Kabak Çekirdeği Faydaları

Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir? Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu kabak çekirdeğinin (Cucurbitae peponis semen) prostat büyümesi ve mesane irritasyonunda kullanılabileceğini belirtmiştir.

Tedavide kabak çekirdeğinin özel olarak yetiştirilen ve hazır preparat olarak satılan tıbbi türü kullanılmalıdır.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları

• Kabak çekirdeği yaklaşık olarak %35 yağ, %38 protein ve % 25 karbonhidrattan oluşur.

• Yarım bardak kabak çekirdeği, günlük magnezyum ihtiyacının %46 sını demirin %28.’ni, manganezin %52’sini, çinkonun %17.’sini ve proteinin yüzde 17si’ni karşılar.

• Bir bardak kabak çekirdeğinde, 16 mg kadar çinko bulunur. Kabak çekirdeği alanin, glisin ve glutamik asit gibi amino asitler bakımından da zengindir.

• Günde bir avuç kabak çekirdeği tüketiminin mesane boynunu rahatlatarak idrara rahat çıkılmasını sağladığı araştırmalarda tespit edilmiştir.

• Kabak çekirdeğinin içerdiği yağ, testosteronun dönüşmesini engelleyen ‘cucurbitacin’ denilen bir bileşik içerir. İyi huylu prostat büyümesine neden olan etkenlerden biri de testesteron ve dihidrotestesteronun  prostat hücrelerini aşırı uyarmasıdır. Kabak çekirdeğindeki yağ bileşenleri, testosteron ve dihidrotestesteron tarafından oluşturulan prostat hücre çoğalımının tetiklenmesini engelleyici etki gösterir.

• Klinik bir çalışmada prostat büyümesi olan 53 hastaya 3 ay boyunca kabak çekirdieği verilmiş ve süre sonunda idrar çıkışında zorluk ve idrarda çatallanma gibi sorunlarda düzelmeler olduğu görülmüştür.

• Kabak çekirdeğindeki fitosterolller kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Testosteron hormonunun dihidrotestosterona dönüşümünü azaltır. Dihidrotestosteronun yüksek düzeyleri prostat kanseri riskini artırır. Kabak çekirdeği ise testosterondan dihidrotestosterona dönüşümü sağlayan 5-alfaredüktaz adlı enzimi  bloke ederek prostat kanserine karşı koruma sağlar.

• Hayvanlar üzerinde yapılan bir deneyde kabak çekirdeğinin yağı alındıktan sonra kalan  protein kısmının karaciğerde toksinlerin neden olduğu hasarı onardığı tespit edilmiştir.

• Kabak çekirdeği sarı nokta diye de bilinen görme yetisinin azalmasına yol açan Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu hastalığında, hastalığın ilerlemesini önleyici etkilere sahiptir. Görme fonksiyonunda olumsuzluklara neden olan bu hastalık daha çok altmış yaşından sonra görülmekte.

Kabak Çekirdeği Nasıl Yenir?

Kabak çekirdeği genellikle kavrulmuş olarak tüketilmektedir. Ancak kabak çekirdeğinin bu şekilde yenilmesi prostat ve idrar kesesi sorunlarında beklenen faydayı yapamamasına neden olur. Isıya hassas bileşenlerinin bozunmasına neden olabileceği için kabak çekirdeğinin kavurmadan yenmesi gerekir.

Kabak Çekirdeği Yağı Faydaları

• Kabak çekirdeği yağı, E vitamini, A ve B vitaminleri ve fitosteroller, selenyum, çinko, kukurbitin içerir.

• Kabak çekirdeği yağının kalbin ve böbreklerin antioksidan kapasitesini artırdığı saptanmıştır. Ayrıca  tansiyon düşürücü ilaçların etkisini de  artırmıştır. Romatizma hastalarına iltihap giderici ilaçla beraber verildiğinde ilacın karaciğere yönelik olumsuz etkisini önlediği tespit edilmiştir.

• Kabak çekirdeği yağı Omega 6 ve Omega 9 bakımından zengindir. Yapılan araştırmalar prostat ve idrar kesesi şikayetlerinin azaltılmasında etkili olduğunu göstermiştir. Kalp sağlığını koruyucu özelliktedir. Kabak çekirdeği yağındaki özel steroller prostat kanserine karşı koruma sağlar.

• Kabak çekirdeği yağının prostat büyümesine bağlı şikayetlerin azaltılmasındaki etkisi bilimsel olarak tespit edilmiştir.

• Kabak çekirdeği yağındaki, sterollerin  prostat ve idrar kesesi sorunlarının azalmasında etkisinin olduğu birçok araştırmayla gösterilmiştir.

Kabak çekirdeği kalori : Kabak çekirdeğinin  yaklaşık olarak 100 gramında 500-600 kalori vardır.

Kabak Çekirdeği Besin değerleri: (100 gram)

A vitamini: 70 İ.U

Tiamin: 0,24 mg

Niasin: 2.4 mg.

Riboflavin: 0,19 mg.

Kalsiyum: 51 mg.

Demir: 11.2 mg.

Fosfor: 1144 mg.

Yağ: 46.7 gr.

Karbonhidrat: 15.0 gr.

Protein: 29.0 gr.

Kalori: 553

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kabak Çekirdeği Faydaları” üzerine 6 yorum

  1. yasin şakamısın?
    yada sen kabak çekirdeği yağını şişesiyle içmelisin. 🙂

  2. Yasin, kabak çekirdeğinin faydası için yazıyı okumalısın, okumadan mı yorum yazıyorsun.

  3. 1 yıl boyunca her sabah aç karnına bir avuç çiğ kabak çekirdeği yedim bende solda varikosel vardı üç kere farklı hastanelerde ultrason cektirdim varikosel gitmiş herkese tavsiye ederim

  4. Slm ben kabak çekirdek çok seviyorum ve sık sık tüketti yorum faydası nedir bilgi paylaşımında bulunursanız çok memnun olurum

  5. marabalar
    ban ahmed ashrafi iran -azarbayzan liym
    ve kebak cekidegyi cok varmi eyar estarsiniz email acin conosm
    taskurlar

Yorum yapın

css.php