Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?

Aft Tedavisi. Aft Nasıl Geçer? Aft Nedir? Dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeyel ülserler olan aft, genellikle tek olarak ortaya çıksa da aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir. Bu yaralar bazen çok büyük ve çok ağrılı olabilir. Minör aft, major aft  ve herpetiform aft olarak üç çeşittir.

Yaraların, çıkacağı bölgede bir iki gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık oluşur. Ardından ortası beyaz, etrafı kırmızı, 2-3 milim çapında hafif çukur bir yara haline gelir ve oldukça çok acı verir. Özellikle yanakların iç bölgelerinde, dil ve dudakların altında oluşan aftlar, ağrıya neden olduğundan yemek yemeyi zorlaştırır.

Aft Bulaşıcı mıdır?

Aft bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Bakteri veya virüsten kaynaklanmadığı için lokal yayılımı ya da başkasına bulaşma gibi bir durum olmaz.

Aft Kaç Günde Geçer?

Stresten ya da ağız içindeki tahrişten kaynaklanan yaralar, bir haftada kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak sık tekrarlayan ve boyutu 1 cm civarında olan aftlar, behçet hastalığının işareti olabilir.

2 hafta içinde geçmeyen ve genellikle hep aynı yerlerde görülen yaraların, ağız içi kanseri olasılığı da göz önünde bulundurularak tıbbi inceleme yapılmasında fayda vardır.

Aft Neden Olur? Aft Neden Çıkar?

• Aftlar, diş etleri, yanaklar ve dudakların iç taraflarında oluşur. Aftöz ülserler olarak da bilinen lezyonlar ağrılıdır ve geçici olarak yeme-içmeye engel oluşturur. Bu yaralar, herpes simpleks virüsü ya da oral uçuklar ile bağlantılı değildir.

• Stres, asitli besinler, yetersiz yapılan ağız ve diş temizliği, sigara kullanımı, tütün çiğneme, inflamatuar bağırsak hastalıkları, folik asit ve b12 vitamin eksikliği afta yol açabilir.

• Diş, yanak, dudak bölgesindeki travmalar ve sert fırçalar afta sebep olabilir.

• Diş macunlarının içeriğinde yer alan sodyum lauryl sülfat adlı madde ağız içinde hücreleri tahriş ederek yaralara neden olabilir.

• ACE inhibitörleri, romatizma ilaçları ve kalsiyum kanal blokerleri afta yol açabilir.

• Bazı Araştırmalar C vitamini içeren besinlerin aft oluşumuna yol açabileceğini göstermiştir.

• Aft oluşumunun bağışıklık sistemi sorunları ile de bağlantısı vardır ve ağızdaki bir yaralanma ya da diş tedavisi sonrası da tetiklenebilir.

• Aftlar bazen Behçet hastalığı gibi sistemik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Behçet hastalığı ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel organlar ve çevresinde yaralar, gözde, damarlarda ve eklemlerde iltihaplanma ve kanda aşırı pıhtılaşma gibi belirtiler gösterir. Ağız yaraları diğer belirtilerden önce tek başına görülebilir. Yaraların ortası kirli beyaz, etrafı kızarık ve ağrılıdır. Tedavisi olmayan behçet hastalığı ilerlediğinde körlük, felç, menenjit, bunama, damar iltihapları ve ölümcül beyin kanamalarına yol açabilir.

• Genetik ve belirli otoimmün durumlar yüzünden, belirli insanların aft geliştirmeye yatkın olduğuna inanılmaktadır. Beslenme eksiklikleri, özellikle B12, çinko, folat ve demir eksikliğinin aftın oluşmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.

Aft Tedavisi – Ağız Yarası Nasıl Geçer?

• Tedavi altta yatan sebebin giderilmesiyle olur. Vitamin eksikliği olan kişilerde vitamin alımı, gıda alerjisinden kaynaklanan aftlarda ise o besinlerden uzak durulması gerekir.

