Üzüm Çekirdeği Faydaları

Üzüm Çekirdeğinin Faydaları. Üzüm çekirdeği özü bitkiler tarafından üretilen kimyasallar olan çeşitli fitokimyasallar yönünden oldukça zengindir. Üzüm suyu özünün antioksidan bileşenleri, özellikle serbest radikallerin verdiği hasarın yok edilmesinde rol oynarlar. Serbest radikalleri etkisiz hale getirme gücü bakımından pysnojenol’lerin, E vitamininden 50, C vitamininden ise  20 kat daha kuvvetli olduğu saptanmıştır.

Çam kabuğu ekstresi ve üzüm çekirdeği ekstresi OPC’nin birincil kaynaklarıdır. Üzüm çekirdeği ekstresi daha ucuz olmasının yanı sıra çam kabuğunda bulunmayan bir antioksidan içerir.

Hücre mutasyonunu yavaşlatmaya yardımcı olması ve kolajenin sağlıklı ve esnek kalmasını sağlaması nedeniyle Avrupalı bilim adamları tarafından ‘gençlik besini‘ olarak niteleniyor.

Üzüm çekirdeğinin sağlık yönünden taşıdığı değer 1947 yılında Fransız tıp profesörü ve kimyacı Jack Masquelier tarafından keşfedilmiştir. 1950’de üzüm çekirdeği Resivit adıyla Fransa’da satılan ilk damar koruyucu ilaç olarak 50 yılı aşkın bir süredir Fransız doktorlar tarafından reçete edilmektedir.

Dr. Masquelier üzüm çekirdeğini göz kamaşması, gece körlüğü, maküler dejenerasyon, varis, diş eti kanaması, saman nezlesi gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanmıştır.

Üzüm çekirdeği son derece geniş farmakolojik aktivite gösteren ve serbest radikalleri etkisiz hale getiren oligomeric proanthocyanidin (%92-95) içerir.

Antioksidan Nedir?

Serbest Radikaller ve Antioksidanlar : Antioksidanlar serbest radikalleri etkisizleştirir. İnsan vücudunda serbest radikal (oksidan) denilen maddelerle onların  zarar verici etkisini gideren antioksidanlar bulunur. Otuzlu yaşlara doğru denge antioksidan aleyhine bozulmaya başlar ve bunun sonucunda kanser gibi önemli hastalıklara zemin hazırlanır.

Antioksidanlar vücuttaki oksidasyonu engellerler. Yaşlanma ve kanser gibi olayların temelinde oksidasyon vardır. Üzüm çekirdeği DNA yı oksidatif zararlardan korur, yaşlanmaya ve kanser oluşumuna karşı  mücadele eder.

Serbest radikaller vücudumuzda kimyasal reaksiyonlar sonucu oluştuğu gibi sigara, kirli hava gibi faktörlerle dışardan da  gelebilir.

Araştırmalar 6 hafta süresince kullanılan günlük 100 mg ila 300 mg lık oligomerik proantosiyanidin dozunun oksijen radikal absorbans kapasitesi skorunu (ORAC) ve serum toplam antioksidan kapasitesini önemli oranda geliştirdiğini göstermiştir.

Üzüm Çekirdeği Faydaları Nelerdir ?

•Üzüm Çekirdeğindeki oligomerik proantosiyanidinler anti-inflamatuar, anti-kanserojen, anti-alerjik antiviral, antibakteriyel etki gösterirler.

• Üzüm çekirdeğindeki maddeler damar sertliğine karşı önemli etkilere sahiptir. Arterlerin bütünlüğünü korumaya yardımcı olur ve dolaşımı rahatlatır. Kan ve lenf dolaşımını düzenler. Periferal dolaşımı önemli bir şekilde iyileştirir.

• Araştırmalar, OPC’nin damarları sağlamlaştırarak ve esnekliklerini yeniden kazandırarak, tekrar derinin içine çekilmelerini sağladığını göstermektedir.

• Damar duvarındaki kollajen ve elastin adlı iki protein, damar duvarının elastikliğini ve geçirgenliğini büyük oranda belirler. OPC, bu iki yapı-taşı proteine bağlanarak, onların yıkıcı enzimler tarafından bozulmalarını önler, onların birleşmelerine ve olgunlaşmalarına yardım eder.

