Unutkanlık Neden Olur?

Unutkanlık Hastalığı Nedir? Unutkanlık Neden Olur? Unutkanlık normal günlük yaşamı, iş hayatını ve özel hayatı etkileyecek hale gelirse ve unutkanlık sebebiyle sorunlar yaşanmaya başlanırsa tıbbi yardım alınması gerekir.

Unutkanlık Neden Olur?

• İnsan beyni, 18-20 yaşına kadar beyin hücrelerinin sayısının artmasıyla beynin hacimsel olarak büyümesi ve de varolan beyin hücrelerinin kullanılarak hücreler arası bağlantıların oluşması şeklinde iki türlü gelişme gösterir. Yirmili yaşlardan sonra beyin sadece varolan beyin hücreleri arasındaki bağlantıları arttırarak gelişir ve bir taraftanda yavaş yavaş hücre ölümü başlar. Yaşlanmayla görülen hücre ölümü sebebiyle zamanla kullanılmakta olan hücre havuzu azalmaya başlar. Bu yüzden bir süre sonra beyin yeni bir şeyler öğrenirken bazı kısıtlamalar yapar ve fazla kullanılmayan bazı bilgileri siler. Öğrenme şekli artık en eskilerin silinip yenilerin kaydedilmesiyle olur. Yani zamanın ilerlemesi doğal bir unutma sürecinin yaşanmasına neden olur.

• Çevre kirliliği, sigara içilen ortamlardaki zararlı maddeler, gıdalara eklenen katkı maddeleri, alüminyum tencerelerde pişen yemekler, rafine edilmiş un, pirinç ve şeker gibi gıdalar unutkanlığın oluşumunu hızlandırıcı etki gösterir.

• Rafine un, pirinç ve şekerler barsak florasını bozarak vitamin ve minerallerin emilmini engellerler. Kolalı içeceklerdeki şeker ve tatlandırıcı maddeler sinir sistemini yıpratır.

• Bazı ilaçlar unutkanlığa yol açabilir. Epilepsi ilaçları, bazı ağır psikiyatrik durumlarda kullanılan bazı ilaçlar, birden fazla rahatsızlık nedeniyle aynı anda birden çok ilaç kullanan yaşlılarda, çoklu ilaç kullanımı sebebiyle unutkanlık görülebilir.

• Beyin enerjisini glükozdan, iletim hızını ise lipidlerden karşılar. Sağlıksız yapılan diyetler bu yüzden unutkanlığa sebep olabilir.

• Kanda B12 vitamin seviyesinin azalması bir diğer risk faktörüdür. B 12 vitamini belleğin temel iletişim moleküllerinden olan asetilkolinin üretiminde rol oynar. B 12’nin azalması asetilkolin üretimini de azaltır ve bu da belleğin zayıflamasına neden olur.

• Hafıza sorunlarının ortaya çıkmasının bir başka sebebi demir eksikliğidir. Demir beyne oksijen taşıyan kan hücrelerinin ana maddesi hemoglobinin üretimi için gereklidir. Demir minerali beyinsel işlevlerde rol oynayan birçok enzimin yapısına girer.

• Omega-3 yağ asitlerinin eksikliği alzheimer ve demans ile ilgili bellek sorunlarının daha fazla yaşanmasına sebep olur. Omega-3 yağ asitlerinden olan Docosahexaenoic acid sinir hücreleri arasındaki bağlantıyı gerçekleştirir, sinir kılıflarının bütünlüğünü korur ve güçlendirir.

• Depresyon, hipotiroidi ve alzheimer hastalığı unutkanlığa yol açan rahatsızlıklardır.

• Hafızanın geçici olarak kaydedildiği yer beyindeki hippokampus bölgesidir. Kayıtlar önce hippokampusa alınır. Burada süzgeçten geçirilerek bellek kayıtları ya kalıcı hafıza olarak depo edileceği her iki yarım küredeki temporal ve parietal loblara aktarılır ya da önemsenmeyerek silinir. Alzheimerde ve diğer demansiyel sendromlarda geçici kayıtlama bölgesinden, kesin hafıza bölgesine kayıt akışı durur ve bu yüzden yeni bilgiler depolanmaz. Bilgiler sadece hippokampusta kalıp temporal ve parietal loblara geçmediği için hafıza kısa süreli olur. Yeni öğrenilen bilgiler çok kısa bir sürede unutulur. Son bilgiler silinip alttaki hafıza açığa çıktığı için alzheimer hastaları uzak geçmişi rahatça hatırlayabilirken yakın geçmişi ise hatırlamakta zorlanır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php