Böğürtlen Faydaları

Böğürtlen Çayının Faydaları ve Böğürtlen Faydaları Nelerdir? Organik asitler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Böğürtlene siyah ve mor renkleri veren madde antioksidan niteliğe sahiptir.

Böğürtlenin Faydaları

• Böğürtlendeki antioksidanlar inflamasyonu azaltıcı, kan damarlarını güçlendirici, diyabet, hipertansiyon ve kalp  gibi kronik hastalıkların oluşma riskini azaltıcı etki gösterirler.

• Böğürtlende yer alan antioksidanlar ve renk veren maddeler bağışıklık sisteminini güçlendirici ve kanser türlerine karşı koruyucu etki taşır.

• Böğürtlende bulunan ellagik asit adlı madde antikansorojen etkiye sahiptir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini engellediğini ve küçülttüğünü göstermiştir.

• Amerika’daki Clemson Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda ellagik asitin, göğüs ve rahim tümörünün büyümesini engellediği saptanmıştır.

• Amerika’da yapılan ve Journal of Biologic Chemistry adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre böğürtlendeki siyanidin-3-glukozid adlı madde hücre kültüründe, ultraviole B ışını ile oluşturulmuş ve deri tümörlerinin oluşumundan da sorumlu olan serbest oksijen radikallerini etkisiz hale getirmiştir.

Ohio State Üniversitesince yapılan araştırmaya göre böğürtlen, oksidatif stresi azaltarak özofagus kanserine karşı koruma sağlamaktadır.

• Finlandiyalı uzmanlarca yapılan araştırmaya göre böğürtlen tansiyonu düşürerek ve kanın pıhtılaşmasını engelleyerek felç riskini azaltmaktadır.

• Böğürtlene koyu rengini veren antosiyaninler iltihap azaltıcı etkiye sahiptir.

• Böğürtlen beta-karoten, lutein, zeaksantin, beta cryptoxanthin, alfa-cryptoxanthin, quercetin, kaempferol, klorojenik asit, gallik asit ve kateşin gibi antioksidanlar bakımından da zengindir.

• Böğürtlende bulunan lutein ve zeaksantin adlı karotenoidler ultraviyole radyasyon zararlarına karşı makulayı korurlar. Bir kase böğürtlen 170 mcg lutein ve zeaksantin içerir.

• Kanın pıhtılaşmasında ve kalsiyumun emiliminde rol oynayan K vitamini için iyi bir kaynaktır.

• Bir kase böğürtlen 135mg of Omega-3 asitleri içerir.

Böğürtlen Yaprağı

Ağız, diş eti ve bademcik iltihaplarında olumlu etkisi böğürtlen yararları arasındadır. Böğürtlen yapraklarıyla hazırlanan çay akut ishal, ağız ve boğaz iltihabı gibi sorunlarda kullanılır. Ancak böğürtlen yaprağı hamileler için sakıncalıdır.

Alman Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu böğürtlen yaprağının ishalde oral olarak, ağız ve boğaz mukozası hastalıklarında ise gargara olarak kullanımına onay vermiştir.

Ses Kısılmasına Ne İyi Gelir?

Böğürtlen suyu ses kısıklığına karşı kullanılabilir. Ilık taze böğürtlen suyu gargaradan sonra küçük yudumlarla yutulur.

Böğürtlen Çayı: 1 kahve kaşığı dolusu böğürtlen yaprağının üzerine bir bardak kaynar su döküldükten sonra 15 dakika demlenir ve süzülür. Gün içerisinde birkaç defa gargara yapılır. Gargara için hazırlanan çay tatlandırılmaz.

Yine ishal için hazırlanan çay bağırsakta istenmeyen mayalanma olasılığını azaltmak için şekerle tadlandırılmadan içilmelidir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php