Meşe Kabuğu

Meşe kabuğu (Quercus cortex). Kurutulmuş genç dalların kabuğu kullanılır. İlkbaharda genç dalların kabukları soyulur. Kabuklar kıyılarak gölgede kurumaya bırakılır ve tam olarak kuruduktan sonra ince kıyılarak kullanıma hazır duruma getirilir. Ülkemizde yaygın olarak yetişmektedir.

Meşe Kabuğunun Faydaları

• Ağız içi ve dişeti iltihabında yapılan ağız çalkalamaları olumlu etki gösterir.

• Meşe kabuğundaki tanen maddesi deriyi birçok yönden tedavi edici etki gösterir.

• Yanıklarda, açık baldır yaralarında, akıntılı çıbanlarda ve egzamada yapılacak kompresler faydalıdır.

• Aşırı el ve de ayak terlemelerine yönelik yapılacak el ve ayak banyoları iyi sonuç verir.

• Tanen içerikli droglar arasında en etkili olan meşe kabuğudur. Tanenin mukozayı sıklaştırıcı ve iltihaptan arındırıcı etkisi vardır.

• İshali durdurucu ve bağırsakları güçlendirici özelliği bulunur.

Meşe kabuğu çayı: 2 çay kaşığı dolusu meşe kabuğu 1 bardak suya eklendikten sonra 5 dakika hafif ısıda kaynatılır ve 8 dakika demlendikten sonra süzülerek ve de tatlandırılmadan içilir. Günde 2 bardak içilir. Gargara ve çalkalamalar 3 saat arayla gün boyu yapılabilir.

• Basur proplemine yönelik oturma banyoları yararlıdır.

Alman E komisyonu meşe kabuğunun ishal, basur ve deri iltihaplarında kullanılmasına onay vermiştir.

• İlaçlarla beraber alınmamalıdır. İçeriğindeki büzücü madde sebebiyle barsaktan ilaç emilimini etkileyebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Meşe Kabuğu” üzerine 5 yorum

  1. Süleyman says ilacı nasıl yaptığınızı paylaşırmısınız

  2. Sayin Filiz sönmez says benim çocuklarım da colyak var bu dediğiniz meşe türüne nasıl temin edebilirdim

  3. Yukarıdaki mesahım Quercus Cortex diye bir tür yok demek istemiştim:))

  4. Merhabalar, teyzem Çölyak hastası, onun ricası üzerine bu meşe kabuğunu araştırmaya başladım. Ben orman mühendisiyim, Türkiye’de yetişen yaklaşık 18 meşe türü var. içlerinde Quercus Cortex diye bir tür. Meşelerin hepsi birbirinden ayrı özellik gösterir 4 yıl okulunu okumama rağmen birbirinden ayırt etmesi uzmanlık ister. Siz neye göre hangi meşeden kabuk alıyorsunuz. Hemde Türkiyede yetişmeyen bir türden. Bitkiler bazen zehirli olabilir, insanlara korkunç yan etkiler yapabilir, özelliğini bilmediğiniz teşhisini yapmadığınız bitkileri rastgele kullanmayın lütfen.

  5. ben uc yıldan berı hastayım cok doktora gıttım fayda bulamadım ve cok yere muracahat ettım ve bır sonuc alamadım sonunda meşe palamutundan ayrı yetten uc bıtkı daha katıp karışım yapıp ılac yaptım ve ılacı kulanıyom yaptıhım ılac benı ıyıleştırmeye başladı şu anda cok rahatım bu ılac şekerı dengelıyor damarları acıyor kol ve bacak kıreclerını sokuyor benım ayak ve kol eklemlerınde cok agrı vardı ılacı ıctık ce agrılar kayboldu şu anda cok rahatım ve mılyon da bır hastalıgı kendı yaptıhım ılacla ıyıleştırıyom bu ılac her hastalıha bıre bır teşekurler

Yorum yapın

css.php