Beta Glukan Nedir?

Beta Glukan Nedir? Ekmek mayası mantarından elde edilen, doğal ekmeğin kabuklarında da yer alan beta glukanla ilgili yapılan araştırmalar bu maddenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermektedir. Bağışıklık sisteminin gücünü hücresel düzeyde artırıcı etki gösterir. Mayo Klinik, Harvard ve Johns Hopkins Üniversitelerinde yapılan araştırmalar beta glukanın bağışıklığı kuvvetlendirici etkisini onaylamıştır.

Beta glukan, (1,3) Beta glukan, (1,4) Beta glukan ve (1,6) Beta glukan; bir molekül kümesi şeklinde açıklanmaktadır. Kimse, kesin olarak türevler arasındaki farklılığı bilmese de, her bir tip için araştırma mevcuttur.

Beta Glukan Ne İşe Yarar?

•  Beta glukan, bağışıklık yanıtı, makrofaj ve dendrik bağışıklık hücreleri yoluyla, bir çok terapik etkiyi güvenle yoğunlaştırabilen, bilimsel olarak kanıtlanmış biyolojik düzenleyicidir. Glukanlar yıllarca, bu bağışıklık arttırıcı içerikleri yüzünden araştırma altına alınmışlar, özellikle makrofaj bağışıklık hücrelerini aktive etme becerileri ile ilgili; sırası ile, T hücreleri, NK hücreleri, belli sitokinler incelenmiştir.  Klinik çalışmalar, beta-(1.3/1.6)-glukan’ın makrofajlar ve nötropiller de dahil olmak üzere bağışıklık sisteminin kilit hücrelerini aktive ederek,  bağışıklık yanıtı güçlendirdiğini; onları zararlı yabancı hücreleri tanıma ve yok etme konusunda daha hızlı davranmalarını sağladığını göstermiştir.

• 1940’larda, Dr. Louis Pillemer’in yaptığı bir araştırma, bağışıklık sistemini destekleyen içerikler gösteren bir madde belgelemişti. O zamanlar, bu madde Zymosan adını taşıyordu. Zymosan, saldırgan patojeninin tipine bakmaksızın, virüs, bakteri, mantar, parazit veya tümör; bağışıklık karşılığı aktive ediyordu. Tulane University’nden Dr. Nicholas DiLuzio, bu belirli bağışıklık sistemi destekleyicisini Beta-1, 3-D glukan olarak adlandırdı; bu aktif bileşik, mayanın hücre duvarlarından izole ediliyordu.

• Beta-1.3-D glukanın bağışıklık sistemindeki rolü, 1975 yılında, Peter W. Mansell ve arkadaşlarının beta-1.3-glukan enjekte ettikleri habis cilt kanseri hastalarının nodülleri üzerindeki etkilerini rapor ettikten sonra büyük ölçüde ilerledi. Bu çalışma, Journal of the National Cancer Institute’de rapor edilmişti. 1980’lı yıllarda, Harvard University araştırmaccılarından Dr. Joyce Czop bağışıklık sistemindeki bu maddenin eylem türünü keşfetti. Makrofaj denen spesifik hücrelerin yüzey bölgeleri üzerindeki Beta-1.3D-glukan için belli bir reseptör tetiklendiğinde, bağışıklık sistemini saldırganlara karşı koruyan bir kaleye dönüştüren bir takım olaylar akışına neden oluyordu. Makrofajlar, bakteri ve tümör hücreleri dahil zararlı organizmaları bulur ve ortadan kaldırırlar. Teoride, beta1.3-D Glukan vücut içinde diğer hücrelerle ağ kurabilir; Beta 1.3 glukanların, tümör nekroz faktörü alfa ve çok sayıda T-lenfositleri üreterek, vücudun bağışıklık sistemi üzerinde geniç çaplı etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Beta glukan, makrofaj ve NK hücrelerinin yüzeylerine bağlanarak yüzey molekülleri ile etkileşime geçer ve aktivasyon sürecini tetikler. Cedars-Sinai Medical Center’den David Underhill ve UCLA’ya göre, beta glukan’ın bağışıklık sistemi reseptörlerine bağlanma becerisi ve sonrasındaki bağışıklık yanıt, onun boyutu ve moleküler yapısı ile ilgilidir.

