Sinüzit Nedir?

Sinüzit İlaçları ve Sinüzit Nedir? Sinüs mukozasının iltihabı olan sinüzit hastalığı sinüslerin burun içi ile bağlantısını sağlayan sinüs ağızlarının tıkanması neticesi, sinüslerin havalanmasını bozarak, bakteri ve virüslerin yerleşmesine elverişli bir ortam oluşturması sonucunda oluşur. Sinüzitin nedeni sinüs deliklerinin tıkanmasıdır. Bu tıkalı delikler açıldığında sinüzit de iyileşir.

Sinüzitin belirti ve bulgularının 12 hafta içinde bütünüyle iyileşmesi halinde akut sinüzit, 12 haftadan daha fazla devam etmesi durumunda kronik sinüzit sözkonusudur.

Sinüzit tedavisinde amaç, drenajı bozulan sinüste üreyen bakterinin yok edilmesi ve drenajın sağlanarak sinüsün temizlenmesidir. Akut sinüzitte bakteriyi öldürmek için antibiyotik, drenajın sağlanması içinse burun damlaları, ağızdan alınan bazı ilaçlar ve burun temizliği yeterli olabilmektedir.

Kronik ve yineleyen sinüzitlerde ise burun içindeki anatomik ve fonksiyonel bozukluklara yönelik cerrahi girişim gündeme gelir.

Sinüzit Nedenleri

Anatomik sebepler, yapısal burun bozuklukları, allerjisi olanlar, sürekli enfeksiyona yakalananlar sinüs enfeksiyonuna daha yatkındırlar.

Sinüzit Çeşitleri

Sinüzit akut ve kronik sinüzit olmak üzere iki çeşittir. Akut sinüzit soğuğa maruz kalma, vücut direncinin düşmesi, alerji, çevresel kirlilik gibi kolaylaştırıcı unsurların  etkisiyle başlar. Burun tıkanıklığı, burunda basınç hissi ve ateşle kendini belli eder. Bu sorunlar 3 ay ya da daha uzun sürerse kronik sinüzit oluşur.

Sinüzit Nasıl Anlaşılır? Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?

Burun ve geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, burundan konuşma, devamlı baş ağrısı, mevsimsel değişimlere bağlı olarak ortaya çıkan iki kaşın arasında, yanaklarda ve alın bölgesinde şiddetli ağrı, sık sık nezle, gripe yakalanma ve bunların kolayca geçmemesi.

Akut sinüzitte yakınmalar daha şiddetli olur. Sinüzit hastasını en çok rahatsız eden şikayetlerden biri ağrıdır. Bu hangi sinüsün iltihaplandığına göre baş ağrısı, yüz ağrısı, göz etrafındaki ağrı biçiminde olur. Ağrı genellikle öne doğru eğilince artar.  Koku duyusunda azalma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, ateş, çene ve dişlerde ağrı, göz kapakları ve yüzde şişme gibi belirtiler de oluşur. Öksürük  akut ve kronik sinüzitte de görülür. Kronik sinüzitte yakınmalar daha uzun süreli olur ancak belirtiler daha hafiftir. Kronik sinüzitte en çok geniz akıntısı ve  boğaz ağrısı ve öksürük gibi şikayetler olur.

Sinüzit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Sinüzitte iltihabın yayılmasına bağlı bazı komplikasyonlar gelişebilir. Göz, sinüslere yakın olduğu için sinüzit komplikasyonlarının en çok görüldüğü yerdir. Tedavi edilezse iltihabın göz çukuru içine yayılması, körlüğe dek varabilen  hastalıklar, beyin zarına yada beyin içine yayılarak apse oluşması, iltihabın sinüs içinde apseleşmesi ve kemik iltihabı gibi sağlık sorunları meydana gelebilir.

Sinüzit İlaçları – Sinüzit Tedavisi Nasıl Olur?

• Geniş spektrumlu antibiyotik, antienflamatur kullanımı yanında sinüslerin drenajını sağlamak için mukoza ödemini çözücü ilaçlar ve burun damlaları verilir.

• Bakterilerin öldürülmesi amacıyla en az 10 gün antibiyotik kullanılır.

• Burun akıntısı ve burun içi şişliğini azaltan ilaçlar  (Dekonjestan spreyler)  ise en fazla 5 gün kullanılır.

• Üst solunum yollarını temizleyen ve buradaki koyu salgıları azaltan ilaçlar 10 gün boyunca kullanılır.

• Kronik sinüzitlerde burunda et ya da kemik eğriliği olması gibi durumlarda veya komplikasyon gelişen vakalarda sinüzit ameliyatının yapılması gerekir.

• Sinüzit ameliyatıyla, sinüs ağızlarının açılmasını sağlamak ve sinüslerin içini temizlemek amaçlanır. Akut sinüzit uygun tedaviyle tamamen iyileşirken, kronik sinüzit ise birkaç ameliyat gerektirebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php