•Varise karşı koruyucu özelliği olan üzüm çekirdeği bu işlevini damar cidarı stabilitesi ve damar üzerine yaptığı etkilerle gerçekleştirir. Damar duvar yapısını korurarak varis genişlemelerini engeller.

 

• 1981 yılında 50 varis hastası üzerinde yapılan çift-kör kontrollü bir deneyde, bir ay boyunca alınan günlük 150 miligram OPC’nin, ağrı, yanma, karıncalanma ve atardamarların şişme derecesini azaltmada kullanılan Diosmine adlı ilaçtan daha hızlı ve uzun süreli etkili olduğunu göstermiştir. Fransa’da varis hastası olan 92 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada ise; 4 hafta boyunca günde 300 miligram OPC alımının, ağrıyı, karıncalanmayı, geceleyin ortaya çıkan bacak kramplarını ve şişkinliği %50′ den daha fazla oranda azalttığını göstermiştir.

• Üzüm çekirdeğindeki proantosiyanidinlerin beyin ve karaciğer hasarı üzerinde beta karoten, C vitamini ve E vitamini gibi antioksidanlardan daha güçlü koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır.

• Klinik araştırmalar, üzüm çekirdeğinin toplardamar yetersizliğinin, retina hasarlarının ve bazı cilt hastalıklarının tedavisinde olumlu etkiler sağladığını göstermektedir.

• Üzüm çekirdeği özü, özellikle Fransa ve İtalya’daki doktorlar tarafından beyne ve kalbe giden kan akımını düzenlemek için, varis, diş etlerinde kanama, glokom, hemoroid, fazla adet kanaması ve damar sertliğine yönelik öneriliyor.

• Araştırma bulgularına göre, üzüm çekirdeği özütündeki oligomerik procyanidinler, arterlerin ve kan damarlarının gevşemesini sağlayarak kan basıncının kontrol edilmesine yardımcı oluyor. California-Davis Üniversitesi tarafından 2006 yılında yapılan çalışmada üzüm çekirdeği ekstresinin kan basıncını azaltmada etkili olduğu tespit edilmiştir.

• OPC, kalp krizi ve felç yönünden risk taşıyan kan pıhtılaşmasına karşı da olumlu etkiler göstermektedir. Arizona Üniversitesi’nden  Dr.Ronald Watson, OPC’nin trombosit kümelenmesini normale döndürdüğünü belirtmektedir. Dr.Watson yaptığı deneylerde, sigara içen insanlarda trombosit kümelenmesini tespit etmiş ve bu kişilerin OPC alımından 20 dakika sonra trombositlerinin normale döndüğünü saptamıştır.

• ‘Metabolism’ 2009 Aralık sayısında yer alan klinik çalışmanın sonucuna göre üzüm çekirdeği ekstresi metabolik sendromlu hastalarda yüksek tansiyonun düşürülmesinde plasebo tedavisinden daha etkili olmuştur.

• Üzüm çekirdeği kronik venöz yetmezlik gibi sorunlarda olumlu etkiler sağlayabilir. Yaralanma ya da ameliyat sonrası görülen şişliği azaltabilir.  10 ila 30 gün süresince dolaşım için günlük 150-300 mg, şişlik içinse 200-400mg alımı öneriliyor.

• Avrupa’da yapılan araştırmalar, üzüm çekirdeğinin vücut içerisinde histamin salgısını önlendiğini ve saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlarda etkili olduğunu göstermektedir.

• Fransa’da 100 denek üzerinde yapılan araştırmada 5 hafta süresince günlük 200 miligram üzüm çekirdeği alımının, parlak ışıklara maruz kaldıktan sonra görme keskinliğine yeniden kavuşma hızının arttığı saptanmıştır.

• Üzüm çekirdeğinin yüksek antioksidan aktivitesi, meme, prostat, akciğer, kolon ve mide gibi bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olabilir. Laboratuar çalışmaları üzüm çekirdeği ekstresinin çeşitli kanser hücrelerinin  büyümesini engellediğini göstermektedir.

