B12 Eksikliği

B12 eksikliği uzun süreler tedavi edilmezse ciddi hasarlara neden olabilir.  B12 vitamin eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görülür. Bu hasarların düşük B12 düzeyi erken teşhis edilip ve takviye alımına herhangi bir kalıcı hasar oluşmadan başlandığında engellenmesi mümkündür.

• İlk kez 1948 yılında tanımlanan ve daha sonra  pernisiyöz anemi tedavisinde etkili olduğu gösterilen B12 vitaminin siyanokobalamin kristalin ve hidroksikobalamin kristalin olmak üzere 2 iki ticari formu mevcuttur.

• B-12 Vitamini, en büyük ve en karmaşık vitaminlerden biridir. B-12 vitamininin karmaşıklığı, kobalt metal iyon içeren tek vitamin olması gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Bu vitaminden söz ederken “kobalamin” teriminin kullanılmasının nedeni budur.

Siyanokobalamin, laboratuarda üretilmiş kobalaminin ilk formudur. Hidroksokobalamin ise B12 vitamininin bir başka sentetik formudur. Hidroksokobalamin’i üretme süreci, siyanokobalamini üretme sürücinden sonra keşfedildiğinden,  hidroksokobalamin; siyanokobalamin kadar sık kullanılır değildir.

Metilkobalamin ve deoksiyadenosilkobalamin, insan metabolizmasında aktif olarak bulunan B-12 vitamini formlarıdır. Besinlerdeki kobalamin, genellikle koenzim, adenosilkobalamin ve metilkobalamin formlarında bulunur. Midede, besin proteinlerindeki kobalaminin serbest kalması için peptik sindirimin düşük pH düzeylerinde olması ön koşuldur. Doğada ise, sadece kobalamin üreten mikroorganizmaların kobalamin üretmesi mümkündür; insanlar kobalamini sadece diyet takviye kaynaklarından alabilirler.

• Metilkobalamin, B-12’nin aktif ko-enzim formudur; beyinde ve merkezi sinir sisteminde var olan, sinirleri saran miyelin kılıfının içinde, yaşamsal önem taşıyan metil grupları proteinlere transfer edebilmek için gerekli olan tek türdür.

• Siyanokobalamin aldığınızda, vücudunuz hızlı bir şekilde onu  metilkobalamin ve 5-deoksiyadenosilkobalamine dönüştürür. “Nutrition Journal”a göre, metilkobalamin, laboratuar fareleri üzerinde tümörlerin büyümesini yavaşlatmış, tümör hücrelerinin ölümüne neden olmuş ve ömrü uzatmıştır. Bu sonuçlar, kobalamin formundaki B-12 vitamini tedavisi gören fareler üzerinde görülmemiştir.

• Önerilen miktar (RDA), 14 yaşından büyükler için günlük doz 2.4 mcg, hamileler için 2.6 mcg ve emziren kadınlar için 2.8 mcg. B12 vitamini, mide mukozasından salgılanan intrinsik faktöre ihtiyaç duyar. B12 vitamini intrinsik faktör ile beraber ince bağırsaktan emilir. İnce bağırsaktaki emilim sorunları B12’nin emilimini olumsuz olarak etkiler.

Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için B12 vitaminine gereksinim vardır. B12 yetersizliğinde kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin yapısı bozulur ve sayısı azalır. Gerekli miktarda alınmadığı takdirde B12 vitamini eksikliği  çarpıntı, nefes darlığı ve bitkinlik gibi sorunlara yol açan bir tür kansızlık problemine sebebiyet verir. Besinlerle alınan B12 vitamini ince bağırsağın son bölümünde hücre zarındaki reseptörler tarafından tutulur ve kana geçirilir. B12 vitamininin emilerek kana geçirilebilmesi için, intrinsik faktör’ ün bu vitamine bağlanmış olması gereklidir. Vitamin emildikten sonra kanda dolaşan transkobalamin adlı taşıyıcı proteine bağlanır, hücrelere girebilmesi için de, transkobalamin II adlı bir başka protein gerekir.

