Lupus Hastalığı Nedir?

Lupus Hastalığı Nedir? Lupus cilt, böbrek, eklem, beyin, kalp, kan hücrelerini tutan sistemik bir otoimmünite hastalığıdır. Otoimmun hastalıkta bağışıklık sistemi kendi sağlıklı hücrelerine ve dokularına zarar verir. Bağışıklık sistemi vücudu mikroplar, zehirler, alerji yapan maddelerden koruyan savunma sistemidir. Normal koşullarda bağışıklık sisteminin kendi organ ve dokularına tepki vermemesi gerekir. Ancak bazen bağışıklık sisteminin kendi dokularını tanıma özelliği bozulur ve zarar vermemesi gereken dokularına tepki vererek bir hastalığa neden olabilir. Lupus hastalığında bağışıklık sistemi vücudun sağlıklı hücre ve dokularına karşı otoantikor denilen antikorlar üretir. Bu otoantikorlar vücudun değişik bölgelerinde iltihaba yol açarlar.

Cilt döküntüleri, eklem, kas ağrıları, yorgunluk, karaciğer, böbrekler, akciğerlerde organ hasarları gibi çok sayıda belirtileri olan lupus hastalığının hafif seyirli tipleri olduğu gibi çok ağır ve hızlı ilerleyen formları da vardır.

Lupus hastalığının, tam olarak sebebi bilinmemektedir. Genetik, çevresel ve hormonal faktörler hastalığa yol açabilir.

Lupus Belirtileri

• Lupus hastalarında çok farklı bulgular görülebilir.  Aşırı yorgunluk, ağrılı ya da şişmiş eklemler, ateş, deri döküntüleri ve böbrek sorunları en çok görülen bulgulardır.

• Eklemlerde ani ortaya çıkan ağrı, şişlik ve deride kızarıklık görülür. Cildin üzerinde pullu, kelebeğe benzeyen lekelenmeler oluşur. Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, saç dökülmesi ve ağız yaraları sıkça rastlanan belirtiler arasındadır. Akciğer veya kalp zarında iltihaplanma oluşmuşsa göğüs ağrıları hissedilir.

• Lupus hastalığında oluşan böbrek iltihabı, vücuttan atık ürünlerin ve diğer zararlı maddelerin etkin bir şekilde atılmasını bozabilir.

• Bazı kişilerde lupus hastalığı beyin ve merkezi sinir sistemini etkileyerek baş ağrısı, baş dönmesi, hafıza sorunlarına ve görme bozukluklarına yol açabilir.

• Bazı hastalarda damar tıkanıkları oluşabilir ve bu durum inmeye neden olabilir.

• Lupus hastalığı olan hamile kadınların düşük, ölü veya erken doğum, preeklampsi, kan pıhtılaşması gibi risklerle karşılaşma olasılığı bulunur.

• Lupus hastalığı tüm organları etkileyebilir. Ancak her hasta için böyle bir risk yoktur. Bazı kişlerde iç organlarda herhangi kalıcı bir sorun görülmezken bazı hastalarda beyin, böbrek gibi organlar etkilenebilir.

Lupus Teşhisi

Lupusun teşhisi kolay değildir. Tek başına bir testle hastalığın olup olmadığı belirlenemez. Ancak bazı testler doktorun tanı koymasına yardımcı olur. Tanıda en önemli tarama testi, ANA (anti-nükleer antikor) tayinidir.

Lupus Tedavisi

Lupusun tam bir tedavisi yoktur. Hastalığın belirtilerini azaltmak ve alevlenmelere engel olmak amacıyla iltihap azaltıcı ve anormal çalışan bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanılır.

Lupus Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Eklem ağrısı, ateş ve şişliği olan hastalara, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar verilir. İltihabı etkin bir şekilde baskılamak için kortikosteroidler kullanılır. Bu grup ilaçlar ağız yoluyla veya krem şeklinde ya da enjeksiyonla alınabilir. Kortikosteroidlerin doz ve kullanım şekli hasta tarafından değiştirilmemeli ve kullanımı aniden bırakılmamalıdır.

Böbrekleri ya da merkezi sinir sistemi hastalıktan etkilenmiş kişiler için, bağışıklık sistemini baskılayıcı immunosüpresif ilaçlar doktor tarafından verilebilir. Bu grup ilaçlar ağız yoluyla ya da damardan verilebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Lupus Hastalığı Nedir?” üzerine 3 yorum

  1. bende 12 yıldır lupus (SLE) hastasıyım ilk önce bir romatolağa gidin uv filtreli kermleri yaz kış kullanın kızarıklar için yazın güneşe maruz kalmayın çünkü hastalık güneşle besleniyor. ayrıca şekeri hayatınızdan çıkarın çünkü şeker bu hastalığın bir numaralı düşmanı ayrıca kortizon kullanıyorsanız kesinlikle sıfır tuz kullanın bağışıklık sisteminizi güçlendirici tabiatın bize sunmuş olduğu bitkisel ürünler tercih edin.ben sabah aç karnına çörek otu ve bal içiyorum.tarçınlı süt içiyorum enginar yaprağı çayı demliyorum ben kaç yıldır bu hastalıkla pençeleşiyorum genellikle kadınlarda görülen bi hastalık çaresi olmayan bi hastalık değil ama bazen hastalığın yükseldiği zamanlar oluyor eğer psikolojinizi bozarsanız birde kendinizi sürekli hasta moduna iterseniz bağışıklık sisteminiz çöker.cemile unlu hanım kanınızın pıhtılaşmamsı için ben günde 1 tane maden suyuyla taze sıkılmış limon içiyorum ilaçlarınızın yanında lütfen bu dediklerimi yapın hepinize acil şifalar diliyorum.geçmiş olsun

  2. ben de 16 yaşındayım 1 senden beri lupusum ben doktor gözetiminde ilaç kullanıyrum ama benim kanım pırtılaşıyor…

  3. benim kızımdada lupus dedıler 6 yasında konya angara gezıyom bişi yok sadece bulguları var dıyolar ne yapayım nere gıdeyım tedavisi ne bana yardımcı olursanız sevınırım yüzünde kızarıklık var 1 senedir arada kayboluyo geri kızarıyo belirtisi bu bana yardımcı olabılecek kişiler 05427346342 beni arayın iyi gunler

Yorum yapın

css.php