Anoreksiya Hastalığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Anoreksiya Hastalığı Nedir? Kişinin kendi vücudunu algılamasının bozulması ve kendini kilolu algılaması olarak tanımlanan anoreksiya, malnütrisyon ve elektrolit dengesindeki bozukluklara bağlı olarak ölüme yol açabilmektedir.

Uzmanlar, depresyon ile yeme bozuklukları arasında doğrudan bir ilişki olduğuna inanıyorlar. Ayrıca stresin tetiklemesiyle salgılanan bir hormonun da anoreksiya’ya yol açtığını düşünüyorlar. Bu hormonun aşırı salgılanmasının, beynin hipotalamus bölgesi yakınlarındaki bir sorundan kaynaklandığı belirtiliyor. Vasopressin adlı ve beyindeki kimyasal maddelerden biri olan bu hormonun da anoreksiya hastalarında anormal derecede fazla olduğu tespit edilmiştir. Normal koşullarda fiziksel ve büyük bir olasılıkla duygusal strese karşı üretilen bu hormonun aşırı oranda salgılanması, yeme bozukluklarının bir tutkuya dönüşmesinde önemli rol oynadığı ifade ediliyor.

Anoreksiya Belirtileri

• Genellikle 15-19 yaşlarında başlar. Başlangıç yaşının ortalama 17 olduğu ve 40 yaşından sonra anoreksiyanın görülmediği kabul edilir. Hastaların % 90-95 i kadındır.

Anoreksiya Nervozalı bir kişi, olması gereken kilonun en az %15 kadar altındadır.

• Yaş ve boy göz önüne alındığında olması gerekenden daha düşük bir kiloda olmasına rağmen kilo almaktan ya da şişmanlamaktan aşırı derecede korkma.

• Beden imaj bozukluğu anoreksiyanın önemli kriterlerinden birisidir. Kişinin kilosu veya vücut şeklini algılayışında bozukluk vardır. Sürekli daha da fazla zayıflama arzusu ön plandadır.

• Kilo kaybı sağlık için tehlikeli bir boyuta gelse bile hala kilolu olduğunu düşünme.

• Kadınlarda birbirini izlemesi gereken en az 3 adet döneminin olmaması

• Kilo aldırmayacak besin listeleri hazırlanması ve bu listenin dışına çıkmamak için yoğun çaba gösterilmesi.

• Kilo almayı engelleyici aktiviteler için gün içerisinde büyük zaman ve çaba harcanması.

• Anoreksiya hastalığının iki tipi vardır. Kısıtlı tipte, kişi yeme düzenine kısıtlamalar getirir. Tıkanırcasına yeme/çıkartma tipinde ise  dönemler halinde tıkanırcasına yeme ve sonrasında çıkartma gibi davranışlar görülür. Kişilik bozuklukları, dürtü kontrol sorunları hırsızlık, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, sosyal içe çekilme ve intihar girişimi bu tipteki kişilerde daha fazla görülür.

• Anoreksiya, kalp hastalıkları, kalp atımında azalma, kolesterolün artması, tansiyon düşüklüğü, kansızlık, vücut su- tuz dengesinin bozulması, karaciğer enzimlerinin yükselmesi ve tiroid bezi hormonlarının düşmesine neden olur.  Stres hormonlarının artması, östrojenin azalması ve adet görememe, cinsel işlevlerde azalma, kısırlık, osteoporoz gibi sorunlara sebebiyet verir. Uzun süre devam etmesi halinde beyinde ve sinir sisteminin diğer bölümlerinde kalıcı hasarlara yol açabilir. Anoreksiyalıların %5’inin hayatını kaybetme riski vardır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Anoreksiya Hastalığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?” üzerine 7 yorum

  1. merhaba benim bir tanıdığım var anoreksiya hastası bir çözüm yolu var mı

  2. Bende kısa süre içinde çok kilo verdim, 1 haftada 6 kilo. Geri Almadım çok şükür, anokseriyada değilim. Ama sanıyorum ki siz delirmişiniz, yürüyemeyecek, konuşamayacak haldeyken bile yemeyi reddediyorsunuz. Ben 1 haftadan sonra diyeti 3 gün yapıp 1 gün bıraktım ki yeme duygumu kaybetmeyeyim. Hiç bir şeyde olmadı. Kendinizi bu kadar mahvetmeyin.

  3. 30-yawindayim ne yeyirem geri qaytariram halsizam yardim edin iki evladim var

  4. Bende arixlama ilsclari kullandim wimdi cooox pis durumdayim

  5. Ben 2013 yazında 3 ayda 10 kilo verdim ve 2014 yılında anoreksiyaya yakalandım. Gerçekten de okuduğum tüm belirtileri gösteriyordum aklımda sadece yemek kalorisi hesaplama marketlere gidip tüm besinlerin kalorilerine bakma gibi. Arkadaşlarım söylediğinde reddediyordum ve onların yanında tok olduğumu söylüyordum. Bazen yürüyemeyecek halde olsam da zihnim bana yardım ediyordu. Derslerime aşırı takıntılıydım ve tüm hayatım yemek ve ders olmuştu. O senenin yazında ise hem diyetisyene giderek kalori hesabıyla sağlıklı beslenme programı aldım ve aynı zamanda psikoğa gittim. Önceden doymak benim için suç iken şimdi sağlıklı beslendiğimden zamanla suçluluk duygusu azaldı. Çikolata da yesem kilo almadığımı anladığımda artık kaloriye takmanın bir anlamı kalmadı. Şuan gerçelten sağlıklıyım ancak o dönem ailenin çok ilgili davranması çok önemli

  6. Merhaba ben 14 yaşındayım adım Beyza 7 aydır anoreksiyayım 30 kiloya kadar düştüm yürüyemiyor hapşurunca kilitleniyordum sonra ailem durumu farkedip zorla yemek yedirmeye başladılar şuan 41 kiloyum anoreksiyadan kurtulamıyorum günde sadece 100 kalori alıyorum sonra yeme krizine giriyorum hayatım böyle geçiyor kurtulmak istiyorum yardım edin 🙁

  7. Anoreksiya hastası olup iyileşmiş olan ve normal hayat sürdüren kişiler var mı? Bu kişilerin bu sitede bir forum veya bir sosyal paylaşım oluşturması birbirine destek olması amacıyla iyileşme süreçlerine katkı sağlayacaktır.

Yorum yapın

css.php