• Vitamin B12’nin yetersiz alımı kan hücrelerinin üretimi ve sinir sistemi fonksiyonlarında bazı proplemlere yol açar. Vücut depoları boşaldıktan sonra nörolojik değişiklikler anemi belirtilerinden daha önce kendini gösterir. Algılama ve öğrenme bozuklukları, unutkanlık, depresyon, bacaklarda güçsüzlük, el ayak uçarında uyuşma, karıncalanma gibi sorunlar ortaya çıkar. B12 yetersizliği makrositer anemi denilen özel bir tür kansızlık sorununa neden olur.

• B12 vitamin eksikliği, özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda nörolojik sorunlara yol açar. Bebekler 3 aydan sonra başını tutmaya, 7-8 aylıkken desteksiz olarak oturmaya başlar. Fakat B12 eksikliği olan çocuklarda baş tutma, oturma, yürüme ve konuşma gibi fonksiyonlarda gecikme görülür.

• Araştırmalar, 65 yaş üzeri kişilerin % 40’ında B12 yetersizliği olduğunu göstermektedir. Yaşlı insanların önemli bir bölümünde  midenin iç yüzeyini oluşturan dokuda tahribat ve mide salgısında azalma meydana geldiği için ileri yaşlarda B12 yetersizliğine daha fazla rastlanır.

Oxford Üniversitesi bilim adamları tarafından gerçekleştirilen ve Neurology adlı dergide yayınlanan araştırmaya  göre, B12 seviyesi ortalamanın altında olan yaşlı kişilerde beyinsel küçülme 6 kat daha fazla olmaktadır.

• Araştırmalara göre, pernisiyoz anemi ve atrofik gastrit’in birlikte bulunduğu kişilerde mide kanseri riski, olmayanlara göre 3 kat fazla olmaktadır.

•  B12 vitamininin en bilinen formları siyanokobalamin ve metilkobalamindir. Siyanokobalamin yaygın olarak bulunur. Fakat, vücudun kullanılabilmesi için metilkobalamine dönüştürülmesi gerekir.  Nüfusun yaklaşık olarak %50’sinin MTHFR genlerinde en az bir, %10’unun ise en az 2 mutasyon oluştuğu düşünülüyor. Bu da, siyanokobalaminin metilkobalamine dönüştürülmesini zorlaştırır. MTHFR genlerinde ne kadar fazla mutasyon meydana gelirse, dönüşüm o denli zorlaştır ve dışarıdan metil-b12 takviyesine gereksinim duyulur. Bu gende ne denli fazla mutasyon meydana gelirse, detoksifikasyonun yapılabilmesi ve vücudun en üst düzeyde çalışabilmesi için B12 vitamini, folik asit ve B6 vitaminlerine daha fazla gereksinim ortaya çıkar. Tek mutasyonlularda metili dönüştürme yeteneğinde % 30, iki mutasyonlularda ise takriben % 50 azalma olur ve bu da vitamin takviyesini zorunlu hale getirir.

B12 Eksikliği Belirtileri

• Yorgunluk

• Çarpıntı

• Nefes darlığı

• Baş ağrısı

• Ağrılı ve kırmızı bir dil

• Bulanık görüş

• Kilo kaybı

• Sinirsel problemler

• Unutkanlık

• Kulak çınlaması

• El ve ayakta karıncalanma

• Ağız içinde aft denilen ağrılı ülserler görülür.

• Kanda bilirubin adlı kimyasalın birikmesiyle oluşan sarılığa bağlı olarak ciltte sararma görülebilir.

Pernisiyöz anemi hastalarında genellikle erken saç ağarması görülür. Yine pernisiyöz anemisi olanlarda vitiligo oluşabilir.

B12 Test

Fiziksel belirtilerin yanı sıra B12 eksikliğini anlamak için  kandaki B12 vitaminin seviyesi de ölçülür. Serum B 12 vitaminin normal değerleri 200-900pg/ml’dir. Shilling testi ile barsaktan B12 emilimine bakılabilir. Schilling halen kullanılan bir testtir, fakat radyoaktif B12 verildiği için daha az tercih edilmektedir.

Amerika ve bir çok başka ülkede, 200 pikogram/ml’den az değerler eksiklik olarak kabul edilmektedir, 200-500 pikogram/ml değer taşıyan insanlar da semptomları sergileyebilirler.

Hastaların testi aç karnına yapmaları gerekir. B-12 vitamini test sonuçları, her mililitredeki B-12 düzeyini, pikogram üzerinden ölçer.