•  1987 yılında Tulane University’nden William Browder, 21 hastanın bir hafta boyunca her gün damardan beta glukan alması ile ilgili bir deney düzenledi. Araştırma sonuçları, bu hastalarda enfeksiyon oluşumunun en aza indirgenmiş olduğunu göstermekteydi. Indiana, Purdue University’nde, 1995 yılında,  immünostimulan aktivite ile ilişkisinde, 1.3 beta glukanın yapısı ve biçimi üzerine bir çalışma yapıldı. “1.3 beta glukan molekül veya parçacıklarının  bağlanmasından etkilenen immünopotensiyasyon, muhtemelen, sitotoksik makrofajları, yardımcı T hücrelerini ve NK hücrelerinin aktivasyonlarını, alternatif tamamlanma yolunun T-hücreleri farklılaşmasının artması ve aktivasyonunu kapsamaktadır.” Şeklindeki bulgularını rapor etmişlerdir. Bağışıklık sistemini uyarıcı ve kanser tedavisinde olumlu etkileri olan shiitake mantarının etkili bileşenleri olan lentinanlar da beta glukan yapısındadır. Tümör hücreleri enjekte edilmiş hayvan araştırmalarında, araştırmacılar, kontrol hayvanlarına oranla, beta glukanla tedavi edilmiş hayvanların karaciğer metastasında düşüşler saptamışlardır. Beta glukan ile tedavi edilmiş fareler, diğerlerine göre % 28 oranında iyileşmişlerdi.

•2001 Ocak’da, University of Nevada School of Medicine and Nutritional Scientific Corporation tarafından açıklanan bir çalışma özeti, beta glukanların bir çok enfeksiyonel hastalıkta rol oynayan patojenik mikroorganizmalarının sindirimini kolaylaştırdığını ifade etmiştir. Joseph Fourier University’nde yapılan bir çalışmaya göre; mantar beta glukanı farelerdeki Sarkoma 180 tümörünü %100 oranında baskılamayla büyümekten alıkoymuştur. Japonya’da, Kobe University’nde, HIV pozitif hastalara uzun dönem mantar beta glukanı verildi. Yenilenmiş bağışıklık yanıtı olarak, CD4+hücre sayılarında büyük yükselme kaydedildi. Hastaların %85’i, semptomları ile ilgili iyileşme duygusu rapor etmişlerdir.

Beta Glukan Hangi Besinlerde Bulunur?

Arpa, yulaf gibi tahıllar, mantar ve mayaların hücre duvarında bulunur. Ekmek mayasından elde edilen doğal bir madde olan beta glukan (İmuneks) tablet olarak eczanlerde satılmaktadır.

Hangi Beta-Glukan Daha Etkili?

Mayadan çıkarılan Beta-glukan ameliyat sonrası sepsisten koruma, radyasyon hasarı ve patojenik enfeksiyonlarda önemli bir yer tutmuştur. Görünürde, yulaf ve arpadan elde edilen beta glukan ise aynı etkiyi sağlamıyordu. Mantardan çıkarılan beta-glukanların yakın etkileri gözlemlense de, yapılan araştırmalar, maya-kaynaklı beta-glukanların bağışıklık sistem koruyucu maddesi olarak en etkili olduğunu göstermektektedir.

Günlük Doz Ne Kadar?

Araştırmalar, insanda kg. başına yaklaşık günde 2 mg. Beta glukan’ın uygun olduğunu göstermiştir. Beta glukan ürünü üreticileri genellikle günlük 50-1000 mg arası bir doz önerirler. Beta 1,3 glukanlar, bağırsak duvarı boyunca, makrofajlarla etkileşime girerek bağışıklık fonksiyonunu aktive edecekleri lenflere doğru taşınırlar. En iyi sonuç için aç karnına alınmalıdır. Çalışmalar, serumda beta glukan parçacıkları bulunduğunu doğrulamıştır, bu da bağırsakda emiliyor olduklarını göstermektedir.

İyi Bir Takviye Nasıl Olmalı?

Araştırmalar, beta glukanın etkili olabilmesi için %80’den fazla 1,3 d düzeyi taşıması ve az oranda yağ ve protein içermesi gerektiğini göstermektedir. Hakem gözlemli tıbbi literatür, etkili olabilmesi için beta glukanın düşük yağ ve protein oranına sahip olması ve düzgün glukan saflık derecesinin 1.3-D/1.6 moleküler bağ düzeyinde olması gerektiğini söylemektedir. Beta-Glukan ile C vitamini arasında sinerjetik bir bağ olduğu düşünüldüğünden, bir çok klinik tedavide ikisi birlikte kullanılır. Sağlık görevlileri bazen kanser tedavisi, HIV/AIDS bağlantılı hastalıklarda, bağışıklık sistemini güçlendirmek için damar içi ya da kas içi beta-glukan enjeksiyonları yapabilirler.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Beta Glukan Nedir?” üzerine 22 yorum

  1. İmuneks i hasta olup kullanmayacaksınız sağlıklı iken kullanmaya başlayacaksınız ciddi anlamda faydalı bir kapsül ilaç değildir yan etkiside yoktur o yüzden kaygı yaşamayın :)) biraz gevşeyin ve kendinizi imunekse bırakın