• Yara oluşumundan sonra, daha da büyümesini önlemek için asitli içecekler, çok ekşi ve acı gıdaların tüketiminden kaçınmak önemlidir. Semptomları, tekrarları ve yaraların ağızda kalma süresini azaltmaya yönelik kortizon, antibiyotik, antiseptik veya anestezik içeren gargara, jel ve spreyler kullanılabilir.

• Yara bölgesine su ve karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem sürülebilir. Oksijenli suya batırılmış pamukla da yara temizlenebilir. Yarım bardak suya yarım kaşık tuz eklenerek elde edilen solüsyonla günde üç defa gargara yapılabilir. Aftların açılması durumunda ağızda bulunabilecek bakteriler bu aftların enfekte olmasına neden olabileceği için bu dönemde tuzlu, baharatlı, asitli besinlerden uzak durulması gerekir.

Aft İlacı

2% hydrogen peroxide solusyonuna batırılan pamukla aft bölgesi temizlenebilir. Xylocaine solusyonu yemeklerden önce aft bölgesine sürülebilir. Gly-oxide ve Apthera gibi ağız içi ilaçlar aft üzerine uygulanabilir. Betamethasone syrup ile yapılan gargara aftın büyümesini engeller ve ağrıyı azaltıcı etki gösterir.

İçeriğinde benzokain, amlexanox ve fluocinonide bulunan, reçeteli ve reçetesiz satılan güçlü kremler ağrıyı giderebilir. Bu kremler, eğer aft oluşumunun hemen sonrasında kullanılır ise, iyileşme sürecini de hızlandırırlar. Fluocinonide jeli, ciddi aft vakalarını tedavi etmek için kullanılır. Reçeteli olarak satılan jel, enflamasyonu azaltarak aftın oluşturduğu rahatsızlığı giderir.

Orabase, triamcinolone acetonide (Orabase içerisindeki kenalog), amlexanox (Aphthasol) ve fluocinonide (Lidex) acının azalmasına yardım eder ve aft oluştuğunda hemen uygulanmaya başlanırsa iyileşme sürecini hızlandırır.” Debacterol da, aft sorununda kullanılan bir harici kremdir.

Afta Ne İyi Gelir?

Düşük B vitamini düzeyleri aft oluşumunun çoğalma oranları ile ilgili olduğundan, B6, B12 ve folat içeren B kompleks vitamini takviyeleri, bu ülserlerin oluşumunu azaltabilir.

Belli B vitaminleri eksikliği, ağız yaralarını hızlandırabilir ve ya ağız içi ve kenarlarında cilt tahrişine sebebiyet verebilir. Sürekli tekrarlayan aft sorunu yaşayan bazı kişilerde, kobalamin de denen B12 vitamini eksikliği tespit edilmiştir. “The Journal of the American Board of Family Medicine” bülteninin 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, tekrarlayan aftları önlemekte, günde 1.000 mikrogram B12 vitamini dozu, basit, etkili ve düşük riskli bir tedavidir. Klinik araştırmacılar, sürekli aft sorunu yaşayan insanlara önerilecek tedaviler arasında, B12 takviyelerinin düşük maliyetli bir tedavi stratejisi olduğuna karar vermişlerdir.

Folat da denen folik asit ya da B3 vitamini, yara iyileşmelerinde büyük rol oynadığından, aft tedavisinde önemli bir yer kaplar.

Vücutta lisin eksikliği, aft oluşumunu tetikleyeceğinden, dengeli bir lisin ve arginin diyetini korumak önem taşımaktadır.

Ekinezya bitkisi iltihabı azaltır ve aktif aft oluşumunu engeller. Dr. Linda B White ve Steven Foster, acıyı dindirmek için seyreltilmiş ekinezya tentürü ile gargara yapılmasını önermektedir.

Siyah çayın içeriğinde bulunan tanen, aft yaralarına bağlı acıya yararlı sonuçlar sunabilir. 60 saniye boyunca ıslak çay poşetinin yaraların üzerine uygulanması  olumlu etki sağlayabilir.

Eğer ağızdaki aft, şiddetli bir iltihaplanmaya sebebiyet vererek yanak ve çenede ağrı oluşturduysa, semptomları tedavi etmek için soğuk kompres uygulamak uygundur. Soğuk kompres için bir torbaya buz koyup havluya sararak uygulamaya gidilir.