• 2010 yılında ‘Neoplasia’ adlı dergide yer alan bir çalışmada kolon ve bağırsak kanseri olan farelere  altı hafta boyunca üzüm çekirdeği ekstresi verilmiş ve polip sayısı %40 azalmıştır. Boyutu 2 mm daha büyük poliplerin sayısı %71 azalmıştır.

•Journal of Medicinal Food adlı dergide yayınlanan bir bilimsel çalışmada, kırmızı üzüm çekirdeği ekstresinin deney hayvanlarının cildinde, UV ile oluşturulan oksidatif strese karşı koruyucu etki gösterdiği tespit edilmiştir.

• Alabama Üniversitesi Dermatoloji Bölümünce yaplan ve sonuçları ‘Pharmaceutical Research’ 2010 yılı Haziran sayısında yayınlanan araştırmada, üzüm çekirdeğindeki proantosiyanidin’lerin UV ışınla oluşturulan deri tümörü gelişimine karşı koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır.

• ‘Frontiers in Bioscience’, 2011 Haziran sayısında yayınlanan çalışmaya göre  kombine edilmiş üzüm çekirdeği ekstresi ile resveratrol’un insan kolon kanser hücrelerini öldürmede etkinliğinin olduğu tespit edilmiştir.

•2009 Ocak sayısında Clinical Cancer Research’da bildirilen bir çalışmaya göre, üzüm çekirdeği ektresi, apoptoz yolaklarının enzimlerini aktive etmek yoluyla laboratuarda insan lösemi hücrelerinin programlanmış hücre ölümünü indükler.

•The journal Carcinogenesis’ de bildirilen bir çalışma üzüm çekirdeği özütünün hücre hatlarında ve farelerde baş ve boyun skuamöz hücreli karsinom hücrelerini öldürdüğünü göstermiştir.

•Clinical Cancer Research’de yayımlanan bir çalışmaya göre üzüm çekirdeği özütü ilerlemiş kalın bağırsak kanseri olan farelerde tümör kitlesinde %44 oranında küçülmeye neden olmuştur. Hayvan temelli deneylerde üzüm çekirdeği özütünün kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardan biri olan antrasiklinin sebep olduğu kalp hasarını kontrol edebildiği gösterilmiştir.

• C-reaktif protein düzeyleri, hem kalp hastalıkları hem de diyabet riskiyle ilgili bir iltihaplanma ölçüsüdür. İnflamasyon arttıkça kalp hastalığı riski artar. İngiltere’de yapılan ve sonuçları ‘Diabetes Medicine’ 2009 Mayıs sayısında yayınlanan araştırmaya göre 4 hafta boyunca günlük 600 mg üzüm çekirdeği ekstresi alımı C-reaktif proteininde önemli bir azalma sağlamıştır.

•Journal of Toxicological Sciences’de bildirilen bir çalışma üzüm çekirdeği özütünün antibiyotiklere direnç geliştirdiği için tedavisi güç olan Staphylococcus aureus’a (MRSA) karşı olan etkisini araştırdı. Araştırmacılar, üzüm çekirdeği özütünün bakteri sayısının 43 suşuna karşı etkili olduğunu ve bunun MRSA hastalıklarının tedavisinde önemli bir gelişme olduğunu söylediler.

Üzüm Çekirdeği Nasıl Kullanılır?

Üzüm çekirdeği kullanımı taze olarak tüketimi dışında birkaç şekilde de alınabilir.

Üzum Çekirdeği Tozu

1 tatlı kaşığı üzüm çekirdegi tozu bal ya da yoğurtla karıştırılıp alınabilir. Açıkta satılan öğütülmüş üzüm çekirdeği kullanmaktan kaçınılmalıdır. Havayla temas etmesi üzüm çekirdeği tozunun sterilize özelliğini kaybetmesine neden olabilir. Günde bir avuç kuru üzüm yenilerek de üzüm çekirdeği alınabilir.

Üzüm Çekirdeği Ekstresi

Üzüm çekirdeği özü kapsül, tablet ve sıvı ekstre olarak satılmaktadır. %40 ila %80 proantosiyanidinler ya da %95 OPC içeren ürünler tercih edilmeli.

