Brokoli Faydaları

Brokoli Faydaları Nelerdir? Brokolinin yararlarıyla ilgili son yıllarda yapılan araştırmalar, bu besinin birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde etkili olabileceğini göstermiştir.

Brokoli glukozinolatlar, Indoller, Sülforafen, C vitamini, Beta–karoten,  selenyum, Ditiyoltiyonlar, Quersetin gibi maddeler içerir.

Brokoli ve Faydaları

Brokolideki sülforafan’ın laboratuar ortamında  prostat, yumurtalık, kalın bağırsak, yemek borusu, cilt, melanom, lenfoma ve lösemi gibi çok sayıda  kanser hücresini öldürdüğü gösterilmiştir. Hayvan çalışmalarında ise osteosarkom, yemek borusu prostat ve pankreas kanseri hücrelerini öldürdüğü tespit edilmiştir.

Sulforofan’ın 3 etki mekanizması vardır. 1-Kanserojenlerden zarar gören hücrelerde metabolik süreçleri yavaşlatarak onların onarıcı sistemlerinin görevlerini daha kolay yapmasına olanak sağlar. 2- Tümörün gelişme hızını yavaşlatmaya çalışır. 3-Hücrelerdeki  detoks sistemlerini çalıştıran enzimlerin üretimini arttırmak yoluyla vücudun kanserojenlerden temizlenmesini hızlandırır.

Brokolinin içeriğinde yer alan kanser profilaksisinde etkili olan bileşikler glukosinolatların enzimatik parçalanma ürünleridir. Glukosinolat yapısındaki glukorafanin’in parçalanma ürünü “sülforafan” meme kanseri, glukobrassisin’in parçalanma ürünü olan “indol-3-karbinol” ise göğüs ve solunum sistemi kanserlerinde olumlu etkilere sahip olduğu klinik çalışmalar ile gösterilmiştir.

Özellikle meme ve prostat kanseri gibi meydana gelmesinde hormonal sebeplerden kuşkulanılan tümörlere karşı brokolinin etkinliğine dair yapılmış birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Brokolideki sülforafen vücutta kanserle mücadele eden maddelerin yapımını artırıcı etkisiyle anti-kanser özelliktedir.

Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nün 29 bin erkek üzerinde yaptığı araştırmaya göre, haftada 2 kez brokoli tüketimi prostat kanseri riskini %45 oranında azaltmaktadır.

Japonya’da gerçekleştirilen bir çalışmada, 2 ay boyunca, 3 günlük brokolinin günde 100 gr. tüketimi, DNA hasarı üzerinde sadece 1 ay sonra düzelmeler sağlamıştır. “The Journal of Biological Chemistry,” adlı derginin 2005 sayısında yayımlanan bir çalışmaya göre, sülforafan maddesi insan prostat kanser hücrelerinin ölümüne neden olmaktadır.

Michigan Üniversitesi Kanser Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre brokoli meme kanserinin gelişmesini engelleyici etkiye sahiptir. Araştırmacılar brokolideki sülforafan’ın kanserli kök hücresini öldürerek hastalığın oluşumunu ve yayılmasının engellediğini belirtmişlerdir. Sülforafanın kanser üzerindeki etkileriyle ilgili çok sayıda çalışma olmasına karşın bu çalışma göğüs kanseri kök hücrelerini baskılıyor olduğunu göstermiştir.

Illinois Üniversitesi bilim adamları tarafından sulforafenden geliştirilen sentetik bir bileşim, kanserli hayvanlarda, meme kanseri tümörlerini %50 oranında küçültmüştür.

Brokolide bulunan İndole adlı madde, göğüs kanserine yol açan östrojen bozukluklarını engelleyici etki göstermektedir.

Roswell Park Kanser Enstitüsünce yapılan ve sonuçları Amerikan Kanser Araştırma Derneği’nin Washington’da düzenlenen 7. konferansında sunulan araştırmaya göre, çiğ olarak tüketilen brokoli ve lahana gibi besinler akciğer kanserine yakalanma riskini % 20 – %55 oranında azaltmaktadır.

Amerikalı araştırmacıların laboratuvar çalışmalarında, brokolideki bileşenlerin saldırgan mesane kanseri hücrelerini engellediği ve mevcut hücrelerin büyümelerini yavaşlattığı tespit edilmiştir.

