Sinüzit İlaçları Nelerdir?

Sinüzit İlaçları İsimleri. Sinüzit İlaç Tedavisi. Burun çevresindeki sinüs denilen boşlukların iltihaplanması olan sinüzit virüs, bakteri, mantar enfeksiyonu ya da bir alerjiden ötürü oluşabilir.

Sinüzit tedavisinde amaç, drenajı bozulan sinüste üreyen bakterinin öldürülmesi ve drenajın sağlanarak sinüsün temizlenmesidir. Tedavide antibiyotikler, burun damlaları, antihistaminikler, analjezikler ve dekonjestanlar kullanılır.

Akut Sinüzit Tedavisi

Sinüzit Tedavisinde Antibiyotik; Bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu akut sinüzit tedavisinde Amoxil, Trimox, Doryx, Monodox, Bactrim, Septra gibi antibiyotikler kullanılır. Genellikle 10-14 gün kullanılır.

Zithromax, Biaxin ve Rulid gibi makrolidler genellikle penisiline karşı alerjisi olan kişilerde hafif-orta derecede bakteriyel sinüzit tedavisinde  verilir.

Dekonjestanlar; Dekonjestanlar burun tıkanıklığını azaltmaya yardımcı ilaçlardır. Dekonjestanların burun mukozasındaki kalınlaşmayı vazokonstriktör etkileriyle azalttıkları düşünülüyor.

Hap veya sprey formları vardır. Oral dekonjestanlar, sudafed actified ve drixoral, burun spreyleri fenilefrin ve oxymetazoline içerir. Ancak bu tür ilaçların kulanımı tartışmalıdır. Bu yüzden birkaç günden fazla kullanılmamalıdr. Devamlı kullanımı daha şiddetli konjesyona neden olur.

Burun açıcı damlalar gereğinden fazla kullanılırsa bağımlılığa neden olabilir ve burundan nefes almak için her birkaç saatte bir spreye gereksinim duyulur.

Ekspektoranlar; Ekspektoranlar balgamı incelterek öksürmeyi kolaylaştıran balgam söktürücü ilaçlardır ve sinüzit ile ilişkili öksürük tedavisinde kullanılır.

Kronik Sinüzit Tedavisi

•  3 ay geçmesine rağmen burun tıkanıklığı, akıntı,baş ağrısı gibi yakınmalar devam ediyorsa kronik sinüzit sözkonusu olur.

Geniş spektrumlu antibiyotikler ve kortikosteroid burun spreyleri kullanılır. Burun spreyine yanıt vermeyen ya da burun polipleri olan hastalar için oral kortikosteroidler verilebilir. Nasacort, Flonase, Beconase, Vancenase, Nasalide burun spreyi olarak kullanılan ilaçlardır.

Alerjisi Olan Hastalarda Sinüzit Tedavisi

Nazal sprey kortikosteroidler geniz ve hava yollarında inflamatuvarın azaltılması için kullanılır. Bu ilaçlar inflamasyon ve mukus üretimini azaltır.

• Sinüzit belirtileri alerji sebebiyle oluşuyorsa tedavide antihistamin ilaçlar kullanılabilir. Ancak antihistaminler nazal mukozanın kurumasına yol açabilir.

İmmünoterapi, tedaviye yanıt vermeyen şiddetli mevsimsel alerjisi olan hastalar için uygulanabilir. İmmünoterapi, belirli alerjenlere karşı vücudun verdiği tepkiyi azaltmaya yardımcı olur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Sinüzit İlaçları Nelerdir?” üzerine bir yorum

  1. Merabalar kardesimin siddetli kaslarinin ustunun agridi gozlerinin yandigini ve nefes alamadigini söyluyor.ilac ne onerirsiniz

Yorum yapın

css.php