Genel antioksidan aktivite için günlük 50 mg-200 mg,

Kronik venöz yetmezlik için 150 mg-300 mg,

Ödem için 200 mg-400mg (10 ila 30 gün)

Üzüm çekirdeğinin bu tür kullanımı dışında kozmetik alanında kullanılan şekilleri de vardır. (üzüm çekirdeği kremi, şampuan, sabun gibi.)

Üzüm Çekirdeğinin Zararları Varmıdır?

Bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak herhangi bir rahatsızlık için ilaç tedavisi gören kişilerin doktorlarına danışarak kullanmaları daha doğru olur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Üzüm Çekirdeği Faydaları” üzerine 81 yorum

  1. ben bi faydasını göremedim bende aşırı kolesterol vardı üzüm çekirdeiği tavsiye ettiler ben de kullandım kolesterol dahada arttı acaba benmi çok kullandım.?

  2. merhaba ilhami bey benim siyah üzüm cekirdegine ihtiyacim var hangi sehirde kaliyorsunuz ve nekadara veriyorsunuz, birde duydugum kadar raf ömrü birseneyi gecmemesi gerekiyormus iri tanali olmasi gerekiyormus ve nasil kullaniliyor balla beraber alinmasi gerekiyormu yanlizda kullanila bilirmi aydinlatirsaniz cok teskkür ederim.

  3. arkadaşlar ben karadenizliyim bizim oralarda kara üzüm yani kokulu laz üzümü derler….tadı süper biraz ince olur…… onun pekmezi şifadır hele çekirdeği……biz her yıl 3 veya 4 tava pekmez yaparız……bende geçen yıla kadar bilmezdim saolsun bı arkadaş soyledi artık çekırdeklerini ayırıp kurutuyorum çok zor oluyor ama değer ..yaklaşık 10 kılo kadar her yıl yapıyorum 5 kilisunu kendime geri kalanını aktarlara veriyorum ama isteyen bi arkadaş olursa temin edebilirim ……herkese ALLAH şifa versin….

  4. ilhami bey,
    halen elinizde siyah üzüm çekirdeği var mı…
    kilosu kaç TL .. nerede ikamet ediyorsunuz ve nakliye işi nasıl olacak…

    selamlar.

    seyid ali topal
    0532 2040956

  5. arkadaşlar özellikle siyah üzümü ve narı çekirdeğiyle beraber yiyiniz valla süper bişey 2 günde insanın elini yüzün düzeltiyo ha bu arada sigara alkol vs toksit maddeleri keserseniz faydasını çok ne thissedersiniz…

  6. merhabalar
    ben merak ediyorum kanı sulandırdığı yazıyor.ne kadar kullanmak gerekiyor acaba.zayıflamaya da etkileri varmıdır.ben üzüm yediğim zaman bapğırsaklarımın daha hızlı çalıştığını düşünüyorum.bu sorularıma cevap vericek birileri varmı orada acaba..

  7. merhabalar,amcam çok fazla üzüm yer sadece üzüm değil çok meyve yer yaşından ötürü beyin felci geçirdi hastalığına rağmen şu an çok iyi`; bütün işlerini kendi yapar hiç yatalak olmadı inşallah da olmaz ve balıda çok tüketir.sağlıklı yaşamlar..

  8. merhaba. Ben 9 yasindayim. benim de annem bana surekili ye diyo ama ben hic sevmiyoprum 🙁

  9. Görüldüğü gibi siyah üzüm çekirdeğinin faydaları sayılamayacak kadar çok vede bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.
    Kendim siyah üzümden şarap yapıyorum, ayrıca konu belki biraz farklı olabilir ama, tıbbi olarak araştırıp, kırmızı şarabın insana faydasından yola çıkarak yapıyorum kırmızı şarabı, burada kırmızı şarabın faydasını yazmıycam, merak eden int.ten arattırır gözleriyle görür, okur.
    Neyse , siyah üzümün suyundan kırmızı şarap yapıyorum, çekirdeklerinide özenle salkımlarından ayırarak ve doğal yollarla kurutarak kullanıma hazır hale getiriyorum.
    Gerektiği zaman, yani yiyeceğim zaman vede gerektiği kadarını öğüterek bala karıştırarak yiyorum. Çünkü hepsini öğüttüğün zaman özelliğini, tazeliğini kaybedebilir.
    Şu an ilgilenen veya olabildiğince naturel vede doğal olarak vede tertemiz olarak elimde mevcut bulunan siyah üzüm çekirdeklerine ihtiyacı olan ve kullanmak-tüketmek isteyen varsa, bana maille veya 05462646555 nolu telefonumdan ulaşabilirler.
    Hoşçakalın.

