Folik Asit Günde Kaç Mg Alınmalı?

Adını yaprak anlamına gelen “folium”dan alan folik asit, suda eriyen B grubu vitaminlerden birisi olup, ilk kez 1943 yılında doğal besinlerden ayrıştırılmıştır. Hücre büyümesi, bölünmesi ve oluşan DNA hasarlarının onarılması açısından önemli bir vitamin olan folik asit, bu görevlerinin yanı sıra kan yapımında rol oynar. Yetişkinlerde folik asit için önerilen günlük alım miktarı 0.4 mg (400 mcg)’dır. Folik asitin yüksek dozlarda alımı, B12 vitamini eksikliğinin tanısını zorlaştırabilir.

Diğer B vitaminleri ile birlikte folik asit, vücudumuzun besinleri parçalamasına ve enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Folik asit ve folat, birbirinin yerine kullanılan terimler olmakla birlikte, bunlar aynı değildir. Folat, gıdalarda doğal olarak bulunan besin maddesidir, folik asit ise takviyede kullanılan folatın sentetik versiyonudur.

Çeşitli araştırmalarda hamilelik öncesi folik asit alımının nöral tüp defektlerini önlediğinin gösterilmesiyle Amerika Birleşik Devletleri Halk Sağlığı Servisi doğum anomalilerinin önlenmesi için doğurganlık çağındaki kadınların günde 0.4 mg (400 mcg) folik asit almalarını ve bunu sağlamak için de gıdaların folik asitle zenginleştirilmesini önermiştir.

Nöral tüp defektleri spinabifida, meningomyelosel, anansefali gibi beyin ve omurilik ile ilgili gelişim bozukluklarıdır. Bu anomaliler hamilelik sırasında anne kanında alfafetoprotein denilen maddenin yükselmesine sebep olurlar. Anomali riskini azaltmak için folik asitin kullanmaya gebe kalmadan en az 6 hafta önce başlanması ve gebeliğin ilk 3 ayı boyunca kullanımına devam edilmesi öneriliyor. Araştırmalar hamile kalmadan üç ay önce ve hamilelik sırasında folik asit alımının bu tür vakaların %75’inin önlendiğini gösteriyor.

Folik asit testi, kan dolaşımında bulunan folik asit vitamininin miktarını ölçer. Test için aç karnına kan örneği alınır. Açlık süresi en az 8-10 saat olmalıdır. Kandaki folik asitin normal referans aralığı mililitrede 2.7 ile 17.0 nanogram arasındadır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Folik Asit Günde Kaç Mg Alınmalı?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

css.php