  2. Annem 81 yasinda akciger kanseri kan degerleri düşük demir hapı kullanıyor kendini halsiz yorgun hissediyor imuneks kullanabilirmi

  3. Bende ankilozon spondilit var ve ummin sistem kortizondan dolayı zayıf 100 kiloyum acaba kaç mg ve günde kaç kez kullanmalıym

  4. Ben dokuz senedir günde üçyüz mg kullanıyorum Allah eksikliğini göstermesin birçok allerjik rahatsızlığımdan kurtuldum hiçbirzaman bırakmayı düşünmüyorum

  5. Ben de bugun ikinci kez sabah ac karnına aldım .iki gecedir gözüme uyku girmez oldu.uykusuzluk yapar mı bilmem. Grip falan degildim ama şu an gece yarısı ve gözüm akıyor bogazım kasınıyor sürekli hapsuruyorum ve burnum tıkandı.sanki grip oldum bes dk da:) tekrar bi tane imuneks aldım ama yorumlara bakılırsa sanırım bu hale beni imuneks getirdi:( yine de bu kutuyu bitirecegim bakalım ay sonu nasıl olacak

  6. ilkkez dün sabah ve gece yatarken birer adet 10 mg imunex bu sabah 5 te üst dudağımda kocaman bir şişlikle uyandım her yanımda kaşıntı ve yan etkilerini ararken buraya geldim dikkatli olmak lazım.

  7. Bendede kasik mantari cikti bagisiklik dustugu anda cikiyirmus kullanmadigim.kortizonlu krem kalmadi.ama.bir ise yaramiyr bende yeni kullanmaya basladim.insallah etkisini gorucem???

  8. Bende genital sigiller için doktor tavsiyesi ile kullanmaya başladım faydası varmı yokmu doğru bir tercih mi tereddutlerim var.açıklarsanız sevinirim bide tok karnına bir tane demişti ama burda aç karnına yažiyor hangisi daha doğru.

  9. Bende soğuk algınlığına bağlı bir antibiyotiğin yan etkisi sonucu dilimde çıkan aftlar için kullandım.eczanecimin tavsiyesi ile günde 3 doz ama birini kırıp içinden çıkan tozu dilime sürmek kaydıyla.valla ilk günden etkili olmaya başladı sanki.

  10. Kurdesenden kurtulmanin tek yolu hergun dus almak

  11. Kurdeşen ( ürtiker ) derdinden kurtulmamızı sağlar mı?

  12. Ummineks c kullanmaya basladim.Bir hafta sonra atesli gribe yakalandim.Ustelikte grip asim var.
    Bu hapin faydalari nedir.Hangi araliklarala kullanilmali.Karacigere yan etkisi olurmu

  13. Evet bende hapsirmaya basladm ve burun akintimda oluo. İlaca yeni basladm.. Gorucez bakalm zamanla

  14. Bebeklerde kullanım dozu ve şekli hakkında işi bulamadım lütfen yardım!!!!!

  15. Ben imuneks’e yeni basladim.Gunde bir tane yemekten sonra aliyordum,sizden ac karnina alinmasinin daha faydali oldugunu ogrendim,ayrica aciklamalardan beta glukan hakkinda bilgilenmis odum.Tesekkurler.

  16. ben bu ilaçı aldım. imutor aldım kafamda sadece sığır jelatini olduğu içi terettüteyim.?

  17. İmuneks’le tanışalı bir kaç sene oluyor. Çok faydasını gördüm. Torunlarımdan geçen virus veya diğer enfeksiyonlardan kurtuldum.
    Gençliğimde çok sağlıklı olmama rağmen yaşlanınca torunların okullardan veya gittikleri yuvalardan getirdikleri mikroplardan devamlı hasta olmağa başlamıştım.Imuneks aldığımdan beri sağlığıma tekrar kavuştum. Bu arada tırnaklarımın ve saçlarımında daha çabuk uzadığına şahit oldum. Ben 75 yaşında bir hanımım. Tavsiye ederim.

  18. Merhaba bende grip olmakta zorlanan birisiyim ve ruh halimi bile etkiliyor bu durum. Bu konuda nasıl bir yol izlenebilir. Yani hem hasta olma yolunda ilerleyipte hem de olamamak insanı sersemleştiriyor.

  19. bu ilacı alıp almama konusunda şüphelerim vardı ve sonuçda aldım 1-2 haftadır kullanıyorum.etkisine gelince grip,nezle olmakda zorlanan bünyem yani grip olupda hapşırarak atamamak grip olmama rağmen burnumun akmaması sonucu bu durumun beni yatağa düşürmesi gibi durumlara çare olduğunu düşünüyorum.şöyleki imuneks aldıktan 1 hafta sonra burnum akmaya başladı ve sürekli hapşırmaya başladım.şu anda kendimi daha iyi hissediyorum.

Yorum yapın

css.php