D-Mannoz Nedir ve Faydaları Nelerdir?

İdrar Yolu İltihabına Ne İyi Gelir? D-Mannoz Nedir? D-Mannoz, doğal bir şekerdir; E. Koli tipi bakteriyel bağırsak enfeksiyonlarını azaltarak idrar yolları sağlığını geliştiren içeriklere sahiptir. Avrupa’daki bir çok huş ve kayın ağaçlarından özütlenerek elde edilen bir glukoz izomeridir. Aynı zamanda insan bedeninde de üretilir. Mannoz’un küçük miktarları, vücudumuz tarafından metabolize edilir, daha az miktarları ise, süratle idrarla atılır. Bazı ön çalışmalar, oral yolla alınan mannoz’un %90’ı, 30-60 dakika içerisinde, değişime uğramadan dışarı atıldığını göstermiştir.

Ne İşe Yarar?

Mannoz, bakteriyel lektinlerin, mesane duvarına ve idrar yollarının zarına yapışmasını önler; bu yüzden idrar yolları enfeksiyonlarının önlem ve tedavisinde oldukça yararlıdır. Mannoz idrar yolu tarafından dışarı  atıldığında, zararlı bakteriler de dışarı atılır. E-coli’nin, mesane ve idrar yollarının duvarlarına yapışan fimbrium adlı ince kılları vardır. Antibiyotikler E-coli’yi öldürürken, mannoz da basitçe bu bakteriyi bir kapsül içine alarak mesane duvarına yapışmasına engel olur. Mannoz ile kaplanmış E-coli, idrarla birlikte dışarı atılır.

Mesane ve idrar yolları enfeksiyonları son derece yaygındır. İdrar yolları enfeksiyonlarına karşı, erkek ve çocuklar son derece hassastır, ancak kadınlar bu konuda daha fazla sorun yaşarlar. Eğer idrar yolu enfeksiyonları ciddiye alınmaz ise, böbreklere sıçrayabilir. Böbrek enfeksiyonu oldukça ciddi bir konudur ve kalıcı hasarlara yol açabilir.

Bu enfeksiyonların sorumlusu, Escherichia Coli’dir. (E. coli). Enfeksiyonların yaklaşık %80-85’inden bu bakteri sorumludur. Staphylococcus saprophyticus’un sebep olduğu enfeksiyonlar, %5-10 civarındadır. Nadiren de viral ya da fungal (mantarla ilgili) olabilir. Diğer bakteriyel vakalar arasında; Klebsiella, Proteus, Pseudomonas, ve Enterobacter sayılabilir.

D-mannoz, idrar yollarında mikroorganizmalara bağlanarak, onların mesane duvarına yapışmalarına engel olur. D-mannoz doğal olarak idrar yollarını besler ve istenmeyen yabancı mikroorganizmalardan korur. Bu basit şeker, zararlı organizmaların idrarla dışarı atılmasını kolaylaştıracak özelliklere sahiptir. Bu mekanizma sayesinde, idrar yolunu etkileyen değişik enfeksiyonlara sebep olan toksin ve bakteriler dışarı atılırlar. Kadınlar, idrar yollarının kısalığı yüzünden bu mikroorganizmaların saldırılarına açıktır ve D-mannoz’un bakteri karşıtı hareketinden büyük ölçüde yararlanırlar. D-mannoz takviyeleri, böbrek, mesane ve tüm idrar yolları fonksiyonları sağlıklarını korumak isteyenler için oldukça önemlidir.

D-mannoz’un, epitel hücreleri üzerindeki etkisini inceleyen bir çalışma, sağlıklı mukoza yüzeyini koruyarak, genitoüriner fonksiyonunu desteklemekte rol oynadığını göstermiştir. Oklahoma’dan Ürolog Dr. Michael Blue’nun yürüttüğü bir çalışmada, mannoz’un, hastaların %80’inde mesane ağrısını dindirdiğini görmüştür. Daha sonra Dr. Blue, hastalarının %60’ında basit idrar yolu enfeksiyonu olduğunu gözlemlemiştir.