Sağlıklı yetişkinler için 200-900 pg/ml. normal bir düzeydir;  ama MedlinePlus Medical Encyclopedia’ya göre, 200 pg/ml altı eksikliğine işaret ederken, bu miktar yaşlı yetişkinlerde 500 pg/ml.eksiklik ifadesidir.

Her milimetre için 200-900 pikogram B-12 vitamini düzeyi, normal vitamin statüsünü gösterir. 900 pg/ml üstü, yüksek bir düzeydir ve altından bir hastalık çıkması muhtemeldir.

B12 Vitamin Eksikliği Neden Oluşur?

-Vücudda B12 emilimini engelleyen bir hastalık olan pernisiyöz anemi, B12 vitamin eksikliğinin sık görülen sebebidir.

-B12 içeren besinlerin yeteri kadar tüketilmemesi.

-Yeteri kadar beslenilmesine karşın vücuttaki emilim bozukluğundan dolayı yararlanılamaması.

-Aşırı oranda alkol kullanımı.

-Antiasit ilaçlar, proton pompa inhibitörleri ve H2-reseptör antagonistleri B12 vitaminin emilimini bozar.

-Karaciğer rahatsızlığı olan kişilerde B12’nin günlük vücut depolarından kaybı ortalama 2 kat fazladır.

Kimler B 12 Vitamin Eksikliği Riski ile Karşı Karşıyadır?

• Vejetaryen beslenenler

• Sürekli diyet yapanlar

• Yaşlılar

• Vitaminin vücut tarafından emilmesini önleyen sorunların bulunması.

B12 Vitamin Eksikliği Tedavisi

B12 tedavisi için B12 vitamin iğnesi ya da B12 vitamin hapı kullanılır. Ayrıca dilaltından alınan çeşidi de vardır.

50 mcg’nin üzerinde enjekte edilen dozun önemli bir bölümü hızla idrarla atılır. Verilen dozun yalnızca bir kısmı alınabildiği için yüksek oranda tek bir enjeksiyonla bile vücudun normal deposu tamamlanamaz. Yüksek doz zararlı olmamakla birlikte küçük doz enjeksiyon B12’nin daha etkin kullanımını sağlar. B12 enjeksiyonunu izleyen ilk birkaç gün içerisinde ciddi potasyum kayıpları olacağı için enjeksiyon tedavisinden birkaç gün önce potasyum tabletleri kullanılır.

B12 vitamini yetmezliğinden kaynaklanan aneminin tedavisinde ilk başta, 2 hafta boyunca gün aşırı iğne vurulur. Eğer eksiklik bu vitaminin beslenmeyle yetersiz alımından dolayı oluşmamışsa hayat boyunca 3 ayda bir B 12  iğnesi olunması gerekir. Eksiklik, beslenme yetersizliğinden kaynaklanıyorsa,  B12 vitamin tabletleri kullanılır ve B12 oranı normale döndükten sonra bunların kullanımı bırakılır.

B-12 Vitamini Terapisi Nasıl Yapılır?

Oral yolla: 1-2 hafta boyunca günde 1.000 – 2.000 mkg . (Yaşam boyu alınması gerekiyorsa günde1.000 mkg)

Enjeksiyon: 1-2 hafta boyunca günde ya da gün aşırı 100-1.000 mkg (100-1.000 mkg her 1 ya da 3 aylık periyotlar)

Kalıtsal sideroblastik anemi için, 4 ay boyunca, eşliğinde folik asit olsun ya da olmasın; aylık 100 mikrogram B-12 vitamini  zerk edilerek kullanılmıştır.

B-12 vitamininin siyanokobalamin formu anemiden korunmak için yararlı olsa da, nörolojik sağlığı korumak adına metilkobalamin formunu kullanmak daha iyidir. Karaciğer siyanokobalaminin küçük bir miktarını metilkobalamine dönüştürür, ama nöronları, aksonlar ve periferik sinirleri koruyan miyelin kılıfını canlandırabilmek için, daha yüksek dozlarda metilkobalamine gereksinim vardır. Bu yüzden daha sağlıklı bir sinir sistemi gelişimi için ilave metilkobalamin gereklidir.

