Sinüzite Ne İyi Gelir? Sinüzit Bitki. Sinüzit kafa kemikleri içinde burun çevresinde yerleşmiş içi hava dolu odacıkların enfeksiyonlar nedeniyle iltihaplanmasıdır. Sinüs mukozasının iltihabı olan sinüzit sinüslerin burun içiyle irtibatını gerçekleştiren sinüs ağızlarının tıkanmasıyla oluşur.
Sinüzit yalnızca baş ağrısıyla kendini belli etmez. Erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, yüz, göz ağrısı ve öksürükte görülür. Sinüs sorunuyla herkes karşılabilir fakat yapısal burun bozukluğu olan kişiler, alerjisi olanlar, sıkça enfeksiyona yakalananlar ve sigara kullananların bu sorunla karşılaşmaları daha yüksek olasılıktır.
Bitkisel Sinüzit Tedavisi
Umckaloabo: Afrika sardunyası köküyle (Umckaloabo) ilgili yapılan araştırmalar bu bitkinin sinüzitte etkili olduğu sonucunu göstermiştir. Ağız yoluyla alınan solüsyon biçiminde kullanılır. Erişkinlerde ağız yoluyla günde 3 defa 30 damla suya damlatılarak içilir.
Afrika sardunyası köklerinden yapılan damla Umckaloabo adıyla Avrupa’da sinüzite karşı kullanılmaktadır.
Afrika sardunyası ile ilgili Avrupada yapılan araştırmalar bu bitkinin soğuk algınlığının süresini kısalttığını göstermiştir. Bitki, soğuk algınlığı şikayetleri hissedildiğinde kullanılmaya başlanmalıdır. Yetişkinlerde günde 3 kez 30 damla olarak kullanılmaktadır. Damlalar suya veya meyve suyuna karıştırılarak da alınabilir.
Almanya başta olmak üzere Avrupa’da senelerdir soğuk algınlığı ve solunum yolu hastalıkları (sinüzit, farenjit, akut bronşit) tedavisinde afrika sardunyası kökü ekstresinden elde edilen bitkisel damla (Umckaloabo-umka) kullanılmaktadır.
Andrographis (paniculata Andrographis) : Asya’ya özgü bir bitki olan Andrographis geleneksel olarak, ateş, dizanteri, üst solunum yolu enfeksiyonları, grip ve kolera gibi hastalıklar için kullanılmaktadır. Phytomedicine adlı derginin 2002 ekim sayısında yayınlanan araştırma sonucuna göre andrographis paniculatave sibirya ginsengi kombinasyonunu kullanan hastalar plasebo grubuna göre belirgin bir iyileşme göstermişlerdir. Baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kas ağrıları gibi sinüzit belirtilerinde azalma olmuştur.
Goldenseal: Goldenseal üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı ekinezya bitkisiyle beraber kullanılır.
Bromelain: Çeşitli araştırmalar bromelain enziminin sinüzit belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bromelain genellikle vücutta antihistamin olarak hareket edebilen Quercetin adlı flavonoidle birlikte alınır.
Astragalus (Astragalus membranaceus) : Astragalus, Geleneksel Çin Tıbbında soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Bağışıklık sistemini uyarıcı ve enfeksiyon süresini kısalttığı belirttiliyor.
Mayıs Papatyası: 1-2 yemek kaşığı papatya 1/2 litre suda kaynama derecesine kadar ısıtılır ve başa büyük bir havlu örtülerek gözler kapatılır ve solunmaya başlanır, süresi 10 dakikadır.
Papatya çiçeği burun yıkama ve buhar banyosu şeklinde kullanılmaktadır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.