Katarakt Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Katarakt Nedir? Katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi ve bu nedenle görmenin azalmasıyla sonuçlanan bir göz hastalığıdır. Göze perde inmesi olarak da ifade edilen katarakt, merceğinin saydamlığını kaybedip, buzlu cam görünümü alması durumudur.

Katarakt Neden Oluşur?

Kataraktın %90’ı yaşa bağlı oluşur. Diğer sebepler arasında travmalar, diyabet, böbrek hastalığı, göz tansiyonu gibi faktörler vardır. Troid ve diyabet hastalarında katarakt gelişimi daha hızlı olur. Uzun süreli kortizon tedavisi, virüs tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve bazı mantar ilaçları katarakt gelişimine yol açabilir. Kortizon tedavisi alan kişilerin yılda bir kez göz muayenesinden geçmesi, hastalığa daha başlangıç halindeyken müdahale imkanı tanır.

Güneşin ultraviyole ışınları ve C vitamini eksikliği kataraktı artırıcı etki gösterir. Güneş ışığı direkt katarakt yapıcı bir faktördür. Ozon tabakasının delinmesiyle güneşten gelen ultraviyolenin bir dalga boyu, doğrudan katarakta neden olur. Ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak amacıyla ultraviyole filtreli güneş gözlüğü kullanımı ve C vitamini alımı öneriliyor. Wisconsin üniversitesi bilimadamları tarafından 43-86 yaş grubundaki 3 bin 694 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre vitaminler katarakt riskini %60 oranında azaltmaktadır. Özellikle E ve C vitaminlerinin, katarakt riskini azaltmada önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Katarakt Belirtileri

Katarakt birkaç ay gibi kısa sürede veya yavaş yavaş seneler içinde gelişebilir. Katarakt ilerledikçe eşyaları uzaktan görme yeteneğinde azalma olur. Kamaşma oluşabilir ya da berrak görüş gerektiren faaliyetlerde zorluk yaşanabilir. Orta derece bir kataraktta çok kirli ve isli bir camın arkasından bakıyormuş gibi olunur. Zamanla cam daha da kirlenir ve artık buzlu bir camın arkasından bakıyormuş gibi hissedilir. Doğumsal olarak bebeklerde de konjenital katarakt meydana gelebilir. Anne adayının gebeliğinilk dönemlerinde geçirdiği kızamıkçık hastalığı, antiviral ilaçlar  çocukta doğuştan katarakta yol açabilir. Doğumsal kataraktı ancak çok dikkatli aileler farkedebilmektedir. Bebek doğduğunda yapılan genel muayene sırasında, bebeğin gözüne tutulacak basit bir ışıkla oradan gelecek yansımaya göre bazı bilgiler edinilebilir.

Katarakt Hastalığı Teşhisi ve Tedavisi

Hastanın gözünün içine mikroskopik olarak bakılır. Özel bir lazerle hastanın ameliyat sonrası ne oranda göreceği de tespit edilmektedir. Oculus Pentacam Göz Tarayıcısı ile katarakt analizi yapılır. Speküler mikroskopi ise, hastanın kornea endotelinin operasyondan nasıl etkileneceği önceden belirlemeye yarar.

Laserle katarakt ameliyatı ya da dikişsiz katarakt ameliyatı olarak da bilinen Fakoemülsifikasyon yöntemiyle katarakt, ultrason enerjisiyle küçük parçalara ayrılıp emilerek tümüyle temizlenir, fakat kataraktın kapsülü yerinde bırakılır. Yerinde bırakılan kapsülün içine de göziçi merceği yerleştirilir. Ameliyat 15 dakika kadar sürer. Anestezi, göz çevresine yapılan bir enjeksiyonla veya iğne yapmadan sadece damlalarla sağlanmaktadır. Özel durumlar hariç genel anesteziye ihtiyaç yoktur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Katarakt Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi” üzerine bir yorum

  1. dogru zamanlama,kusursuz sistem,kesin basari beslenme ve gidasektorunde uluslararasi faaliyet gosteren kurulusumuz icin farkl ipozisyonlarda.

Yorum yapın

css.php