Astragalus Nedir ve Ne İşe Yarar?

Astragalus (Geven otu), insan vücudu içinde interferon üretimini teşvik etmek için bitkisel ilaçların en güçlüsü olarak tanımlanır. İnterferon, hücre gelişimini düzenleyen doğal bir proteindir ve aynı zamanda, bağışıklık sisteminin belirli bileşenlerini aktive etmeye ya da baskılamaya yarar.

Astragalus Nedir?

Astragalus  belirgin bir biçimde, Çin ve Moğolistan’da bulunur. Bilinen bir çok çeşidi mevcuttur. Ama bunların içinde, Astragalus membranaceus ve Astragalus mongholicus en çok kullanılan türüdür. Astragalus, diğer aktif maddelerin yanı sıra; bioflavonoidler, kolin ve polisakkarit, astragalan B, içerir.

Ne İşe Yarar?

• Astragalus, “dinlenen” bağışıklık sistemi hücrelerini, antikorlar, makrofaj, T hücreleri ve doğal öldürücü hücre aktivitesini artırarak uyarır. Bu bitkisel tonik, aynı zamanda, enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin aktivitesini arttırır ve interferon üretimini çoğaltır, bakteri, mantar ve virüslerle savaşmaya yardımcı olur.

Astragalus, bağışıklık sisteminin çeşitli faktörlerini uyararak çalışır. Polisakkaritler, normal kişilerde ve kanser hastalarında,  lenfosit yanıtları geliştirmek in vitro interlökin-2-aracılı bağışıklık antitümör aktivitesinin gücünü arttırır, normal bireylerde doğal öldürücü (NK) hücre aktivitesini arttırır ve büyük olasılıkla tümör nekroz faktörü (TNF) üretimini düzenleyerek fagositozu yükseltir, monositlerin aktivitelerini çoğaltır.

• Etnofarmakoloji  Bültenindeki 2007 tarihli bir makale, geven otunun (Astragalus membranaceus), yaşlanma hücreleri üzerinde bir immuno-onarıcı etkilerini rapor etmiştir.

• Astragalus’un, bağışıklık sistemini geliştirmesi ve kanser ve kalp hastalıkları da dahil olmak üzere hastalıklarla savaşması yeteneğinin bilimsel kanıtı, daha çok laboratuarlarda, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle tespit edilmiştir. Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi araştırmacıları bir çalışmada, geven otu özütünün, geleneksel bağışıklık sistemi ilacı interlökin-2 (IL-2) de, bağışıklık sistemi hücrelerini destekleyerek, hücre yok etme yeteneğini ve sitotoksisiteyi geliştirdiğini gördüler. (Bu çalışma insanlar üzerinde değil, laboratuar ortamında, hücreler kullanılarak yapıldı.)

• Japonya’da Hiroşima Tıp Okulu’nda yapılan testler, doğrudan B lenfosit ve T lenfosit düzeylerini, interlökin ve antikor üretimini arttırdığını gösterilmiştir.

• Ancak, sadece çeşitli akyuvarların sayılarını ve özellikle “avcı” T hücrelerini arttırmakla kalmayıp, aynı zamanda,  virüs, bakteri ve diğer zararlı hücreleri belirlemeye de yardımcı olur. Teksas Üniversitesi, Astragalus’un, bağışıklık sistemi tarafından görülebilen virüs, bakteri ve kanser hücrelerini gösteren adaptogenik bir bitki olduğunu bulgulamıştır.

• Kemoterapi gören, ilerlemiş küçük hücreli olmayan akciğer kanserli hastalar üzerinde yapılan bir başka çalışmada, çift bitki karışımı alan grubun, ortalama yaşam süresi, % 130 artış göstermişti.

Astragalus ve HIV

AİDS hastaları, bağışıklık sistemi bozuklukları yaşadıklarından, geven otu HIV için potansiyel bir tedavi yöntemidir. Doğal hücre öldürücüleri, bakteriler ve virüsleri kuşatan diğer bağışıklık hücrelerinin etkilerini çoğaltır. Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi’ne göre Astragalus, bu etkiyi sağlayan saponin denen bileşikler içermektedir. 2008 yılında “İmmünoloji Dergisi” nde yayınlanan bir çalışma, TAT2 adı verilen özel bir Astragalus özütünün HIV virüsü gibi virüsleri yok eden bir yeteneğe sahip bağışıklık sistemi hücrelerini geliştirdiğini bildirmiştir.

Nasıl Kullanılır?

Standardize ekstre: 250 – 500 mg, günde 3 kez

Toz kök: 500 – 1,000 mg, günde üç kez

Zararları Var mı?

Yüksek tansiyon ilaçları, kan inceltici ilaçlar ve antiviral ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. İmmün sistemini baskılayan ve organ nakillerinde vücudun organı reddetmesini önlemek amacıyla kullanılan ilaçlarla olumsuz etkileşime girebilir. Ayrıca herhangi bir sağlık sorunu için ilaç tedavisi görenler, hamile ve emziren kadınlar doktor onayı olmadan kullanmamalıdır.

Çin Tıbbı’nda bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılan tek tür Astragalus membranaceus, ülkemizde bulunmamaktadır. Türkiye’de çok sayıda geven türü olmakla birlikte bunların hiçbirinin bağışıklık sistemi üzerinde etkinliği yoktur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Astragalus Nedir ve Ne İşe Yarar?” üzerine 10 yorum

  1. İNTERNETTE BÖBREKLER İÇİN FAYDALI DİYEN DE VAR KLİNİK İNCELEMELERDEN ÇIKAN SONUCA GÖRE HİÇ BİR FAYDASI YOK DİYEN DE VAR. HERBALİST PROF ERDEM YEŞİLADA BUNUN BİR PALAVRA OLDUĞUNU SÖYLÜYOR. BU KONUDA NE DERSİNİZ? OKUYUCUNUN KAFASI İYİCE KARIŞIK.

  2. Astragalus bitkisinden üretilen her tablet aynı etkiyi vermez. Konsatrasyonu düşük olan Astragalus tabletleri vücuda yarar sağlamaz.Yarar sağlayabilmesi için tonlarca yutmanız gerekebilir. Astragalus bitkisinden nano teknoloji ile üretilen ve asıl etken maddesi %2.5 olan cysloasrogonel olup dünyada sadece bir kaç firma bu ürünü üretmektedir.Bu ürün telomer aktivitesi için kullanılmakta ve yaşlanmayı yavaşlatmaktadır.bunun yanında sağladığı diğer faydalarkı saymaya gerek yok.Hayat İksiri diyebiliriz.Uzun yaşamın sırrı. Bizde bunun Türkiye distribütörüyüz.Ayrıntılı bilgi için Lütfen temas kurunuz.

  3. Now foods Astragalus ABD üretimi ürün getirtiyorum.İhtiyaç halinde benimle temasa geçebilirsiniz.

  4. Solgar firmasının astragalus’u en iyisidir bütün büyük eczanelerde vardır

Yorum yapın

css.php