Amerikan California Üniversitesince yapılan araştırmaya göre brokolideki dindolymetane adlı madde kanserli hücrelerin hızla yayılmasına sebep olan proteinlerin üretimini engellemektedir.

Pennsylvania State Üniversitesince yapılan çalışmalarda, brokoli ve lahanadan elde edilen bir özün cilt kanserine karşı mücadelede etkili olabileceğini göstermektedir. Brokoli ve lahanada yer alan  isothiocyanate adlı maddenin kanserin meydana gelmesinin önlenmesinde ve tümöre karşı mücadelede önemli bir etkisinin olduğu tespiti yapılmıştır. Lahana ve brokoliden elde edilen karışımın cilt kanserine yol açan tümörlerin büyüme hızını %50 oranında yavaşlatabileceği ifade edilmiştir.

Avustralya Newcastle Üniversitesi bilim adamları, kolon kanseri riskini azaltan brokoli ve brüksel lahanasında bulunan sülforafen ve  indole3-karbinol  maddelerini hap şekline getirerek, elde edilen hapın kanser hücrelerine karşı mücadeleye yardım eden enzimleri harekete geçirdiğini belirtmişlerdir.

UCLA School of Medicine’nda yapılan bir çalışmaya göre, sülforafan astım ve diğer solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu özelliklere sahiptir. Araştırmayı yürüten uzmanlar, 3 gün boyunca 65 katılımcıyı hem (yüksek sülforafan içeriğine sahip) brokoli ile; hem de alfaalfa (sülforafan içermeyen) ile beslemişlerdir. Brokoli tüketen katılımcıların antioksidan enzimlerinde 3 katı kadar bir artış görülmüştür.

John Hopkins Üniversitesi bilim adamlarınca yapılan araştırma, brokolinin akciğer hastalarının tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Brokolideki sülforafan akciğer hastalarının, bakterilere karşı mücadele etkisini kaybetmiş hücrelerini yeniden aktifleştiriyor ve enfeksiyona karşı temizleme görevlerini yapmalarını sağlıyor.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre brokolide yer alan sülforapan maddesinin Kronik Obstrüktif Akciger Hastalığının hasarının engellenmesinde etkinliği bulunmaktadır. Sülforapan’ın akciğer hücrelerinde yer alan ve hücreleri toksinlerin zararlı etkilerine karşı koruyan NRF2 geninin faaliyetini artırdığı tespit edilmiştir.

İngiliz bilimadamlarınca yapılan araştırmaya göre, brokolideki sulforafen, damarlarda hasara neden olan moleküllerin seviyesini %70 oranında azaltmakta ve damarları koruyan bir proteini de etkin hale getirmektedir.

Connecticut Üniversitesince yapılan araştırmada sulforofan’ın, vücudun kardiyovasküler savunma sistemini güçlendiren proteinlerin üretimine yardımcı olduğu saptanmıştır.

Warwick Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre brokolide bulunan sulforafen şeker hastalığının sebep olduğu kalp damarlarındaki hasarın yok edilmesini sağlayabilecek özeliktedir. Sulforafen damarları koruyan enzimlerin üretimini artırmakta ve hücre hasarına yol açan yüksek orandaki moleküllerde azalmaya sebebiyet vermektedir. Sülforafan bakımından zengin brokoli gibi sebzeleri tüketmek, zararlı molekülleri %73 gibi önemli bir oranla azaltmıştır. Hiperglisemi bu zararlı moleküllerin miktarını üç katına çıkarır.

Pişmiş brokolideki sülforafanın yalnızca %3,4’ü kana karışırken, bu oran çiğ brokolide %37’dir. 1997 yılında araştırmacılar brokolinin tohumdan yeni çıkmış 3-4 günlük filizlerin sulforaphane miktarının erişkin sebzeye göre çok daha fazla olduğunu saptamışlardır. Araştırmacılara göre, üç günlük brokoli, 10-100 kat daha fazla sülforafan içermektedir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Brokoli Faydaları” üzerine bir yorum

  1. iyi çalışmalar benim her iki gögsümdede 14-7-4 büyüklüğünde 5 adet kitle görüldü biyopsi yaptırmadım fakat korkuyorum sonucun kötü olacağından. brokoliyi nasıl tüketmem gerekir kitlelerin yok olması için. yardımcı olursanız sevinirim..

Yorum yapın

css.php