Adet Sancısı Neden Olur?

Adet Sancısı Neden Olur? Sancılı adet görme, normal adet görme fonksiyonunun önemli bir parçası olan uterus kasılmalarının kadın tarafından ağrı olarak hissedilmesidir. Uterus kasılmalarının amacı, uterus iç tabakasının atılarak yenilenmesi sırasında oluşan kanama miktarını en düşük seviyede tutmaktır.

Kadınların belli bir bölümü adet dönemlerinde az veya çok ağrı hisseder. Ancak % 10’luk bir kesimde adet dönemindeki sancı oldukça şiddetli yaşanır. Adet sancısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilir.

İlkgünden itibaren ağrılı adet görmek bir hastalık belirtisi değil yapısal bir özelliktir. Ancak ağrılar geç yaşta başladıysa bu bir hastalık belirtisi olabilir.

Adet Sancısı Kaç Gün Önceden Başlar?

Adet sancısı genellikle adet görmeden önceki ilk 24 saat içinde başlar, adet sırasında şiddeti kısa süreli olarak artar ve adet döneminin bitimine kadar giderek hafifler.

Adet Sancısı Neden Olur?

• Adet döneminde hissedilen sancının sebebi, adet kanının dışarı atılması için oluşan rahimdeki kasılmalar ve rahimdeki dolaşımın azalmasıdır. Adet dönemlerinde rahim içinden salgılanan prostaglandin adlı maddeler sinir uçlarını uyararak sancıya yol açar. Prostaglandin ağrıyı hissetmeyi sağlayan bir hormondur. Adet dönemi ağrılı geçen kadınların kanında prostoglandin hormonu fazladır. Kanda prostoglandin artışı bağırsak krampları ve ağrıların artmasına neden olur.

• Ancak şiddetli ağrılar bazı hastalıklardan da kaynaklanabilir. Rahmin en iç tabakasının dış tabakalarda ya da dış bölgede de bulunması, rahmin farklı pozisyonlarda olması, rahim ağzında darlık, rahim ve yakın organların iltihabi hastalıkları ve rahim tümörleri de şiddetli sancıya neden olabilir.

• Serviks girişinin kürtaj, enfeksiyon gibi faktörlere bağlı olarak daralmış olması ve bu sebeple adet kanının zorlukla atılması da adet sancısına yol açabilir.

• Endometriozis (rahmin en iç tabakasının dış tabakalarda ya da dış bölgede de bulunması), kronik enfeksiyon, yapışıklıklar, yumurtalık kistleri ve diğer bazı jinekolojik hastalıklar adet sancısına benzer belirtiler gösterebilir. Adet sancıları 28 yaşından sonra başlayıp artıyorsa, bunun nedeni büyük bir olasılıkla endometriozisdir. Adet kanının dışarıya değil batın boşluğuna akıp orada bazı sorunlara yol açması olan endometriozis, adet öncesi ve adet sırasında ağrı, ilişki sırasında ya da sonrasında ağrı ve düzensiz şiddetli adetlerle kendini belli eder.

Adet Ağrısı Nasıl Geçer?

• Jinekolojik muayenede adet sancısına sebep olabilecek bir durum tespit edilmişse öncelikle bu sorunun giderilmesi gerekir. Jinekolojik muayenede adet sancılarını açıklayan organik bir neden saptanmamışsa öncelikli olarak ağrı kesici ilaçlar verilir. Özellikle prostaglandin sentetaz inhibitörleri hastaların büyük bir kısmında etkili olur. Bu ilaçların ağrı kesici etkisinin dışında ağrıya yol açan prostaglandin üretimini de azaltıcı özellikleri vardır. Ağrı kesici ilaçlar henüz adet sancıları başlamadan kullanılırsa prostaglandin adlı maddenin vücuda yayılmasını engeller.

• Ağrı kesici ilaçlardan beklenilen yarar görülmediği takdirde doğum kontrol hapları kullanılabilir. Doğum kontrol hapının gebeliği önleyici değil, rahim içerisindeki prostaglandin yapımını azaltıcı etkisinden faydalanılır. Adet sancısı ile yumurtlama arasında yakın bir ilişki olduğundan, yumurtlamanın doğum kontrol haplarıyla ortadan kaldırılması ağrıların giderilmesini sağlar. Primer dismenoreli hastaların % 90’ından fazlası doğum kontrol haplarından yarar görür.

• Adet ağrılarına karşı akupunktur tedavisinden faydalanılabilir. Çok sayıdaki bilimsel çalışma şiddetli adet sancılarına karşı akupunktur yönteminin etkili olduğunu göstermiştir.

• Tedaviye dirençli vakalarda ise ileri inceleme yapılır. Laparoskopi denilen yöntemle karın boşluğu incelenir ve bu incelemede genellikle tespit edilen sorun endometriyozis’tir. Endometriozis ağrı veya gebe kalmada zorluğa yol açar. Endometriozis hastalığının kalıcı bir tedavisi yoktur. Doğum kontrol hapları, GnRH analogları ve laparoskopik cerrahi uygulamalarla ağrının giderilmesi amaçlanır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Adet Sancısı Neden Olur?” üzerine 22 yorum

  1. Ben agridan bayiliyorum sonra duz bi ilde uzaniyorum kasik bolgemede cak su orbasindan tutuyorum o gri raz daha fliyo

  2. Ya benim ilk 6-7 ay hiç ağrımıyodu ilk defa ağrımaya başladı ama ölüp ölüp diriliyorum resmen çok kötü ağrıyor özellikle bitmeden 2-3 gün önce feci ağrılı oluyor yataktan çıkamicak gibi oluyorum ve en kötüsü bi türlü geçmiyo

Yorum yapın

css.php