B-12 vitamininin yararları, yetersizlikleri tedavi etmekle sınırlı değildir. Enjeksiyonları da terapötik amaçlara hizmet eder. Bir B-12 vitamini enjeksiyonu, “anti-stres” unsurlarını vücuda geçiren kobalamin yoluyla vücudun enerjisini canlandırır. Örneğin; Kronik Yorgunluk Sendromu yaşayan bir hasta için tavsiye edilen uygun doz 3 hafta boyunca, haftada  6-70 mg b-12 enjeksiyonudur.

1-2 mg’lık günlük reçete edilen dozajlar ise, özellikle nörolojik rahatsızlıklar ve beslenme eksikliklerini telafi etmek içindir.

Homosistein düzeylerini düşürmek için, 60-400 migrogram B-12 vitamini günlük ağızdan alınır.

Bir B-12 vitamini formu olan Hidroksokobalamin, siyanür zehirlenmesinde etkin olarak kullanılan bir tedavi türüdür. Akut siyanür zehirlenmesi için, 5 gr.lık  hidroksokobalamin infüzyonu kullanılmştır.

B-12 vitaminin oral yol ile enjeksiyon kullanımını karşılaştıran randomize kontrollü deneylerin otoriteleri; 2.000 mkg günlük oral B-12’yi takiben, 1.000 mkg yükseltilmiş doz, sonra haftada 1.000 mkg ve son olarak ayda aynı miktar dozun, enjeksiyon kullanımı kadar etkili olduğunu söylemektedirler.

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Fakat korunma tedaviden daha iyidir yani, yaşlılar ve katı vejetaryenler gibi yüksek eksiklik riski altında olanların vitamin düzeylerini kontrol etmeyi göz önünde bulundurmaları ve günlük beslenmelerini sağlık sorunlarına karşı koruyucu olarak B 12 ile takviye etmeleri gerekir.

Kırmızı et, karaciğer, yumurta, süt, peynir ve balık B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. B12 Vitamini, mikroorganizmalar tarafından sentezlenir ve temel  kaynağı bakteriyel sentezdir. Bitkiler tarafından doğrudan sentezlenemediği için B12 vitaminin temin edilme yolları oldukça azdır. Bazı hayvanların bağırsaklarında yaşayan mikroorganizmalar aracılığıyla üretilip karaciğer ve böbrek gibi organlarda depolandığı için böbrek-karaciğer gibi hayvansal orjinli proteinler bu vitaminin en önemli kaynağıdır. Yumurta, peynir, süt ve deniz ürünleri daha düşük oranda B12 içerir. Sebzelerde B12 miktarı ise oldukça azdır.

B12 Kullanımı – Doğru Dozaj

B12 için dogru miktar ne kadardır? Vücudun sadece küçük miktarda B12 ye gereksinimi vardır.  – önerilen B12 normal günlük dozaj 2 ila 3 mcg dir. Vücuttaki eksikliğin ciddiyetine bağlı olarak kullanılabilecek 50 ila 2000 mcg lik B12 takviyeleri mevcuttur. B12 vitamini fazlalığı yan etkiye sebep olur mu? Yüksek dozajlarda bile herhangi bir toksisiste  raporlanmamıştır.

Günlük tavsiye edilen doz, 9-13 yaş grubundaki çocuklar için 1.8 mikrogram, 4-8 yaş grubundakiler için 1.2 mikrogram; 1-3 yaş grubu çocuklar için ise, 0.9 mikrogram’dır. Yeni doğmuş bebeklerde, 7 aylık olana kadar günlük doz 0.4 mikrogram B-12 vitaminidir. 7-12 aylık bebeklerin gereksinim duyduğu B-12 vitamini günlük 0.5 mikrogramdır. Hamile kadınların gereksinimi 2.6 mkgr, emziren annelerin ise günlük 2.8 mkgr B-12 vitamini gereksinimleri tespit edilmiştir.

Yetişkinlerin günlük gereksinimi 2.4 mkgr. Ancak 50 yaş üstü yetişkinlerin, gereksinimlerini besinler yerine takviyelerden almaları onlar için daha uygundur, çünkü yaş ilerledikçe bedenin besinlerden B-12 vitamini absorbe etmesi zorlaşır. Yaşlı kişilerde günlük, 25-100 mkgr B-12 vitamini takviyesi oldukça uygundur.