  10. duyduğuma göre üzüm cekirdeği cildide güzüllestiriyomuş ayrıca siyah üzümü cekirdeğiyle birlikte bol bol yiyin araştırdrm cok faydası varmıs
    ,

  11. merhba bnm catlaklarım var uzumcekrdegi onada ii gelr mi

  12. bir hekim, şifalı bitkilere meraklı ve kullanana bir insan olarak bir kac noktaya dikkat cekmek iserim. ogutulup bekletilen tohum yada cekirdeklerde sifa cok cok azalır. ornek: uzum cekirdegi ve keten tohumu…
    kendiniz tanesini alıp az az oguterek kulanın
    gun ısıgından koruyun(um gıdaları ve bitkileri de)
    tum bitkisel tedaviler ac karna cok daha fayda gosterir

    uzum cekirdeginin benim yasadıgım mucizelerinden biri de 1.5 ay icinde gebelik dolayısıyla olusan kansızlıgımı duzeltmesi.

    hemogram tahlili ile tesit ettim sonucları elimde 🙂

  13. merhaba..bende uzun zamandr üzümçekırdeği tozu kullanıyorum .günde bır tatlı kaşığı üzm çekrdği tzunu bır kase yoğurt ile karıstrarak yiyorum ve çok faydasını gördüm .banada herzaman alısverıs yaptığım aktarcım tavsiye etmişti .doğum yaptıktan sonra kullanmaya basladım. kesınlıkle tavsiye ederim….

  14. eşim de mesane tümörü var kaç kez ameliyat oldu yarası rezek edildi şimdi iyi üzüm çekirdeği tozu kullanmak istiyorum acaba eşime nasıl kullana bilirim eşimin yaşı 30 şimdiden tşkler

  15. 1 bucuk sene once tesaduf bir arkadasimin tafsiyesi uzerine uzum cekirdegi tozu ile tanistim ve devamli gunde 2 tatli kasigi kullandim. Bunun sayesinde SLE Lupus hastaligini hafif atlattim. Bu hastaligin belirtileri birbucuk sene once basladi uzum cekirdegi tozuna basladigim zamanlarda ama doktorlar “senin hic birseyin yok sagliklisin” dediler. Bu yaz cok kotu hastalandiktan sonra ve hastanede 8 gun kaldiktan sonra SLE lupus ortaya cikti. Ama sukurler olsun hafif atlattim ve organlarimda herhangi bir sorun yok yanliz kanimda biraz problem var anliycaniz cok sansliyim ve hafif atlatmamim sebebini (tabi once Allah) ama uzum cekirdegi tozunun da bir faydasi oldugundan eminim ve devamli kullaniyorum. Tabi ben kendimce 2 tatli kasigi kullandim simdi azalttim ve 1 tatli kasigi kullaniyorum.

  16. bülent bey aynı şeyi bende merak ediyorum tüm üzüm çeşitlerinde aynıı etkiler kanımca mevcuttur yalnızca dereceleri farklıdır.vallahi ben kavanozlanmış katkı maddesi katılmamış çekirdek özlerinden almayı kafaya koydum piyasada mevcut.bu sıralar yeşilaycıyım sigarayıda 7 gün oldu bırakalı hayırlısı bakalım

  17. HERKEZE MERHABA BEN 11 YAŞINDAYIM ANNEM SÜREKLİ BANA ÜZÜM YERKEN ÇEKİRDEĞİNİ ISIR DİO BU DOĞRUMU ACABA

  18. Merhaba,
    Taze (yaş) beyaz üzüm çekirdeği de kırmızı üzüm çekirdeği gibi yararlı mıdır?
    Saygılarımla

Yorum yapın

css.php