Kolit Belirtileri Nelerdir?

Crohn Hastalığı ve Ülseratif Kolit Belirtileri. Kolit Nedir? Kolit olarak bilinen iltihabi bağırsak hastalığının, ülseratif kolit ve crohn hastalığı adında 2 alt türü bulunmaktadır. Ayrıca iltihabi bağırsak hastalığının tam olarak ülseratif kolit ya da crohn hastalığına benzemeyen, arada kalan tipi de vardır.

İltihabi bağırsak hastalığı, bağırsak duvarında ülser, şişme, yaralanma, kanama ve zedelenme ile ortaya çıkar.

Crohn hastalığı ve ülseratif kolitin sebepleri bilinmemektedir. Her iki hastalık da alevlenmeler ve yatışmalarla kendini gösterir.

Ülseratif Kolit Nedir?

Ülseratif kolit, kalın bağırsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın iltihabıdır.

Ülseratif Kolit Belirtileri

Ülseratif kolit, kanlı ishal, makattan kan ve sümüksü madde gelmesi, karın ağrısı, halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, kilo kaybı, kansızlık, solgunluk, gözde kızarıklık ve yanma, eklemlerde ağrı, ciltte döküntüler ve karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluklar gibi belirtilere yol açar.

Kalın bağırsağın en önemli işlevi, bağırsak içindeki suyun kana geri emilimidir. Ülseratif kolit hastalığında suyun geri emilmesini sağlayan tabakada iltihap oluşması sebebiyle bu durum gerçekleşemez ve  hastalığın en önemli belirtisi olan ishal meydana gelir. Bu mukozal örtü tabakasındaki iltihap, ülserlere ve kanamaya yol açar.

İshal, bağırsak hareketlerinde artışa ve karın ağrısına sebebiyet verir. Hastalarda kanlı dışkılama, makattan kan gelmesi, ağrılı dışkılama, acil dışkılama ihtiyacı, ishal, karın ağrısı, ateş ve gibi belirtiler mortaya çıakr.

Ülseratif kolitin tedavisine ağızdan alınan ilaçlar ve makattan verilen lavmanlarla başlanılır. Bu ilaçların yetersiz kalması halinde, tedaviye ağızdan ya da damar yoluyla kortikosteroid ilaçlar eklenebilir. Ağır hastalar hastaneye yatırılarak damar yolundan beslenebilirler. Bazı ağır kolitlerde bağışıklığı baskılayan ilaçlar verilebilir. Kortikosteroid ilaçların kullanım süresinin  3 ayı geçmemesi ve hastaların doktordan habersiz ilacı aniden kesmemeleri gerekir.

Ülseratif Kolit Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Prednison, sülfasalazin, olsalazin ve mesalazin gibi antiinflamatvuar ilaçlar, Azatiyopürin, 6 merkaptopürin, siklosporin ve metorexate gibi İmmün sistem baskılıyıcı ilaçlar ve kortizon, steroidler, prednison gibi ilaçlar.

Aferez Yöntemi

Aferez yönteminde bağırsaklarda iltihaba yol açan savunma hücreleri toplanır. Hastadan toplanan kan filtreden geçirilerek hastalık yapan lökositler ayrılır ve bu hücrelerden temizlenen kan hastaya tekrar verilir. Uygulama haftada bir kez olmak üzere 5 hafta üst üste yapılır.

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn  hastalığı, sindirim sisteminin kronik, tekrarlayan inflamatuvar hastalığıdır. Crohn hastalığının en fazla tuttuğu iki bölge, ince bağırsakların son bölümü olan ileum ve kalın bağırsaklardır.

Ülseratif kolit genellikle crohn hastalığıyla  karışır. Ülseratif kolitte, yalnızca kalın bağırsağın içini örten yüzeyel tabaka sorunluyken, crohn hastalığında ise, ağızdan anüse kadar sindirim kanalının herhangi bir yerinde sorun olabilir. Crohn hastalığında, hastalığın görüldüğü bağırsak bölümünde, bağırsak duvarının sadece yüzeyel tabakası değil, tüm tabakaları hastadır.

Crohn Hastalığı Belirtileri

İncebağırsaktaki crohn hastalığında kramp şeklinde karın ağrıları, ishal, kilo kaybı, bazen ateş ve yemeklerden sonra şişkinlik gibi belirtiler görülür. Sindirim sisteminde yerleştiği yere göre farklı yakınmalara neden olur. Hastalık sindirim sistemi dışındaki organları da etkileyebilir. Crohn hastalığının tam bir tedavisi yoktur. Kullanılan ilaçlar  hastalık sebebiyle görülen yakınmaları gidermeye yöneliktir.

Crohn Hastalığında Kullanılan İlaçlar

Kortizon, steroidler, sulfasalazin, dipentum, asacol ve pentasa gibi Antiinflamatuvar ilaçlar, azatiyopürin  ve 6 merkaptopürin adlı İmmün baskılayıcı ilaçlar, ciproflaxocin ve metranidazol gibi antibiyotikler.

Ülseratif kolit ve crohn hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların ciddi yan etkileri olduğu için mutlaka doktor gözetiminde kullanılması gerekir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kolit Belirtileri Nelerdir?” üzerine 2 yorum

  1. sebebi bilinmiyor tedavisi de yok…ancak hastalık kontrol altında tutulabiliyor…hastalara tavsiyem hastalığınızı tanıyın ancak asla korkup teslim olmayın

Yorum yapın

css.php