Dr. Jonathan Wright’ın anlattığı bir vaka;

“1980’lerde, bir anne kızını Tahoma Clinic’e getirir. Ayn zamanda yanında, kızının bir çok kez idrar yolu enfeksiyonu sebebiyle hastanelere yatışının ve yapılan testlerin açıklamalarını içeren oldukça detaylı notların alındığı defterler de vardı. Net bir sayı ile daha 5 yaşında bile olmayan kızı,  72 kez farklı doktor tarafından muayene edilmiş ve neredeyse yaşamının tüm çoğunluğunda antibiyotik kullanmaktaydı. Artık doktorlar anne ve babaya, antibiyotiklerin yetersiz kaldığını, böbreklerin kronik enfeksiyona dayanamayarak, birkaç yıl içinde kızlarının böbrek nakline gereksinim duyacağını söylemekteydi. Neyse ki; anne tüm idrar testlerinin sonuçlarını kaydetmişti, her zaman aynı sonuç vardı: E koli. Konsultasyonun sonunda, anneye, kızına, ¼ – ½ çay kaşığı (yaklaşık 1-2 ½ gram) D-mannozu suya karıştırıp, uyanık olduğu zamanlarda her 3-4 saatte bir içirmesini söyledim. Bir tıp doktorunun basit bir şekeri önermesine karşı biraz kuşku ile yaklaşarak, (1980’lerde oluyordu) her şeyi denemeye göze alan anne öneriyi denedi. 48 saat içerisinde, enfeksiyon yokolmuştu. Küçük kız, iki yıl boyunca D-mannoz geçici olarak unutuluncaya kadar hiç enfeksiyon kapmadı, yeniden hatırlandığında enfeksiyonu bir kez daha temizledi. O zamandan beri kendi böbreklerini taşıyor. (Dr. Jonathan Wright, Washington, Renton’daki Tahoma Clinic’de yöneticilik ve doktorluk yapıyor.)

Nasıl Kullanılıyor?

Tablet ve toz formunda satılan D-mannoz’un  büyük bir kısmı, kay ve huş ağaçlarından özütlenir.  Alınacak D-mannoz miktarı, enfeksiyonun şiddetine ve beden ağırlığına bağlı olarak ayarlanır. Ya suda eritilmek üzere toz şeklinde ya da tablet halindedir. Bazı doktorlar, E. Koli’nin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak ya da tedavi olmak için D-mannoz önermektedir. Bir çay kaşığı suda ya da meyve suyunda eritilerek, uyanık olunduğu saatler içerisinde, her 2-3 saatte bir alınabilir.

Yan Etkileri Var mı?

Test tüpü çalışmaları, büyük miktarlarda mannoz tüketmenin kusurlu doğumlara neden olabileceğine işaret etmektedir. İnsan bedeni gerekli mannozu ürettiğinden bu bir risk teşkil etmez, ama yine de hamilelerin mannoz tüketirken dikkatli olmaları gerekir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“D-Mannoz Nedir ve Faydaları Nelerdir?” üzerine 4 yorum

  1. Merhaba benimde idrarında e.coli bakterisi var aylardır bununla mücadele ediyorum. Hap şeklinde olanı alırsam yada nereden alabilirim bakıcam odamı 3 saatte bir tös şeklinde olanı gibi birde resmini atamızınız doğru olan neyse onu alayım birde kaç gün kullanilacak

  2. Merhaba benim kizim spina bifida ve hidrosefali hastasi. Henuz 3 aylik. Tahmin edersiniz ki bu hastalikta idrar yollari enfeksiyonu olmazsa olmaz bi rahatsizlik maalesef. D mannose verebilir miyim acaba bebek oldugu icin iki arada kaldim. Cevap yazarsaniz cok sevinirim. Saglikli gunler dilerim.

  3. Merhaba
    Sol elimin tüm eklemlerinde hareketi tamamen durduracak kadar eklem iltihabı var ve çok acı çekiyorum. Kortizon kullanmak istemiyorum. İdrar yolları için kullanılan D-Mannose gibi benim derdime deva olacak bir tedavi yontemi önerir misiniz.

  4. Merhaba Bende idrar yolu enfeksiyon var ve guatr ile beraber ilaç kullanıyorum pek faydası olmuyor bu D-MANNOSE fayda edermi cevabınızı bekliyorum. Saygılarımla
    Zübeyir Cömert

Yorum yapın

css.php