B-12 vitamini ile ilgili yaşanan sorun, çok iyi absorbe edilememesi ve bağırsaklardaki intrinsik faktörünün varlığına bağlı olmasıdır. Gastrointestinal sağlığına bağlı olması yüzünden 500 mkgr’lık mega B-12 dozunun sadece 2 mkgr’ı vücut tarafından kullanılabileceği, “Contemporary Nutrition“da belirtilmiştir. Emilimi sağlama ve gereklilikleri yerine getirme açısından bazı yetkililer, 1000 mikrogramlık dil altında hızla çözülebilen B-12 dil altı tabletlerini önermektedirler.

Takviye Seçmek

• B12  folik asit, vitamin A, C ve E gibi diğer vitaminlerle beraber, bu vitaminin diğer maddelerle birlikte alındığında vitaminin etkinliğinin artması anlamında sinerjik olarak  etkili olur.  B12 emilimi için kalsiyum gereklidir.

Günümüzde beslenme bozuklukları son derece yaygın olduğundan, başka vitamin ve besinler de içeren bileşenleri kullanmak anlam kazanır.

• Takviye endüstrisi Birleşik Devletlerde gevşek olarak düzenlenmiştir ve  iyi kalitede takviye ürünü bulmak biraz sağlığınızla kumar oynamak gibi olabilir. Bazı ürünler etiketlerinde yazılı aktif maddeleri bile içermezler ve diğerleri bildirilen miktarlardan daha az veya fazla içerebilirler. Daha kötüsü, bazıları sağlığınıza gerçekten zararlı olabilecek maddeler içerir.

Ürünün saflığı ve kalitesini sağlamak için, üretim ve kalite kontrol yöntemlerinin ulaştığı mevcut en yüksek standart olan farmasötik GMP uygunluğunu izleyen üreticiyi tercih edin.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“B12 Eksikliği” üzerine 804 yorum

  1. ben 13 yasındayım bas ldonjmesı goz kararması halsızlık sıkayetıyle bugun hastaneye verdıgımız sonucları aldık doktor annemıın yanında kagıdıma bakarak b12 vıtamını eksıklıgın var ve cok dusuk dedı 85 e dusmus dedı. Kı bana gore cok normal et agızıma bıle surmezdım yumurta da ymezdım sut ve sut urunlerıde ancak sadece bas donmesı goz kararması gıbı sorunlarım var ve dıger yorumları okudugumda bunu yazmaya karar verdım. Bazıları 117 gıbı cıvardeyken ıntıhara bıle kalkıstım yazmıs. o zmn benım ne yapmam gerekır !!! Bence halınıze sukredınn bu arada ıgne tedavısıne bugun basladım allahtan hayırlısı ıns ıyı olucam ınanıyorum herkezede acıl sıfalar.

  2. merhaba arkadaşlar
    ben 28 yaşındayım sürekli baş ağrıları akşamları yorgunluk ,gece uyyamama,vücut ağrıları ,bulantı,görme kaybı,şikayetleri olan bir insandım doktora gittim.beyin filimi çekildi 5 tüp kan alındı ve tahlillerim yapıldı.ve kan tahlilleri sonuçlarında b12 vitamini eksikliği görüldü.ve bana dodex iğnesi verdiler.ve önümüzdeki hafta iğnelere başlıyacağız.inşallah iyi gelirde sağlığıma kavuşurum.hepinize acil şifalar diliyorum en büyük hazinemiz sağlığımız.

  3. yaklaşık 1 aydır aşırı derecede yorgunluk,mide bulantısı,hayattan soğuma hiç birşeyden zevk almama unutkanlık , sürekli yatma ve uyuma isteği ,etrafımla iletişim bozukluğu,yani anlaycağınız hayattan kopmuş gibiydim.bugün almış olduğun kan tahlili sonucumda b12 vitamin eksiliği görüldü.normal değerlerin baya altındaydı. şimdi verilen b12 takviyesini kullanacağım umarım işe yarar.benki yorulmak nedir bilmezdim enerjik kıpır kıpır bir insandım şimdi ise değil yürümek adım atmak istemiyorum.ve bu bitkinlikten bıkmış durumdayım psikolojim bozuldu sinir sistemim harap oldu hastalık hastası oldum resmen.Okadar titiz bir insandımki gece bile temizlik yapardım.Şimdi ise ev evlikten çıktı.iş ve sosyal yaşamımı çok etkiledi nasıl bir illet bu anlamış değilim.herkese acil şifalar diliyorum.umarım bende en kısa sürede sağlığıma kavuşurum.