Kabartma tozunun asidik olmayan içerikleri de aft acısını gidermeye yarar. Bir çay kaşığı kabartma tozunun eritildiği yarım bardak ılık su ile gargara yapmak çok etkilidir. Kabartma tozunu yutmak tavsiye edilmez; kabartma tozunu sindirmek aft tedavisinde yardımcı değildir ve vücudun tuz ve mineral dengesini negatif yönde etkileyebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?” üzerine 221 yorum

  1. Arkadaşlar ben ilk yandığı anda ve kızardığı anda aft oluşmadan limon kolonyası ile yakıyorum ve aft oluşmadan bitiyor sizede tavsiye ederim denemekte fayda var

  2. Artık kabullendim pes ettim yaklaşık 15 yıldır çekiyorum. Kenakort ile birlikte Aftojeli karıştırıp kokteyl yapıyorum.Ona kafayı buldurduktan sonra bende rahatlıyorum. Acısı 3 günde bitiyor tamamen kaybolması 10 gün sürüyor. Artık ne zaman çıkacağı ise şansıma strese girmemek için elimden geleni yapıyorum bu kezde arkadaşlar çok gamsızsın diye strese sokuyor. Hepinize geçmiş olsun..

  3. arkadaşlar bende 2 gün önce çıktı aft ilk baş tuzlu suyla gargara yaptım herhangi bir etki göremedim sonra eczaneye gittim aft için ilaç alabilir miyim dedim ordaki adam bana TTO THERMAL AĞIZ SPREYİ ni önerdi bende aldım içinde herhangi kimyasal bir şey yok organik Ekinezyalı ve Papatyalı ağzınızın içindeki bakterileri öldürüyor aynı zamanda oluşan plakları gideriyor ve aft’a iyi geliyor fiyatı 25 TL sprey tavsiye ederim bir de Kenacort var o da işe yarıyor bir göz atın derim…

  4. Tek önerim; kesinlikle el yikama alışkanlığı edinin, özellikle bir şey yemeden önce. Ağzınıza attığınız ne olursa olsun temiz olduğundan emin olun. Sonra bana dua edeceksiniz. Temizlik temizlik temizlik diyorum.

  5. Arkadaşlar 56 yaşındayım. Ömrüm ağız, dil, diş eti üzerindeki AFT ların acısını çekmekle geçti. Yara iyi oluyor 3 gün sonra başka yerde çıkıyor. Emekli oldum. 2 yıldır emekliyim. daha bir kez aft çıkmadı. Kendim bile inanamadım. İnşallah böyle devam eder. Çok stresli bir işim vardı. Sonuç olarak AFT stresten kaynaklanıyor.

  6. Epilepsi hastalığına yakalandım nobetim tuttuğunda ev ahalisi elleriyle , kaşıkla hastane gorevlileride plastik binevi hortumla ağzımı açmaya çalışmış sonuç olarak salı gününden beri ağzımda 2 si en büyük boyundan 11 tane aft var sanırım artık bı acile gitme zamanı geldi yoksa açlıktan ölcem 🙁 🙁

