Öksürük İçin Şifalı Bitki Tedavileri, Öksürük Kesici Bitkiler

Öksürük ve Gıcık İçin Bitkisel Formül ve Öksürük İçin Şifalı Bitki Tedavileri.

Kuru Öksürük İçin Ne Yapmalı?

Dar yapraklı sinirliot: 2 yemek kaşığı ince kıyılmış bitkinin üstüne bir bardak kaynamış su ilave edildikten sonra kaynar 5 dakika demlenir, süzülür ve günde birkaç bardak içilir.

Ebegümeci yaprağı ve çiçeği : 1 yemek kaşığı ebegümeci çiçeği ya da 2 yemek kaşığı ebegümeci yaprağı 1 bardak soğuk suyla kaynayıncaya dek ısıtılır, 10 dakika süresince bekletilip süzülür ve günde birkaç defa içilir.

Tıbbi hatmi kökü : 1 kahve kaşığı hatmi kökünün üstüne bir bardak soğuk su dökülür, sık sık karıştırılarak 1-2 saat bekletilip süzülür ve mikrobiyolojik sebeblerle kısa olarak kaynayıncaya dek ısıtılır ve gün boyunca birkaç defa birer bardak içilir. Hatmi kökü  kaynatma ya da haşlama biçiminde hazırlanmamalıdır. Burda kullanılması gereken tıbbi hatmi köküdür (Althaea officinalis). Aktarlarda satılan gülhatmi çiçeğinin tedavi etkisi yoktur.

Sığırkuyruğu çiçeği: İçeriğindeki müsilajla boğazı rahatlatır. Aynı zamanda balgam söktürücüdür. Alman E komisyonu bu bitkinin çiçeklerinin öksürükte kullanılabileceğini belirtmiştir. (çayı acı olabileceği için balla tatlandırabilir) Bir yemek kaşığı ince kıyılmış bitki bir bardak soğuk suyla kaynayıncaya dek ısıtılır, 10 dakika demlenir ve süzülür. Günde birkaç bardak içilebilir.

Balgamlı Öksürük Tedavisi

Bozotu: 1 kahve kaşığı kıyılmış bitkinin üzerine bir bardak kaynar su dökülür, 10-15 dakika  kadar demlenip, süzülür ve yemeklerden önce birer bardak içilir.

Kekikotu:2 kahve kaşığı kadar ince kıyılmış kekikotunun üstüne üzerine bir bardak  kaynar su döküldükten sonra üzeri kapalı biçimde olarak 5 dakika  bekletilir ve süzülür. Gün boyunca  birkaç kez sıcak şekilde içilir. Kullanılması gereken kekikotu Thymi herba dır. Origanum türlerinin etkisi daha azdır.

Çöven kökü: 1 kahve kaşığı ince kıyılmış çöven kökü bir bardak suyla kaynatılır, 5 dakika bekletilip süzülür. Günde birkaç kez  içilir. Baharatçılarda çöven kökü olarak Geven kökü satılmaktadır. Ancak geven kökünde etken madde saponinler olmadığı için çöven kökü yerine kullanılmaması gerekir. Mide bağırsak sorunları olanlar kullanmamalıdırlar.

Rezene: 1 kahve kaşığı yeni ezilmiş rezenenin üzerine bir bardak kaynar su döküldükten sonra, 5 dakika kadar üstü kapalı şekilde  demlenip, süzülür. Gün boyunca  birkaç kez içilir.

Çuhaçiçeği Kökü ve Çiçeği (Primulae radix et flos): Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu tarafından öksürükte kullanılabileceği belirtilen bir başka bitkidir.

1/4 kahve kaşığı ince kıyılmış kök bir bardak soğuk suyla kaynayıncaya dek ısıtılır ve 5 dakika bekletilip süzülür,  balla tadlandırıllarak günde içerisinde birkaç bardak içilir.

1 kahve kaşığı ince kıyılmış çiçek üzerine bir bardak kaynar su dökülür, 5 dakika süresince demlenip süzülür, günde birkaç defa birer bardak içilir.Ancak çiçeğinin etkisi zayıftır. (çuha çiçeği ve akşamsefası iki farklı bitkidir)

Suteresi otu: 1 kahve kaşığı suteresi otunun  üzerine bir bardak kaynar su döküldülten sonra, 5 dakika süreyle demlenir ve süzülür. Yemeklerden sonra birer bardak içilir.

Bronş salgılamasını arttırdığından dolayı, öksürük için hazırlanan çaylar  bal vb  tadlandırılarak içilmelidir.

Bitkisel çaylar diğer ilaçların emilimini etkileyebildiği için ilaçlarla aynı anda alınmamalıdır. Kullanılan bir ilaç varsa en az 1 saat önceden alınmış olmalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php