  4. son yorum şekerlinem sende olanın kat be katı sıkıntım var mutsuz derbeder hani bi kamyon çarpsada kurtulsam diyorum gittim psikiyatriye aldım ilaçlarımı bakalım ne olacak

  5. piskologların prof.una bile gittim. depresyon hapları verdiler 6 adet ve yardımcılarıyla beraber 15adede çıkan depresyon ilaçları. en fazla bir aylık fayda veriyorlardı b12 ve folik asti araştırınca kendi teşhisimi koydum tedaviye başladım arada bir ilaçları aksatınca asabiyet halsizlik arkadaşların anlattığı billimmum sıkıntı baş gösteriyor. hemen b12 b6 vitaminlerine sarılıyorum..var olasın internet. sayende; ölümü, özlemekten kurtuldum.

  6. b12 tahlili hiç yaptırmadım ama verdiğiniz bu bilgilerden sonra yarın baktırmaya karar verdim.kalp çarpıntısıyla gece uykudan uyanıyorum nbız 116 acillerdeyim aylardır.nefes darlığı yoğun stres sinir kontrolümü dengemi aklımı kaybetme korkusu hastalık hastası oldum 🙁
    iş hayatım sosyal hayatım bitti çok kötü hissediyorum aylardır intiharı bile düşündüm.ağlama nöbetleri 🙁
    hayyattan hiç zevk almıyorum hep ağlıyorum ve uyumak istiyorum halsizim yüzümde karıncalanma hissizlik bazen gitmediğim doktor ve bölüm kalmadı ailemle arkadaşlarımla aram açıldı ne yapacağımı şaşırdım umarım b12 eksikliğidir ve geçer allah hepinize ve banada acil şifalar versin inşallah…

  7. buraya yazan arkadaslari gorunce biraz daha rahatladim cunki bendede b12 eksikligi var 183 e dusmus bendede 24 saat uyuma istegi kollarimda uyusukluk kulaklarimdada cinlama ugultu beynim sanki deprem oluyor gibi sallandigini hissetmeler kalbim sanki boynumda atiyor yerinden firlayacakmis gibi ekg temis cikiyordu nefes darligi gözlerimde bulanik görme sinirlilik cocugumun aglamasina bile tahammulum kalmamisti ´kansermiyim beynimdemi birsey var diye dusunekten intihar bile dusunecek kadar psikolojim bozuldu bide Danimarkada kaliyorum doktorum bana vitaminlerin tam iyi deyip kulak burun bogaza yolladi birsey cikmazsa beyin cerrahine gonderecem dedi ben tamamen yasamaktan umudu kesmistim derken son umudum turk doktorlari deyip Türkiyemin yolunu tuttum noroloji doktoruna sikayetlerimi anlatinca sende b12 eksikligi var buyuk ihtimal deyip bana tahlil yapti ve 183 e dusmus Dodex igneye baslattivede b12eksikligi verytigoya neden oluyormus Vasorec bid diyede bir hap verdi.. Simdi ayda bir olacagim igne günüm yaklasti bas dönmem basladi yine..lafin ozu butun sikayetler b12 eksikliginden oluyor dodex igne yapilmaya basladi bu ikinci ay vede sikayetlerimin %30 azaldi bence ilaclarina herkes devam edin Allah herkese sifa versin.. bu arada nefes zorlugu cekenler keci boynuzu kaynatip suyunu icin sabah aksam faydasini goreceksiniz bende cok faydasi oluyor

  8. benim saçlarım çok uzun ve çok dökülüyor neredeyse şu son 1 ay içinde saçlarımın yarısını kaybettim ve doktora gittim B1 ve B12 vitamn ekskliği varmış.vitamin ilacı ve iğnesi verdiler.kullanıyorum ama pekde fayda etmiyor sanırım.
    eti,yumutayı,tavuğu yıllarca ağzıma sürmedim şuan 17 yaşımdayım ve yemediğim içinde çok pişmanım artık yavaş yavaş yemeye çalışıyorum sadece saçlarım için…

