Varis Belirtileri Nelerdir?

Varis Nedir? Varis Hastalığı ve Varis Belirtileri. Varis toplardamarların genişlemesi ve şişmesidir. Daha çok vücudun en fazla basınç altında kalan kısmı olan bacakların alt kısımlarında görülür. Varisler genellikle ağrıya sebebiyet vermezler.

Toplardamarların genişlemesi, uzaması ve kıvrımlı hal alması olan varis yalnızca kozmetik bir proplem değil aynı zamanda ciddi bir sağlık sorunudur.

Varisin başlangıç aşamasında tedavi edilmesi önemlidir. Aksi takdirde erken dönemde küçük kılcal damarlardaki mavi yeşil renkteki damar genişlemeleri, ileri dönemde kahverengi renge dönüşerek varis ülserlerine yol açabilir.

Varis tek başına bir risk unsuru olmamakla birlikte diğer faktörlerle birleşmesi ciddi sağlık riski meydana getirebilir.

Varisin Belirtileri

• Damarların rengi koyu mavi ve mora dönüşür.

• Damarlar genellikle, bacaklarda halatlar gibi bükülmüş ve şişkin görünürler.

Eğer ağrılı belirtiler  varsa;

• Bacaklarda ağır bir his ve ağrı

• Yanma, zonklama, kaslarda kramp, bileklere doğru şişkinlik

• Uzun süre oturmak ya da ayakta durmaktan sonra kötüleşen ağrı

• Varisli damarların çevresinde kaşıntı

• Varisler, kasıktan ayak bileğine kadar bacaklarda muhtelif bölgelerde bulunabilirler.

Varisin Nedenleri – Varis Nasıl Oluşur?

• Damar içi basınç artışı varisin temel nedenidir.

• Uzun süre ayakta kalmak. Dört saatten daha uzun süre ayakta kalan kişilerin varis olma riski üç kat fazladır.

• Kadınlarda erkeklere nazaran 4 kat fazla görülmektedir.

• Gebelik ve kilo fazlalığı, doğum kontrol ilaçları ve hormon tedavileri varise yatkınlığı fazlalaştırır.

• Gebelik dönemi içerisinde bazı kadınlarda varis oluşabilir. Gebelik vücuttaki kan hacmini yükseltir ancak bacaklardan pelvise doğru olan kan akışını azaltır. Bu durum gelişmekte olan fetusu desteklemek için olmakla birlikte bacaklardaki damarların genişlemesi gibi bir olumsuzluğa da neden olur.

• Gebeliğin sonuna doğru varisler artabilir. Gebelik dönemindeki  hormon değişikliği de varisin meydana gelmesinde etkili olur. Bu dönemde görülen varisler, çoğunlukla doğumdan 3 ay sonra tıbbi bir uygulama gerektirmeden iyileşme gösterirler.

• Ailesinde varis olan kişlerde bu rahatsızlığın görülme olasılığı daha yüksektir

• Hareketsizlik ve oturarak çalışma varis riskini artırır.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bacaklarasürülen  jel ve merhemler kısa süreli olarak ağrıları hafifletici etki gösterirler. Etkilerini üç ay sonra göstermekle birlikte ağızdan alınan ilaçlar daha yararlıdır.

Varis çorapları oluşmuş varisleri tedavi etmemesine rağmen hastalığın ilerlemesini engelleyici ve şikayetleri hafifletici etki gösterir.

Köpük Tedavisi: Öncelikle kozmetik proplemlerin olduğu kişilerde uygulanır. Damar içine küçük iğneler ile enjeksiyon yapılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Cerrahi Müdahele: İlerlemiş ve bacağı tümüyle varisli damarlarla kaplanmış kişilerde tercih edilir.

Lazer Tedavisi: Lazer uygulaması örümcek damarlara ciltten, daha büyük olan damarlara ise damar içinden uygulanır.

Radyo Frekans Yöntemi: Ameliyat kesileri ve dikiş olmadan ve anestezi gerektirmeden, hastanın aynı gün içinde eve dönmesine imkan veren ve uygulaması giderek artan bir yöntemdir. Lazer tedavisinin uygulanabileceği her vakada radyo frekans yöntemi de kullanılabilir.

Varisin derecesine göre farklı tedavi yöntemleri tek olarak veya  beraber uygulanabilir.

Büyük varisleri olan kişilerde kanama ya da bacak ülseri gibi durumlar oluşursa cerrahi uygulamalara başvurulur.

Şişmanlık, östrojen kullanımı, uzun müddet ayakta durmak gibi varise yol açan faktörler giderilmedikçe belli bir zaman sonra sorun yine tekrarlar.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php