Vitaminlerin Görevleri

Vitaminlerin Yapısı ve Vitaminlerin Görevleri Nelerdir? Enzim sistemlerinde hayati rol oynayarak vücudumuzun metabolik işleminin temel kısımlarından birini oluşturan vitaminler sağlıklı yaşam için  gerekli olan organik bileşiklerdir. Latince hayat anlamındaki vita kelimesinden gelen vitaminler vücudda her tür biyokimyasal reaksiyonu düzenlerler.

Vitaminler gerektiği kadar alınamadığı zaman metabolizmada sorunlara sebep olabilirler. Vücud vitaminleri üretemediği için bunların dışardan alınması gerekir.

Vücut fonksiyonunun düzenlenmesinde ve devamlılığında görev alan vitaminler sağlıklı bir hayat sürebilmek için gerekli olan bileşiklerdir. Vitaminler besinler yoluyla ya da vitamin takviyeleriyle alınır.

Vitaminlerin Çeşitleri

Yağda eriyen vitaminler ve suda eriyen vitaminler olmak üzere 2 gruba ayrılırlar.

Yağda eriyen vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir. Yağda eriyen vitaminler karaciğerde depolandıkları için fazla miktarda kullanımı toksik etki yapar. Vücut gereksinim duyduğunda depolanan vitamini kullanır.

Suda eriyen vitaminler B ve C vitaminleridir. B12 vitamini dışındakiler vücutta depolanmazlar. Suda eriyen vitaminler vücutta uzun süreli depolanmaz fazla alındıkları zaman böbrekler ile dışarı atılırlar. Suda eriyen vitaminlerin hergün dışardan alınması gerekir.
Dengeli beslenmede vitaminlerin ve minerallerin önemi ; Vitaminlerin etkileri sağlık açısından önem taşımakla birlikte faydalı olabilmek için minerallere gereksinimi vardır. Vitamin ve mineraller görevlerini yapabilmek için birbirlerine ihtiyaç duyarlar.

Vitaminler hayvansal ve bitkisel besinlerde yer alırlar. Besinlerde bulunan vitaminlerin içeriği birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yapılan araştırmalarda meyve ve sebzelerin besin değerlerinin son yıllarda giderek azaldığını ortaya koymaktadır. Yiyeceklerin aşırı işlem görmesi, ısı, ışık, oksidasyon gibi faktörler vitamin kaybına neden olur.

Besinlerdeki vitaminler pişirme işlemi sırasında kayba uğrarlar. Sebzeler çiğ olarak ya da buharda pişirmek suretiyle yenilmeli. Besinlerin korunması ve saklanma koşulları da vitamin kaybının önlenmesi için önemlidir. Vakumlu, hava geçirmeyen kaplarda saklamak gerekir. Sebze ve meyvelerdeki vitaminler kabukta ve kabuğun altındaki bölümde daha çok olarak yer aldığından kabukları soymadan tüketmek gerekir.

Yaşam tarzının getirdiği koşullar da insanların  günlük olarak gerekli vitaminleri beslenme yoluyla almalarını zorlaştırmakta ve bunun için  vitamin takviyelerinin kullanımı artmaktadır.

 

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Vitaminlerin Görevleri” üzerine 54 yorum

  1. bana yararı oldu ama 16 yaşındayım olsun napalım 🙂

  2. bende 5. sınıfa gidiyorum ama hiç işime yaramadı . Aradiğimı bulamadım

  3. 7ye gidiyorum ve gerçekten güzeldi okula harika başlamamı sağladı

  4. yaa ben 7e gıdıyom aranızda yedıye gıdıpte bunu yazıp memnun olmayan varmı O:-)

  5. sonunda 17 sitede buldum sizsiniz benin uğurlu sayim

  6. gayet güzl anlatmışlar ben . sınıf olarak fonksiyon falan herşeyi anladım projemi de ggayet güzel yaptım.

  7. çok sağolun çok işime yaradı ama biraz daha fazla olabilirdi

  8. aradıgımı buldum vala çok güzel yazmışınız yazana çok teşekkürler

  9. valla ben de 5 e gidiyorum ve aradığımı buldum
    :)))) 😀 😀 😀

Yorum yapın

css.php