  7. ARKADAŞLAR HEPİNİZE GEÇMİŞ OLSUN BENDE BU YARALARI 15 YAŞIMDAN BERİ ÇEKMEKTEYİM ŞUAN 36 YAŞINDAYIM BUNDAN KURTULMANIN ÇARESİ NE YAZİKKİ YOK AMA HAFİFLETME İMKANI VE UZUN SÜRE ÇIKMAMA GİBİ Bİ İMKANI VAR ÖNCELİKLE ALKOL KULLANIYORSANIZ BIRAKIN VE ÇEKİRDEK GİBİ ŞEYLERİ YEMEYİN BİRDE ACI ŞEYLER YEMEKTEN UZAK DURUN. YAKLAŞIK 3 SENE KADAR ÖNCE ALLAHIMA ÇOK ŞÜKÜR TESADÜFEN Bİ DİŞ MACUNU ALDIM O ZAMANDAN BERİDE KULLANIYORUM İNANIN ÇOK FAYDASINI GÖRDÜM ARTIK UZUN SÜRE YARALARI UNUTTUĞUM OLUYOR ÇIKMIYORMU YİNE ÇIKIYOR AMA KÜÇÜKKEN PEK IZDIRAP ÇEKTİRMEDEN GEÇİYOR BU DİŞ MACUNU SAYESİNDE GÜNDE 2 KERE FIRÇALAYIN YARA OLURSA 3-4 DEFA FIRÇALAYIN BU YARALARIN NE KADAR IZDIRAP VERİCİ BİŞEY OLDUĞUNU BİLDİĞİM İÇİN BUNUN GİBİ 2-3 SİTEYE YAZDIM BÖLE NİYETİM GÖREN OLURDA BİRİLERİNE FAYDAM DOKUNURMUDUR VE TEKRAR TEKRAR ÜSTÜNE BASARAK BELİRTEYİMKİ LÜTFEN ALIN DENEYİN İNANIN FAYDASINI GÖRECEKSİNİZ BİRDE EN YUMUŞAK DİŞ FIRÇASINI KULLANARAK DİŞLERİ FIRÇALADIKTAN SONRA DİLİNİZİN ÜSTÜNÜDE HAFİFÇE FIRÇALAMAYI UNUTMAYIN NE YAZIKKİ RESMİNİ KOYAMIYORUM MACUNUN İSMİ ( İPANA PRO EXPERT EXTRA FERAHLIK ) OLANI ORTASI KOYU MAVİ OLAN BEN HİÇ BİŞEYİN FAYDASINI GÖRMEDİM BUNUN DIŞINDA BU YARALARI ÇEKEN BİRİYSENİZ AMAN DEYİP GEÇMEYİN ALIN DENEYİN 10-15 TL ARASI Bİ FİYATI VAR PİŞMAN OLMAYACAKSINIZ FORUM DONANIMADA YAZDIM ORDA RESMİDE VAR AĞIZ YARASI ÇEKENLER YAZIN GOOGLE YE FORUM DONANIM SİTESİNDE RESİMLİ BAKIN ALLAH HERKESE ACİL ŞİFALAR VERİR İNŞALLAH

  8. Hay aq ya annem babam ve ben hastalandik (bende aft oldu çok acıyor )

  9. Babam 3 yıl önce sigarayı brakti o gun bu gunden beri agizinda yaralar cikti yedigi yemekten tat alamiyor Biz eskisehirde oturuyoruz Yemin ederimki babamin gitmedigi hastane kalmadi ozelede gitti ama genede care bulamadi Kimi abilerimin ablalarimin yazdiklarini babama onericem ALLAHIM insallah yardim eder yarrabim ALLAHIM hic kimseyi bu hastalikla karsi karsiya brakmasin .. AMIN

  10. kantaron yağını ağzınızda 8-10 dk gargara yapın.

  11. DEĞERLİ ARKADAŞLAR BUNU TEDAVİ EDEN İLAÇ YOK GİBİ BİR ŞEY AFT OLUŞTURACAK NEDENLERİ TEDAVİ ETMEK GEREKİYOR.BEN HER ŞEYİ DENEDİM(5 ÇEŞİT KEREM BİR O KADAR SPREY) AĞRIYI BİLE KESEMEDİM. ANCAAAAAAAAAAAAAAAAK.4 ADET KARANFİL ÇİĞNEDİM AĞRI KALMADI YEMEK BİLE YEDİM.ŞİDDETLE K A R A N F İ L.ÖNERİRYORUM

  12. Çayı şekersiz için demişti birisi Allah ondan razı olsun. Şekeri terk ettim ve benimki geçti. Ne zaman şekeri fazla kullansam yine çıkıyor. Bırakın şekeri. Allahın izniyle sizinde geçecektir.

