg ve 1000mg lık dozlarda sağlık mağazalarında ve eczanelerde mevcuttur. Lizin takviyesi seçerken D-Form yerine L-Form amino asitler tercih etmeniz önerilir. Bu L-Formların alımının daha kolay olması ve doğal insan vücudu bileşimi ile daha dengede olmalarındandır.

Akılda tutulması gereken bir nokta, vücudun  proteinleri etkin olarak oluşturmak ve kullanmak için tüm amino asitlere ihtiyacının olduğudur ve eğer amino asitlerden herhangi birini takviye etmeyi amaçlıyorsanız, diğer tüm amino asitlerle dengelenmiş bir alım yapmanız yaşamsaldır. Bir amino asit eksikliği bile diğer tüm amino asitlerin vücudunuzdaki etkinliğini düşürecektir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Lizin” üzerine 2 yorum

  1. merhabalar Cahide says,

    aynı sorun bende de var, yaklaşık 3 yıldır uğraşıyorum kırıkta küçülme var, ameliyat etmeye gerek görmediler, bahsi geçen ilaç ( Lisin ) veya besin takviyeleri işe yaradı mı? PRP iğnesi oldunuz mu?

  2. İki yılı aşkın bir zamandır ayak bileğimde kıkırdak ezilmesi ve kemikte kist bağ dokusunda iltahap problemim var.MR sonucunda bunlar çıktı.Dr um bana destekleyici bir ürün vermedi,keşke en başından verseydi.Linin destekli tablet alan bir akbam önerdi ona doktoru tavsiye etmiş ve sıkıntılarının azaldığından bahsetti.Sizin öneriniz nedir?Böyle giderse ameliyat olmayı düşünüyorum çünkü hareket edemez durumlara geldim.

Yorum yapın

css.php