Regl Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Adet Kaç Gün sürer? Regl Belirtileri. Regl Nedir? Regl kanamasının sebebi, olası bir hamilelik için hormonların etkisiyle kalınlaşan rahim iç tabakasının, sperm ile yumurta döllenmediği takdirde vücuttan atılmasını sağlamaktır.

Üreme çağında her kadın, ortalama 28 günde bir tekrar eden regl döngüsü yaşar. Son regl tarihinin ilk gününden bir sonraki regl tarihinin ilk gününe kadar süren bu döngü sırasında beyinde, yumurtalıklarda ve rahim iç tabakasında farklı süreçler meydana gelir. Adet döngüsünün ilk aşamasında rahim iç tabakası östrojen hormonunun etkisiyle kalınlaşır. İkinci aşamasında ise döllenen yumurtanın rahatça yerleşip gelişebilmesi için progesteron hormonu, kalın zarın içindeki damarlanma miktarını artırır. Eğer gebelik oluşmamışsa hormonların etkisiyle kalınlaşmış olan rahim içi tabakası kanamayla vücuttan dışarı atılır ve bu durum regl kanaması olarak bilinir. Yani regl kanaması rahim iç tabakasının parçalarından ve bir miktar da kandan oluşur. Yaklaşık olarak üreme çağındaki kadınların % 40 ila 60’ı regli ağrılı yaşar.

Regl Belirtileri

Baş ağrısı, karında şişkinlik ve ağrı, göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk hissi, ödeme bağlı şişkinlik, sinirlilik, gerginlik gibi belirtilere neden olur.

Adet Kaç Gün sürer?

Adet dönemi yumurtlamadan ortalama 14 gün sonra başlar. Çatlamış yumurta, eğer hamilelik oluşmazsa işlevini yitirir. Salgılanan hormonların azalmasıyla rahim içi doku beslenmesi bozulur ve buna bağlı olarak kanama ile dökülür. 2-7 gün süren kanamayla en fazla bir çay bardağı kadar kan kaybedilir. Rahim içindeki doku, bu süre içerisinde tümüyle incelir ve ağrı yapan bazı maddeler salgılanır. Bazen reglle birlikte rahim ile yumurtalıklar arasında bağlantı kuran ve karın içi boşluğa açılan tüplerden karın içine de kan akar. Bu durum da ağrıya yol açar.

Her ay düzenli olarak yaşanan adet kanamaları sebebiyle kaybedilen kan ve demir miktarının vücut tarafından yerine konulamaması kadınlarda anemiye yol açabilir.  Bir kadın tüm hayatı boyunca yaklaşık olarak 38 litre kan kaybeder.

Regl Ağrısı Nedenleri

• Regl sırasında yaşanan sancının nedeni, adet kanının dışarı atılması için oluşan rahimdeki kasılmalar ve rahimdeki dolaşımın azalmasıdır. Regl dönemlerinde rahim içinden salgılanan prostaglandin sinir uçlarını uyararak sancıya neden olur. Regl dönemi ağrılı geçen kadınların kanında prostoglandin hormonu fazladır. Ağrı ve enflamasyondan sorumlu olan prostoglandin, rahim kası kasılmalarını arttırır ve bu maddeler ne denli fazlaysa regl ağrıları da o kadar fazla hissedilir.

• Regl döneminde hissedilen şiddetli ağrılar bazı rahatsızlıklar nedeniyle de oluşabilir. Rahmin farklı pozisyonlarda olması, rahmin en iç tabakasının dış tabakalarda ya da dış bölgede de bulunması, rahim ağzında darlık, rahim ve yakın organların iltihabi hastalıkları, rahim tümörleri de şiddetli ağrıya yol açabilir.

• Yapılan muayene ve tetkiklerle adet sancısına neden olabilecek bir durum tespit edilmişse öncelikle bu sorunun giderilmesi gerekir. Adet sancılarını yol açan organik bir etken saptanmamışsa öncelikli olarak ağrı kesiciler kullanılır. Özellikle prostaglandin sentetaz inhibitörleri adet sancısı çeken kadınların büyük bir kısmında etkili olur.

• Ağrı kesici ilaçlardan yanıt alınmamışsa doğum kontrol hapları kullanılabilir. Doğum kontrol hapının gebeliği önleyici değil, rahim içerisindeki prostaglandin yapımını azaltıcı etkisinden faydalanılır. Primer dismenoreli hastaların % 90’ından fazlası doğum kontrol haplarından fayda görür.

• Doğum kontrol haplarından da istenilen sonuç alınamamışsa ise daha ileri tetkikler yapılır. Laparoskopi denilen uygulamayla karın boşluğu incelenir ve bu incelemede genellikle tespit edilen sorun endometriyozis’tir. Endometriozis hastalığı ağrıya veya gebe kalmada zorluğa sebep olur. Endometriozis’in kesin bir tedavisi yoktur. Doğum kontrol hapları, GnRH analogları ve laparoskopik cerrahi uygulamalarla ağrının giderilmesi amaçlanır.

Regl Gecikmesinin Nedenleri – Regl Neden Gecikir?

Kadınların büyük bir bölümünde adet döngüsü ortlama 28 gündür. Adetlerin 21 günden daha kısa aralıklarla tekrarlamasına sık adet görme, iki adet arasındaki sürenin 35 günü geçmesine de seyrek adet görme denir. Adet kanamasının gecikmesi halinde ilk düşünülmesi gereken hamilelik olasılığıdır. Gebelik testiyle hamilelik durumu olmadığı anlaşıldıktan sonra buna yol açan sebebi tespit etmek için bazı laboratuar tetkiklerinin yapılması gerekir.

Hamilelik dışında adet gecikmesine neden olabilecek bir çok faktör vardır. Hormonal sorunlar, üreme organlarıyla ilgili hastalıklar, Polikistik Over Sendromu, yoğun stres, ağır egzersizler, dengesiz beslenme, kürtaj sonrası rahim içi yapışıklıklar bunlardan başlıcalarıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Regl Nedir ve Belirtileri Nelerdir?” üzerine bir yorum

  1. Ya regl donemine 10-12 gun kala regl belirtileri baslar mi gogusteki siskinlikler bu kadar zaman kala baslar mi acba??regl gunume tam 10 gun var ama goguslerm hafif siskin ve kasklarmda arasira kramplar olusuyi acaba regl belirtisi olabilr mi??

Yorum yapın

css.php