  13. Arkadaşlar ben de 10 yıldır aft çıkıyordu fakültede araştırıldı nöro Behçet çıktı kolsin diye ilaç kullanıyorum artık yara çıkmıyor ben yara çıktığında çocukların diş çıkartırken sürülen dentinox JEL sürüyordum biraz yakıyor ama ağrıyı kesip hemen geçiriyordu bu jeli tavsiye ediyorum çok iyi geliyor

  14. Yaklaşık 20 yıldır bu illet şeyden acı çekiyorum.Hala tedavisini bulamadım.Yorumlarda yazan her şeyi demedim ama nafile. Sanırım bağışıklık sistemi ya da mide\ bağırsak sorunundan kanserde bile epey yol alan tıp bu konuda neden ilerleme kaybetmemiş ilginç.

  15. Merhaba arkadaşlar bende yaklaşık 2 yıldır bu acıyı çekiyorum .Diş macunu kulandımda daha çok çıkıyor bende artık dismacunu kulanmayı bıraktım onun yerine bir bardak demlenmiş adaçayı gargara yapıp dişlerimi fırçalıyorum ondan sonra neredeyse bir aydır hiç aft olmadı belki işe yarar bir deneyin. Bir de urum dütü çok faydalı hemen yok ediyor . Kuruyemiş tüketmek aftları tetikliyor herkese geçmiş olsun.

  16. Bende 5 senedir aft var gitmediğim dktr kalmadı en son cildiyle dktrn gittim zolax 200 mg hafta da bi kere içelen bi ilaç verdi onu içiyorum uzun süre aft olmuyorum ama yoğurt süt peynir patates cipsi baharatlı şeyler azdırıyor arkadaşlar onlara dikkat edin dediğim ilacı kullanın sonucunu görün herkese rabbim şifa versin inş

  17. Bende 5 senedir aft zolax diye bi ilaç kullanıyorum hafta bi kez içiyorum ilacı yok ediyor tavsiye ederim içmenizi arkadaşlar

  18. 25 yaşındayım.10 yıla yakındır aftlarla tanışığım.çok sadıklar.birçok şeyden sonra dermatoloğa gittim. hormon testi yaptırdım.demir eksikliği çıktı.bu eksiklikten olabilme durumu var.eğer bu eksiklikten kaynaklıysa vücut bu eksiklik sonucu bu tepkiyi veriyor demektir. şimdi doktorun verdiği kolsin ve ferro sanol haplarını kullanıyorum ve beslenmeme de çok dikkat etmem gerekiyor.ilaçlara yeni başladım.aynı dertten muzdarip olan herkese acil şifalar dilerim….

  19. Arkadaşlar 4gün önce çok ateşli bi hastalık geçirdim o yüzden bütün ağzımda boğazımda bademciklerimde dilimin altında damağımda ve dudaklarımın üstünde sayamıycağım kadar aft çıktı önce boğaz ağrısı sandım ve aynaya bademciklerim mi şişti acaba diye bakmak için ağzımı açtığımda şoka girdim ağzımın içinde birsürü yara vardı ve ne olduğunu bilmiyodum. yemek yemem zorlaştı tatlı ve sıcak şeyler canımı çok acıtıyodu daha sonra su içememeye hatta konuşamamaya başladım.
    doktor gargara verdi ama bi işe yaramadı internetten araştırdım ve taze sıkılmış limon suyunu bütün ağzımda gargara yapıp sonra onu yuttum. inanılmaz bi acı verdi ama yaklaşık 1 saat sonra acısının geçtiğini fark ettim ve mutluluktan ağlıycaktım. bu süreçte geçti sanıp sigara içmemeniz çok önemli çünkü tekrar azdırıyor tamamen geçirecek mi bilmiyorum umarım geçirir şimdilik acı hissetmiyorum tavsiye ederim allah şifa versin

  20. Arkadaslar Benimde 7 yildir cikiyodu 13 yasimdan beri ve dayanack.gucum kalmadi doktoar sadece jel verirdi, gargara vs iste sonra bitkisel kullandm karadut receli falan yine cikti. En sonunda baktim care yok seyhe gidip sordular bi bitkisel ilac gonderdlr ve smdi ckmiyo 2 gun once ckti ictim hmnde gecti

Yorum yapın

css.php