Rezene Çayının Faydaları. Rezene Faydaları ve Zararları Nelerdir? Latince adı Foeniculum vulgare olan rezene ülkemizde raziyane, mayana olarak da bilinir. Kendine has bir kokusu vardır. Rezene bitkisinin kökeni Akdeniz ve Batı asyadır.
Anasona benzeyen aroması, anasonunda da bulunan anetol maddesinden gelir. Aroma benzerliği gibi tohumları da birbirine benzediği için bazen anasonla karıştırılabilir.
Kurutulmuş, kıyılmış olgun meyvası ve bundan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır.
Rezene yağı kurutulmuş olgun rezene meyvalarından su buharı destilasyonu ile edilir.
Rezene Çayının Faydaları
• Rezene çayının mide-bağırsak rahatsızlıkları, şişkinlik, hazımsızlık ve mide krampları gibi sindirim proplemlerinde rahatlatıcı etkisi bulunur.
• Rezenenin sindirim sistemi üzerinde spazm giderici etkisi vardır. Özellikle sindirim sisteminde düz kas tabakasını gevşetmesine bağlı olarak sindirime yardımcı olmakta, midedeki gerginlik ve ekşime gibi sorunların giderilmesini sağlayıcı etki göstermektedir.
• Rezene kullanımı sindirim proplemlerinden dolayı oluşan başağrılarına karşı denenebilir.
• Adet öncesi sendromu, süt azlığı, menopoz belirtileri ve adet sancılarında kullanılabilir.
• Rezene balgam söktürücü bitkiler arasındadır. Öksürük sorunlarında kullanılabilir.
• Böbreklerin fonksiyonunu geliştirici özelliktedir.
• Anne sütünü çoğaltır.
• Rezene bebeğin gaz çıkarması için kullanılır.
• Rezenenin Almanya’da ilaç olarak kullanımı onaylanmıştır.
• Sodyum ve potasyum bakımından zengin olduğu için vücut sıvılarının dengelenmesinde yararlıdır.
• Sinirleri yatıştırıcıdır.
• İştah açıcı etkisi rezene yararları arasındadır. Yemeklerden yarım saat önce rezene çayı tatlandırılmadan içilir.
• Yapraklarından yapılan lapa yara için kullanılır.
• Kötü nefes kokusu için tohumları çiğnenir.
• Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu rezenenin hazımsızlık ve balgamlı öksürüğe karşı kullanılabileceğini belirtmiştir.
Rezene Çayı Nasıl Yapılır – Rezene Nasıl Demlenir?
Rezene Çayı : 1 tatlı kaşığı hafifçe ezilmiş rezene tohumu 1 bardak kaynamış suyla haşlandıktan sonra 10 dakika demlenir süzüldükten sonra içilir. Rezene anason ile beraber de kullanılabilir. Rezene anason çayı için her ikisinden eşit miktarda konularak aynı şekilde hazırlanır. Rezene meyvası kullanımdan hemen önce ezilmelidir.
Rezene Çayının Zararları Var mı?
Anetol allerjisinde kullanılmamalıdır.
Hamilelik ve emzirme döneminde ve küçük çocuklarda rezene meyvesi çayı dışındaki rezene preparatları kullanılmamalıdır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Arkadaşlar bugün ilk defa rezene çayı içtim adaçayı ile karıştırıp ama ictigimden beri basım agriyor onla ilgisi olabilirmi ?
rezene ve anason çayı. Çok mükemmel bişey gece yatarken rahat uyuyorum sinir stres hiç yasayamadan dalıyorum sindirim sistemi ne de çok yararı. Var özellikle zayıflamak isteyen herkes e tavsiye ediyor um. Ama su içmeyi de ihmal etmeyin söylenen bir çok bilgiye. Göre 1 hafta da su içmeyi içmeyse k. Çok çabuk kilo veririz ama hastanede kendimizi bulu caz kesinlikle diyor lar o yüzden az yiyip günde 2 kere bitki çayı. Ve. 1 saat yürümek
Güzel paylaşım ilk defa okudum faydalı çok bilgi paylaştıkça güzeldir.
benim 2 aylık oğlum var çok gazlı bir bebek olduğu için rezene çayı içiyorum bebeğimede veriyorum çok faydalı öneriyorum
Ben de 2 yıldır kabızlık yaşıyorum sinameki,mayana çayı yapıp içmeden laboya giremiyorum ben de çok faydasını görüyorum ama korkuyorum bagırsak kanseri olma ihtimali varmı
ben 25 gün önce doğum yaptım,bebeğimin ve benim çok gazım var rezene çayını kullanmaya başladım sanırım bebişi rahatlattı ki avazı çıktığı kadar ağlayıp kıvranmıyor ve rahatlatıcı etkisi var kesinlikle..
neden tereddüt ediyorsunuzki arkadaşlar, neticede bir bitki çayı, şahsi düşüncem bir zararı olacağını düşünmüyorum, ayrıca bende kullanıyorum.Bu işler beyinde bitiyor, önce rahatsızlığına iyi geleceğine inanıp, sonra içmeniz gerekir. sonuçta mutlak bir rahatsızlığa iyi geldiği aşikardır.
sindirim veya gaz problemine gercekten yararlı.denemediğim yontem kalmamıstı zeytınyagı bile içtim ama bu cay anında etkisini gösteriyor. su anda bile içiyorum 🙂
zayıflamaya bir etkisi var mı?
slm ben hamilelik şüphasi yasayan biriyim bağırsağımda we midemde gaz war rezene içcem ama zararlımı korkuyorum bebeğimi kaybedemem kimi ii gelir kimi zararlı demişler bilemedim
dün kulandım midemdeki arıyı gazı aldı götürdü cok şükür edeim herkese tafsiyem dir.
Hamile arkadaşlara rezeneyi öneririm çünkü bebek doğduğunda gaz sancısı çekmiyorsunuz.Birkaç arkadaş denedik hepsinde yararlı oldu.
HAKİKATTEN STRES VE YORGUNLAĞA BİRE BİR VE AKŞAM YATARKEN İÇİNCE ÇOK GÜZEL UYUKU VERİYOR SABAH DİNLENMİŞ VE ZİNDE KALKIYORSUN..
gerçekten çok faydalı özellıkle bagırsak sorunları ıcın tavsıye ederım =)
aşk
cok faydalıymış be dün yedim iyi gelir inşallah