Mide Yanması Nedir?

Yemek Borusunda Yanma. Mide Yanması Nedir? Asit reflüsü ya da reflü, mide yanmasının tıbbi adıdır. Mide yanması, mideden sızan asitin yemek borusunu geri dönmesiyle oluşur. Bunun nedeni yemek borusu ile mideyi ayıran halka biçimindeki kasın görevini yeterince yapamamasıdır. Midenin iç astarı bu asitlerin sindirim etkisine karşı dirençlidir, ancak yemek borusu için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Çünkü yemek borusunun mideninki gibi koruyucu iç zarı yoktur. Mide yanması sebebiyle hissedilen acı, mide asitinin gırtlağın içini yakması nedeniyle oluşur. Mideden gelen asit, safra, pepsin gibi tahriş edici maddeler yemek borusu alt bölümüne ve ulaştığı tüm bölgelere hasar verir. Asit bu bölgede deriyi yakar, sinir uçlarını uyararak yanmaya sebep olur.

Bu sorunun en çok görülen belirtisi mide yanması olmasına rağmen yemek borusu kanserine de sebep olabilmektedir. Mide asidinin yemek borusu dokusu zedelemesi nedeniyle Barret Özafagus olarak bilinen durum meydana gelir.

Mide Yanmasının Nedenleri – Mide Yanması Neden Olur?

• Mide yanması ya da ekşimesine, geceleri yatarken göğüs ağrıları, nefes darlığı, yutma zorluğu, ses kısıklığı, öksürük, bronşit ya da astım semptomları eşlik ediyorsa bunun nedeni özafajiyal reflü olabilir.

• Yağlı besinler ve gece yatmadan önce yenilen yemekler mide yanmasının en önemli tetikleyicileri arasındadır. Fazla oranda yemek yenilmesi de mide yanmasına yol açabilir. Dolu bir mide gerildiğinde büzücü kas üzerindeki basınç artar, kas gevşer ve midedeki asit yemek borusuna doğru kaçar. Mide, sıvı ve besinlerle doluyken yatılması şikayetleri artıracağı için yemekten hemen sonra uzanmak sakıncalıdır.

• Yağlı besinler midede daha fazla kalırlar. Ayrıca mide özsularının asitliğini artırarak sindirim sistemini tahriş ederler. Yemek borusu alt ucu kasının gevşemesine ve tembelleşmesine  yol açarlar.

• Bazı ilaçlar da mide yanmasını tetikleyici etki gösterirler. Yüksek tansiyon için kullanılan bazı ilaçlar yemek borusu ile mide arasındaki büzücü kası gevşeterek mide yanmasına sebep olabilir. Bazı ağrı kesiciler yemek borusunu tahriş edebilir. Yine antidepresan ilaçlar, uykusuzluk için kullanılan ilaçlar, astım ilaçları ve parkinson ilaçları da mide yanmasına yol açabilir.

• Kırmızı şarap, kafeinli içecekler, sarımsak, soğan, baharatlar, portakal suyu, nane ve domates mide yanması yapan yiyecekler arasındadır.

Mide Yanmasının Zararları

Mide asidi keskin bir sıvı olduğu için yemek borusu dokusu zedelenir ve yanma, ağrıma gibi şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum tedavi edilmezse öncelikle yemek borusunun dokusu değişir, Barret Özafagus denilen yemek borusu kanseri öncesi bir durum ortaya  çıkabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Mide Yanması Nedir?” üzerine bir yorum

  1. Benim mide devamlı yanıto ra hastalığım bar acaba ilaç kolanıyom ondan

Yorum yapın

css.php