İyot Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

İyot Nedir ve İyot Ne İşe Yarar? İyot, vücudun tiroid hormonu üretebilmek için kullandığı bir mineraldir, karşılığında; metabolizma normal yolla korunur. Bu; üreme sisteminin gelişimi, normal işleyişi ve çocukların beyinlerinin sağlıklı anlamda olgunlaşabilmeleri için esastır. Vücudun kalsiyum ve fosfor kullanımına yardımcı olarak, cilt, saç, tırnak ve kemiklerin sağlıklı olmasını ve aynı zamanda vücudun  gıda ve enerji kullanımını düzenlenmesine yardımcı olması iyotun yararları arasındadır.

Muhtemelen bu konuda bir şey bilmeden iyot kullanıyoruz. Uzun zaman önce, tıp otoriteleri insan vücudunun sağlıklı ve aktif olabilmesi için iyot ihtiyacı olduğu gerçeğini kabul etti. İnsan vücudu için iyodun önemi nedeniyle, ABD’de satılan bir çok tuzda iyot takviyesi vardır.

İyotun Faydaları ve Görevleri

İyot ve Tiroid Fonksiyonları; İyot, bedenin düzgün büyüme ve gelişmesinde ve aynı zamanda üreme sisteminin olgunlaşmasında etkin rol oynayan tiroksin ve triodotironin adlı iki hormonun üretiminde önemli bir role sahiptir.

İyot ile tiroid fonksiyonları arasındaki bağlantının açıklaması; iyodun, vücudumuzdaki metabolik süreçlerde çok önemli bir role sahip olduğudur.

Vücudumuzun kalori yakarak enerji seviyesini koruma şeklinin düzenlenmesinden sorumludur. Aynı zamanda vücudun güçlü tırnaklar,  kemikler ve sağlıklı bir saç sahibi olmasına yardımcı olur. Aslında iyodun beden üzerindeki yararları, tüm sistem üzerinde çalışmaktadır.

İyot Eksikliği Belirtileri

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, iyot eksikliği, tüm dünyada zihinsel geriliğin başlıca nedenidir. İyot eksikliğinin diğer belirtileri, kötü işleyen metabolizma, kuru – pullu cilt, sıra dışı kilo alımı, sürekli yorgunluk, kabızlık, gerileyen doğurganlık, kaygı ve değişken derecelerde depresyon, guatr ve büyüme bozuklukları sayılabilir.

Yeterince İyot Alıyor musunuz?

Bir çok doktor ve diyetisyen, insanların yeteri derecede iyot minerali aldıkları konusunda hemfikirdir.

İyot Hangi Besinlerde Bulunur ?

İyot içeren besinler olarak, deniz ürünleri, deniz yosunu ve iyotlu tuz sayılabilir. Eğer düzenli olarak deniz ürünleri tüketmiyorsanız ya da tuz tüketiminiz sınırlıysa, yaşınız ve cinsiyetiniz için uygun miktarda tavsiye edilmiş iyot takviyesinden yararlanmanız gerekebilir. Bir çok kişi için bu miktar; günlük 150 mcg’dir. Eğer guatr, tiroid rahatsızlığı ya da saptanmış iyot eksikliği varsa; iyot takviyesi almadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Eğer hamile iseniz, diyet programınız içinde özellikle yeterli miktarda çinko, demir ve B12 vitamininin yanı sıra iyodun da varlığından emin olunmalıdır. Gebelikte, iyot eksikliğinin etkileri; bilişsel bozukluklar ile ilişkilidir ve bu hasarlar genellikle kalıcı ve geri dönüşsüz olur. Eğer bir vejetaryen veya vegan iseniz; diyet programınıza fazla miktarlarda deniz yosunu dahil değilse, ekstra iyot takviyesine gereksiniminiz olabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“İyot Nedir ve Nerelerde Kullanılır?” üzerine 31 yorum

  1. merhaba, ben sandim iyot jogut olmasi lasim cünkü bisim türktsche ogretmenimis bize böle dedi ben birshey yapacayimda oyusden ders werdi refarat gibi birsey

  2. Arkadaşlar böbrek yetmezliği için iyotlu süt ve yiyecekler de mi sıkıntılı?
    bir bilen var mı bu konuda? Teşekkür ederim

  3. Arkadaşlar iyota takılmayın. Asıl ve gerçek düşman kortizoldür. Google kortizolün zararları yazın aklınız duracak… Kortizol stres olmamızı sağlayan hormondur. Ve Kortizol salgıladığı anda bağışıklık çöker şeker dengesizliği ve tansiyon dengesizliği başlar ve tamir edilmesi gereken bütün organlar tamir edilmez. Ben bütün hastalıklardan çekmiş biriyim. Ve kortizolün = stresin bu kadar zararlı olduğu bilincinde olmadığım için önemsemedim. Şimdi tek yaptığım Kortizolsuz bir hayatla vücudumun kendi kendisini düzeltmesinin keyfini sürmek.

  4. Marketlerde çokişlenmemiş tüz niye başka yerlerden tuz alalımki

  5. kombu ve wakabe gibi deniz yosunları çok miktarda iyot içerir. Japonlar günde ortalama 1500 mikrogram iyot alıyorlar. Bu değer normal ihtiyacın 10 katı. Buna rağmen japonlar en sağlıklı ve uzun yaşayan millet. Yani iyot almaktan korkmayın. Yosun bulamazsanız eczacınıza %5 lugol çözeltisi yaptırın ve günde 1 damla suya damlatıp için. 1 ay sonra haftada 1 damla için. lugol solusyonunun potasyum iyodür ile hazırlandığından emin olun.

  6. Arkadaşlar ben de de torit var ve 3 defa ameliyat oldum 4 defada atom tedavisi oldum ilaçlarımı kulanıyorum iyotsuz tuz bulmakta baya zorlanıyorum fakat şu an kontrolüm olduğu için 20 günlük diyeti uygulamaya çalışıyorum daha yeni başladım diyete ne tavsiye edersiniz

  7. Himalaya tuzunda kesinlikle iyot yok Ticari olarak methediyorlar Rafine tuzu kullanmayın içinde vücut için zararlı sodyumdan başka birşey yok İşlenmemiş deniz tuzunu aktarlardan bulabilirsiniz içinde tüm mineraller ve iyot var ama tuzu mümkün olduğu kadar az tüketin yediğimiz doğal işlenmemiş tüm besinlerin içeriğinde zaten tuz var Mümkün olduğu kadar işlenmiş paketlenmiş tüm besinlerden uzak duralım Haftada en az 4gün balık tüketin Hipotiroid hastaları için iyot hayati önem taşıyor

  8. merhaba arkadaşlar bende Himalaya tuzu kullanıyorum çok memnunum size tuzu alaçanız kişinin telini vereyim ama kilosu 20 tl ben alıyorum sağlık önemli boğaz arılarım oluyordu şimdi yok fatih bey önerdiği bide şu oldu 1 lt suya 1 çay kaşığı himalaya tuzu 1 çay kaşıda ingiliz karbonatı bunları karıştır suyuda doldur koy bi kenara her bi bardak suyun içine az bi miktar kat iç dedi değini yapıyorum ve boğaz arım yok çünkü balgam tutmuyor dışarı atıyorsun ben çok memnunum arkadaşlar evde yemeklerime bile kullanıyorum temin edeiceniz kişi tel fatih bey 0507 047 15 1 kullandıktan sonra farkı görüceksiniz allah fatih beyden razı olsun

Yorum yapın

css.php