Vitamin Çeşitleri Hangi Besinlerde Bulunur?

Vitamin Çeşitleri Hangi Besinlerde Bulunur? Vitaminler suda eriyen vitaminler ve yağda eriyen vitaminler olmak üzere 2 çeşittir. Yağda çözünen A, D, E ve K Vitaminleri vücutta depolanır. Aşırı düzeyde alımı toksik ya da vücuda zararlı olabilir.

C ve  B Vitaminleri; tiamin (B1), B12, B6, riboflavin (B2), niasin (B3), folik asit, pantotenik asit (B5) ve biotin  suda çözünen vitaminlerdir ve vücutta depolanmaz. Fazla alındıklarında  idrarla dışarı atılırlar.

Vitamin Çeşitleri Hangi Besinlerde Bulunur? Vitamin İçeren Besinler Nelerdir?

A VİTAMİNİ (Retinol ve Beta-Karoten)

Retinol (hayvansal kaynaklar):  Morina karaciğer yağı, sığır eti, dana, kuzu ve tavuk ciğeri, tereyağı, kaşar peynir, yumurta, süt, uskumru.

Beta-karoten (pro-vitamin A, bitkisel kaynaklardan):  Lahana,  havuç, maydanoz, ıspanak, tatlı patates, kuru kayısı, suteresi, brokoli, mango, domates.

D VİTAMİNİ

Somon, sardalya, uskumru, çiroz, ringa, ton balığı, zenginleştirilmiş inek sütü, yumurta sarısı, margarin.

E VİTAMİNİ

Buğday tohumu yağı, ayçiçeği tohumu, badem ve fındık, mayonez, buğday tohumu, soya yağı, şalgam, tatlı patates, tereyağı, kuşkonmaz, ıspanak, avokado, mısır yağı,  ayçiçek yağı.

K VİTAMİNİ

Brüksel lahanası, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, brokoli, lahana, karaciğer.

C VİTAMİNİ

Kivi, kuş üzümü, lahana, maydanoz, yeşil biber, brokoli, brüksel lahanası, mango,  su teresi, kırmızı çilek, papaya,  ıspanak, portakal ve portakal suyu, limon suyu, greyfurt ve greyfurt suyu,  şalgam, şeftali, kuşkonmaz, kavun, yeşil soğan, mandalina, turp, ahududu,  sarı yaz kabağı, tatlı patates, marul, muz, ananas, yaban mersini suyu, sebze suyu, domates suyu.

B VİTAMİNLERİ

Tiamin (B1):  Zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıl ya da buğday tohumu, soya fasulyesi, fıstık, ayçekirdeği, fıstık, kepekli tahıllar,  yulaf ezmesi, kepekli, fındık,  kahverengi pirinç, çavdar, barbunya,  darı, buğday, ceviz, kabak çekirdeği, patates, tavuk.

Riboflavin (B2):  Zenginleştirilmiş tahıl, maya, badem, sığır eti, brokoli,  yumurta,  buğday tohumu, kaşar peynir, yağsız süt, kuşkonmaz, ıspanak, tavuk,  somon, ayçiçeği tohumu, lahana maydanoz, soya unu, darı,  zenginleştirilmiş ekmek ve kepekli ekmek.

Niasin (B3):  Maya, tavuk, hindi , sığır eti,  somon,  kepekli ekmek, hububat, özellikle zenginleştirilmiş tahıl ürünleri,  mercimek,  yer fıstığı,  tavuk, yumurta, kaşar peyniri, beyaz balık, susam ve ayçiçeği tohumu, esmer pirinç, buğday tohumu, tam tahıllı buğday, avokado, arpa, badem, bezelye ve patates.

Pantotenik asit (B5): Maya, karaciğer, buğday tohumu ve yer fıstığı, fındık, soya unu, bezelye, yumurta sarısı, yulaf ezmesi, ayçiçeği çekirdeği, bezelye, baklagiller, tavuk, yoğurt, mantar, tatlı patates, süt, brokoli, kahverengi pirinç, avakado, karnabahar, lahana,  kepekli ekmek, balık, ton balığı.

Piridoksin (B6): Ayçiçeği tohumu, buğday tohumu, soya fasulyesi, ceviz, soya unu, mercimek, zenginleştirilmiş tahıl, muz, kahverengi pirinç, fındık, nohut, somon, patates, ıspanak, sebze suyu, avokado, lahana, çavdar unu, beyaz balık, brüksel lahanası, sığır eti, biftek, kuru erik, tatlı patates, portakal.

Biotin (B 7): Maya, soya unu, ceviz, arpa, ceviz, yulaf ezmesi, badem, karnabahar, mantar, buğday kepeği, mercimek, pişmiş yumurta, buğday tohumu, tavuk, kepekli ekmek, somon balığı, süt, peynir, avokado, ahududu ve enginar.

Folik Asit (B9):  Maya, pirinç,  makarna, nohut,  mercimek, kuşkonmaz,  ıspanak,  zenginleştirilmiş tahıl, kepekli ekmek, pirinç tohumu, soya unu, buğday kepeği, fasulye, lahana, pancar yaprağı,  yeşil salata, brokoli, arpa, brüksel lahanası, badem, yulaf ezmesi, yumurta, avokado, yeşil fasulye, yağlı balık, hurma, muz, böğürtlen ve patates.

Vitamin B12:  Et, tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt, yumurta.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Vitamin Çeşitleri Hangi Besinlerde Bulunur?” üzerine 11 yorum

  1. aradığımı bulamadım :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((…

  2. çk güzel ben beyendim ama bir de şey olsaymış ımmmm ama şey yok şeyyyyybunların vücuda yararları yok hah sonunda söyledim

Yorum yapın

css.php