  9. Ne şekilde olursa olsun her hastalık insanı mutsuz ediyor. 5. aydan itibaren sinüs için tedaviye başlamıştım. ikinci yediğim iğneden sonra bende halsizlik başladı, kulak çınlaması arttı. sol kolumda karıncalanma arttı. Bu gün son yediğim iğneden sonra aldığım kan tahliliyle b12 124 çıktı. Tamda iğneye son vermişken 10 tane dorex aldım. yarından itibaren bu tedaviye de başlıyorum. Hastalıklar peşpeşe geldi. En değerli hazinemiz sağlığımız. Herkese acil şifalar diliyorum…

  10. arkadaşlar herkese acil şifalar olsun bende de anlattığınız bütün sıkıntılar var hatta ben çok uzun süre vejeteryandım belirli şeyleri yiyordum sadece yumurta yemek içinde kıyma ve köfte ağzıma 27 yaşına gelene kadar tavuk sürmedim ama kızıma hamile kalınca annelik içgüdüsüyle burnumu tıkayıp her eyden yemeye özen gösterdim…hala da tavuktan nefret ediyorum mecbur kalmadıkça yemiyorum kırmızı etle aram hiç yok..kaç sefer dr a gittim ciddi derecede kalp atışlarım yükseliyordu ekg ler holterler takıldı nafile birde sizlerin bahsettiklerinizin dışında uykusuzluğa tahammülüm yok günün 24 saati uyuyabilirim bu da b12 yetersiziğinden midir bilmem??şu anda da nefes darlığım had safha da ve kalp atışlarım çarpıntım 130 lara varıyor.bu da terlemeler ve huzursuzlukalr yapıyor ayrıca depresyondayım resmen kavga edecek yer arıyorum resmen..benim sorum bu dr lar b12 eksikliği diye bir rahatsızlık bilmiyorlar mı acaba ki testlerde bakmıyo ve görmüyorlar…insanları bu kadar testlere tabi tutup bişeyin yok diye de evlerine gönderiyorlar anlamıyorum bir türlü

  11. Verilen b12 ilaçlarını vakit keybetmeden başlayın, inanın çok faydası oluyor, ayrıca hiçbir yan etkiside yok, Benim b12 değerim 123 çıkmıştı ve yaklaşık 1,5 ay falan sabah-akşam kullandım ve değerlerim 1.000’e çıktı biraz kestim ilaçı normale düştü. şimdi ise 3-4 güne bir alıyorum, değerlerim normal.
    Herkese acil şifalar diliyorum

  12. Yani ayni sikayetler ve bnzeri sekilde bendede mewcut,doktora gittim b12 vitamin eksikligimin cok ciddi derecede dusuk oldugunu soyledi,we igne werdi ama bn hayirlisi haftaya basliycam bakalim faydasini grecekmiyim

    🙂

  13. Selam arkadaşlar bende de kol ve bacak bölgelerimde kaşıntılar vardı. kaç kez doktora gittim önce alerjik dediler. sonra uyuz dediler daha sonra psikolojik dediler Dediler de dediler. en son geçen hafta gittiğim doktor tahlil sonucuna göre B12 eksikliği olduğunu söyledi. saptanan değer 157 çıkmıştı. sonra dahiliye doktoruna yönlendirdi. O da midemdeki gastiritin besinlerin tam olarak emilmesini engellediğini buna bağlı olarak da bu eksikliğin oluştuğunu söyledi. ben de ağrılı dönemler geçirdim. Son bir yıldır her gün bir yerim ağrıyordu. kaç sefer kalp krizi şüphesiyle doktora gittim hatta EKG sonucuna göre anjiyo bile yaptılar çok şükür hepside temiz çıktı. bir haftadır ilaç kullanıyorum. dodex iğne ve NEROX- B12 diye bir hap kullanıyorum. Daha yeni ilaçları kullanıyorum ama eski şikayetlerimin azaldığını fark edebiliyorum. En azından kaşıntım çok azaldı. Allahım kimseyi dermansız dertlere ve çaresiz hastalıklara düşürmesin. herkese sağlıklı ve mutlu ömürler diliyorum.

