Miyop Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur?

Miyopi (uzağı görememe), hipermetropi (yakını görememe) ve astigmatizma (net görememe) gözün boyundaki ve korneanın şeklindeki normal dışı değişiklikler nedeniyle meydana gelir. Bu şekil bozukluğundan ötürü kornea ve mercekte kırılan ışık, retinanın tam üzerine düşemediği için, görme kusurlarına yol açar.

Bir göz kusuru olan  miyop, genellikle okul çağlarında kendini belli eder. Miyoplar yakını iyi görebildikleri halde uzaktaki nesneleri zor ya da bulanık görürler. -3.30 ve daha az (düşük miyop),  -3.30 ila -6.00 arasında (orta miyop), -6.00 ve yukarısı (yüksek miyop) olarak adlandırılır.

Miyop Nedir?

Gözün belirli bir uzaklığın ötesindeki cisimleri odaklayamamasıdır. Nesnelerden yansıyan ışınlar tam olarak görme merkezinde değil daha önde odaklanıyorsa miyopi sözkonusu olur. Gözün ön-arka uzunluğu, kornea kırıcılığı veya her ikisi olması gerekenden fazla ise cisimlerin görüntüleri, sarı noktanın önünde oluşur.

Miyop Neden Olur?

• Miyopinin temel sebebi gözün bazı eksenlerinde meydana gelen uzunluk değişimleridir.

• Miyop kusuru gözün önden arkaya normalden uzun olduğu ya da kornea veya merceğin kırma gücünün normalden fazla olduğu durumda ortaya çıkar.

• Miyopi doğuştan olabileceği gibi, çevresel ve genetik etkenlere bağlı olarak da gelişip ilerleyebilir. Anne ya da babada miyopi varsa çocukta miyopi gelişme riski fazlalaşır.

• Hastalıkla beraber şeker hastalığı ya da kataraktı olanlarda sonradan miyop oluşabilir.

Pseudomyopia (yalancı miyopi)  gözde bulunan siliyer kasların stres, yorgunluk ve aşırı yüklenme sonucu tamamen gevşeyememesi sebebiyle gözlerde miyop gelişmesi durumudur.

• İngiltere’deki King’s College bilim adamları tarafından yapılan ve sonuçları Nature Genetics’de yayınlanan araştırmaya göre miyop hastalığına RASGRF1 adlı gen neden olmaktadır.

Miyop Ne Zaman Durur?

Miyopluk belirtileri genellikle 6 yaşına doğru kendini belli eder. Çocuk küçük yazıları rahatça okurken tahtaya yazılanları ise okuyamaz. Altı yaşına doğru kendini gösteren miyopluk , vücut gelişimine bağlı olarak yirmili yaşlara kadar farklı oranlarda ilerleyebilir. Daha sonra durur ya da daha yavaş ilerler. İlerlemenin en fazla olduğu dönem erkeklerde 11-12 kızlarda ise 9-10 yaş aralığıdır.

Miyop Tedavisi Nasıl Olur?

Excimer Lazer yöntemi ile miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz kusurları düzeltilebilir ve kornea denilen gözün en dışındaki saydam tabakanın üzerindeki bazı lekeler ve izler de yok edilebilir. Lazer uygulaması miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz kusurlarının düzeltilmesinde kullanılır. Fakat bu kişilerde göz bozukluğunun durmuş olması gerekir. Yine hastanın kornea kalınlığının lazer olmaya uygun olması  gerekir. Gözde iltihabi bir durum, kornea şekil bozukluğu gibi hastalıkların sözkonusu ise lazer tedavisi yapılmaz. Korneası ince olanlar, keratokonus, glokom, retina yırtılması, katarakt, diyabet, romatizma gibi sistematik hastalık ve hamilelik gibi durumlar lazerle tedavi için uygun değildir. Lazer tedavisi en erken 18 yaşında uygulanabilir.

• Excimer lazer yönteminde çok küçük bir bıçakla gözün en dış saydam tabakası olan korneadan bir kapak kaldırılır ve göz bozukluğu lazer atışlarıyla yeniden şekil vererek düzeltilir. Daha sonra kaldırdılan kapak kapatılır. İşlem yaklaşık yaklaşık 5-10 dakika sürer. -12 dereceye kadar miyop, + 6 dereceye kadar hipermetrop ve 7 dereceye kadar astigmat lazerle düzeltilebilir.

Intacts Yöntemi; Intacts denilen halkalar orta ve düşük derecede miyoplu gözün kornea tabakasına yerleştirilir ve bu şekilde gözlük ya da lense gereksinim kalmaz. Ömür boyu taşınabildiği gibi herhangi bir yan etki görüldüğünde geri çıkarılabiliyor. Intacts adlı halkalar bilinen lenslerle aynı maddeden yapılıyor ve küçük bir operasyonla korneanın çevresine yerleştiriliyor. Miyop kusuru korneanın aşırı şekilde yuvarlaklaşmasından kaynaklandığı için Intacts buraya baskı yaparak korneayı düzgün hale getirir ve böylece göz kusuru giderilmiş olur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Miyop Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur?” üzerine 78 yorum

  1. Boşuna yazmayın cevap veren yok. Doktora gidip tedavi olun

  2. Bişey soracağım ben 12 yaşındayım 0.50 civarlarında miyobum var düzelir mi

  3. Benim sol 2 sağ 1.50 ikisi de miyop ama numaraları zaman geçtikçe artiyo tedaviye uygunmudur?

  4. Defne Karabulut sas:
    -bu normal
    -yeni takdığından gözlerindeki mercekler
    Bunun için yerlerini değiştirerek devam edecek
    -bana da öyle oldu
    -bildiğin kadar
    -söyledim

  5. Ben de sol göz 3 numara miyop sağ göz 0.25 hipermetrop gözlük kullanıyorum çizdirme şansım var mı

  6. bende kullanıyorum recetede 1.60 falan yazıyodu yasım 13 duzelırmı ?

  7. Bende 5.0 miyop ve 1.75 astigmatim var ameliyat olma şansı var mı

  8. benim sol 1 sağ 1.75 diye hatırlıyorum max bunlar derece olarakta -2 lerdeydi 20 yaşıma geldiğimde düzelteceğim 5 yıldır kullanıyorum şuan 15 yaşındayım az kaldı tedaviye

  9. Ben bugün gözlük kullanmaya başladım ögretmenimin tavsiyesiyle test yaptılar ve 1.50 miyop göz olduğumu anladılar ama gözlüğe hiç alışamadım hep çıkarma isteği duyuyorum gözlerim yanıyor bilen varsa instadan yazsin bana @alwaysdilançicek

  10. Benim sağ ve sol gözüm -2 derece hipermetrop var lazerle düzelebilirmi

  11. Benim 1.50 miyop thk pilotu olmak istiyorum sizce olabilirmiyim burdaki herhango bir yontemi uygulayarak

  12. Bende 2.60 var of galiba gozumu kaybettim hep gozluk takcam

  13. Bende 0,25 miyop var gözlük gözlük kullanmalı mıyım

Yorum yapın

css.php