Migrene Ne İyi Gelir?

Migren sorununa karşı yararlı olabilecek ürünler ve tedavi yöntemleri.

Migrene Ne İyi Gelir?

Genel Prensip; Doğal ya da bitkisel ürünler hekim onayı olması halinde kullanılmalıdır. Bitkisel ürünlerin kimyasal ilaçlarla birlikte kullanımının bazı olumsuz etkileşimlere yol açabileceği unutulmamalıdır.

Doğal Migren İlacı: Doğal bir molekül olan Koenzim Q10 (ubiquiNONE). Avrupalı araştırmacılar bu doğal antioksidan ile tedavi edilmiş migren hastalarını bir diğer plasebo grubu ile karşılaştırdılar. Bu üç aylık doğal tedaviden sonra, migren hastalarının yarısında, diğer gruptan daha az migren krizi ve bulantı görüldüğü saptandı.

Önerilen miktar ise, günde üç kerede alınmak üzere 300 mg. Yağda eriyen koenzim Q10’un emilimi biraz zor ve daha çok tabletin formülüne bağlı. Emilimin kolay olabilmesi için doğru formülü bulmak fazlaca önem taşımakta. Koenzim Q10’un suda eriyen yeni bir formülü (ubiquiNOL) pazara sunuldu.

Yeni sunulan ürün, diğerinden 8 kat daha fazla potansiyele sahip. Suda eriyen Coq10 (ubiQiNOL)  yüksek emilimi yüzünden terapötik serum düzeylerine daha çabuk ulaştığı görülüyor.

Koenzim Q10 pahalı bir ürün olduğundan sadece güvenilir firmaların ürünlerinin tercih edilmesi gerekir.

Akupunktur: Migren, Dünya Sağlık Örgütü’nün akupunkturla tedavi edilebilen hastalıklar listesinde yer alır. Akupunktur tedavisi endorfini arttırmak suretiyle migreni olan kişinin aylar boyunca ağrısız bir dönem geçirebilmesini sağlar.

Magnezyum kasları gevşetmesi adına kritik bir önem taşır. Özellikle, beyindeki atardamarların çevresindeki adeleden kılıf için önemlidir.  Amerikalılar arasında magnezyum eksikliği alışılmış bir durumdur. Magnezyum eksikliği, aybaşı öncesi kadınların bir çikolata için kıvranması – çikolatada magnezyum oranı yüksektir –  anlamına gelir. Hasta magnezyum eksikliği yaşıyorsa, migren, rahatlıkla sonuçlardan birisi olabilir. Bir çok araştırmada, magnezyum alımının gözle görülür bir şekilde migren krizlerini ve ağrıyı azalttığı, ve genel anlamda ilaç kullanım seviyesini düşürdüğü görülmüştür.

Daha iyi bir emilim için şelat magnezyumu tercih edilmeli. Şelat magnezyumum emilim oranı %40 iken magnezyum oksitin oranı sadece %4’dür.

Nöral Terapi: Nöral terapiye göre migren otonom sinir sisteminin çalışmasının geçici aksamasıdır. Nöral terapiyle otonom sinir sistemi düzenlenerek migrenin tedavisi yapılmaktadır.

Nöral terapi procain ya da lidokain adı verilen lokal anestezikler içeren iğnelerle uygulananır. Ağrıyı önleyen bu maddeler değildir. Procain ya da lidokain uygulandıkları bölgede enerjiyi yükselterek migrene karşı etki gösterirler. Procainin enerji yükseltici ve sinir sistemindeki kaçakları düzenleyici etkisinin olduğu belirtilmektedir. (Procain ısırganotu ve acıbademden elde edilir)

Tedavi süresi 8-10 seanstır. Her seans 20 dakika sürer.

Gümüşdüğme bitkisi, (Tanacetum Parthenium) uzun yıllardır başağrısı tedavisinde kullanılır. Aktif içeriği partenolid, kan damarlarının büzüşmesine engel olarak başağrısı sebebini ortadan kaldırır. Aynı zamanda partenolid, arakidonik asit ve prostaglandin adlı iki ağrı tetikleyicisine de engel olur.

Vebaotu rizomu (Petasitidis rhizoma):  Atak sayısını ve şiddetini azaltmak amacıyla en az %15 petasin ve isopetasine standardize 25 mg ekstre içeren kapsül kullanılmaktadır.

Vebaotu rizomu özel ekstresi içeren preparatların migren sıklığını %60 oranında azaltabildikleri çalışmalarda gözlenmiştir.

4 haftadan fazla kullanılmamalıdır. Hamile ve emzirenler kullanmamalıdır.

Sfenopalatin Ganglion Blokajı: İlaç kullanamayan ve hamile kadınlarda kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde pamuklu ve ilaçlı bir çubukla burundan girilerek burnun arka duvarındaki sinir kavşağına ulaşılır. Çubuklar 30 dakika süresince burun boşluğunda kalır. Bu uygulamanın ağrının sıklığını, şiddetini ve süresini azaltıcı etki gösterdiği belirtilmektedir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Migrene Ne İyi Gelir?” üzerine 2 yorum

  1. 12 yıldır migren ağrıları çekiyorum ve tedavisini bulamadım bitkisel ilaçlar dahil… günümüzde herşeye tedavi bulunurken neden migrene bir tedavi bulunamıyor? doktorlarımız ilaç yazmak dışında ne yaparlar? derdi veren rabbim şifasını da verirmiş ama bulunamıyor bir türlü !! 2 yaşında bir kızım ve üç aylıkta bir bebeğim var beş yıldır ilaç kullanamıyorum ve migren atakları sırasında ölmeyi bile düşünüyorum, 48 saati doldurmayınca geçmiyor kesinlikle emzirmeme rağmen apranax dahi kullanıyorum ama faydası yok.. çikolata yemem, alkol kullanmam, kokulu peynir sevmem vs.. vs… ama ataklar beni hiç terk etmedi.. hacamatı deneyeceğim birde peygamber efendimizin sünneti umarım şifa olur.. tüm migrenlilerin Allah yardımcısı olsun

  2. Migren için nane yağı alıp şakaklarınıza ve alnınıza sürün bir kupaya kaynamış su koyup bir çay kaşığı nane yağı ekleyin ve bunu teneffüs edin faydasını göreceksiniz Güngöe Karagözlü

Yorum yapın

css.php