  14. Yasayacak gucum kalmadi dedigim gunler oldu.Olmek daha az zahmet ister demeye bile baslamistim.
    Belcikada kan tahlili yaptirdim B12 dememislerdi.Yada bilmiyorlardi.Turkiyedeki kan tahlilinde ortaya cikti.Hayata yeniden dondum.Gucum kuvvetim yerinde cok sukur.Bu sitedeki aciklamalardan dolayi cok tesekkur herkese acil sifalar.

  15. ben 18 yaşındayım.3 sene once kanımda b12 eksıklıgı cktı tedavı grdum ıgne kullandım.tam hastalgım gctı deyınce tekrar belrtlrı gorundu.cok yorgun hssdrdım kndımı.adımı untrdum cevrmdekı ınsanlrın adnı untrdum.hatta erkek ark.adını ble untmustum normal olmdgnı anldgmda dktra gttım ve bana kanm ck temz oldgnu hcbr skntı olmdgnı syldler.ama blrtlerde ck fazla vardı.halada var.cok fazla üsüyrum untgnlık asırı dercde var.tıtreme.uykuszluk.kılo kaybı.ve hayal grme…napmam grktgnı blmyrum sdce sbrla bklyrum ama beklrknde ılerlmsnden korkuyrum.

  16. Ben reaktif hipoglisemi hastasıyım. b12 vitamini kullandığımda çok sinirli oluyorum. herkesin sinir sistemini düzelten b12 bende neden sinir yapıyor. sürekli kullanırsam intahara bile götürür. bence araştırılması gereken bir durum. pankreasmı yoruluyor. nedir anlayamadım. ama araştırılmasını çok isterdim.

  17. selamun aleykum ben seda yasım 14 ama cektıgım hastalılar yasımı gectı ınan yorulmak mı?ben hayatta yorulmazdım ama su anda 1merdıven cıkıyım nefesım kesılıyor. aılem benı heryere goturdu ama yok yanı caresı sadece bu hastalıgı cekenler bılır
    sıze sadece sagılıgına dıkkat etmenızı ıstıyorum . ben dıkkat etmedım halım bu ıste bu yorumu kesın okuyun arkadaslar allah tum hasta olan kardeslerımıze sıfa versın allaha emanet olunn..!!!!

  18. aynı sıkıntıları bende yaşıyorum hep acillerdeyim. doktordan kendi isteğimle b 12 haoını yazdırdım kullanıyorum. allah herkeze acil şifalar versin.

  19. merhba benimde iki yaşında bi oğlum var aynı şikayetler 3ay önce onda başladı beyin emarı çekildi kimisi menenjit dedi kimisi orta kulak iltahabı sonunda b12 vitamini düşük çıktı iğne verildi yarın başlıcaz inş iyi gelir

  20. selamun aleykum arkadaşlar ben 26 yaşındayım 3sene önce bende bu belirtilerin hepsi vardı gitmediğim hastane doktor kalmadı bende endoskopi,kolonoskopi,ekg,kalp efor testleri daha neler neler mide şikayetlerim vücudumun her bölgesinde ağrılar,baş dönmeleri,gözlerde bulanma,görme kaybı,kalp çarpıntısı,vücuttan kanın çekilip etin sarı hale gelmesi,uyku bozukluğu,bağırsak ağrıları,karın şişkinliği,nefes darlığı yaaa daha ne sayayımki bunlara bağlı aşırı sinir ve hayattan soğumak allah kimsenin başına vermesin bu b12 eksikliğini…. bu güne kadar gittiğim hastanelerde b12 eksikliğimi bulamadılar dün 5 tüp kan verdim incelendi ve sonuç b12 107 oranına düşmüş…bugün iğne ile b12 alımına başladım inşallah sağlığıma kavuşurum…gerçekten ben deli dolu hiç yorulmak bilmeyen bir insandım birde şimdi görseniz beni 70 yaşındaki insanlardan bi farkım kalmadı hastalık hastası oldum inşallah hepsi b12 eksikliğindendirde normal yaşamıma geri dönerim 3 senedir benm ne çektiğimi bi ben bi ailem bide allah biliyor allahım bütün hasta insanlara şifalar versin gerçekten zor allah yardımcımız olsun…..

Yorum yapın

css.php