Isırgan Otu Kullanımı

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Şifalı bitkiler arasında özel bir yeri olan ısırgan otu kullanımı nasıl olmalıdır? Bağışıklığı güçlendirici, iyi huylu prostat büyümesini engelleyici, kan şekerini düşürücü ve romatizma ağrılarına karşı etkinliğiyle tanınan ısırgan otunun, yaprakları kökleri ve tohumları bitkisel tedavide kullanılmaktadır.

Isırgan otunun etkinliği öncelikle yetişmiş olduğu toprağın yapısına ve çevre şartlarına bağlıdır. Bu yönü diğer bitkilere nazaran daha belirgindir. Tedavi edici özelliği iklim şartları, toprağın yapısı ve güneş ışığına sıkıca bağlıdır. Diğer bitkilerde de genel olarak bu bağlılık bulunmasına rağmen ısırganda daha fazladır.

Birbirine fazla uzak olmayan alanlarda bulunan ama örneğin güneşi görme derecesi farklı olan ısırganların etkinliği de farklılığa neden olabilmektedir.Buradan çıkan sonuç ısırgan otunun yararları ve ısırganın tedavide kullanılması; onun amacına uygun olarak gerekli şartlarda yetiştirilmiş olmasına doğrudan bağlı olacağıdır.

Isırgan Otu Faydaları

•2007 yılında Phytomedicine’de yayınlanan bir araştırma sonucuna göre ısırgan, Benign prostat hiperplazisi ile ilgili belirtilerin düzelmesinde etkili olmuştur.

•Maryland Üniversitesine göre osteoartrit ve benign prostat hiperplazisi gibi rahatsızlıklara karşı günde  3-4 bardak ısırganotu çayının içilmesi faydalı olabilir.

•İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalar ısırgan otunun saw palmetto ile birlikte azalmış idrar akımı, mesaneyi tam boşaltamama, ağrılı idrar ve sürekli idrara çıkma gibi semptomların düzelmesinde etkili olabileceğini göstermektedir.

•Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu ısırgan kökünün benign prostat hiperplazisi tedavisinde, ısırganotu ve yaprağının ise idrar yolları enfeksiyonları ve taşlarının tedavisinde oral yolla kullanılabileceğini belirtmiştir. Artrit ve Artroz da ise ısırganotu ve yaprağının oral ve haricen kullanımına onay vermiştir.

•Benign prostat hiperplazisi için polisakkaritler ve Urtica aglütininler bakımından zengin ekstreler (ısırgan kökü) kullanılması gerekir. (Bitkisel droglar prostat büyümesini ortadan kaldırmazlar, büyüyen prostata bağlı yakınmaların azaltılmasında yararlı olurlar)

•Maryland Medical Center Üniversitesi göre, ısırgan artrit ve gut ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

•Isırgan otu takviyeleri doğal bir antihistaminik gibi davranarak saman nezlesinde yararlı olabilir. Alerjenlerin şiddetini azaltarak, vücutta histamin seviyesini azaltabilir.

•2009 yılında yayınlanan bir araştırmada, bilim adamları ısırganın inflamasyonu azaltarak alerji tedavisinde yardımcı olabileceğini ifade etmişlerdir.

•Phyllis Balch’ın Prescription for Nutritional Healing adlı kitabında belirtiğine göre ısırgan alerji, böbrek sorunları, malabsorbsiyon sendromu gibi rahatsızlıklarda faydalı olabilir.

•Ülkemizde Atatürk Üniversitesince yapılan çalışmalarda ısırganın ülser önleyici, ağrı kesici ve mikroorganizmaların yayılmalarınını engelleyici etkide olduğu saptanmıştır. Ülser oluşturulmuş farelere ısırgan otu özütünün verilmesi sonucunda iyileşme görülmüştür. Isırgan otunun stafilokok grubu mikroorganizmaların büyümesini engellediği tespit edilmiştir. Araştırmalar Journal Of Etnopharmacology ve Journal Of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry ‘de yayınlanmıştır.

•A ve C vitaminleri açısından zengin bir bitki olan ısırganotu bağışıklığı güçlendirmek, kan dolaşımını artırmak ve kan temizlemek gibi etkilere sahiptir.

•Isırgan bitkisinde pankreasın, midenin, karaciğerin, bağırsakların ve safra kesesinin salgılarını uyaran sekterin adlı madde vardır.

Isırgan Nasıl Kullanılır?

Isırgan Çayı (yaprak): 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu yaprağı 1 bardak suyla haşlanır ve 5 dk demlendikten sonra içilir. Isırganotu çayı her seferinde taze olarak demlenip içilmelidir.

Tohum Çayı : Hafifçe ezilmiş 1 tatlı kaşığı ısırgan otu tohumu 1 bardak kaynamış suyla haşlanır 10 dk demlendir ve süzüldükten sonra içilir.

Öğütülmüş ısırgan tohumu ve bal karıştırılarak da kullanılabilir. Günlük ısırgan otu tohumu kullanımı 10 gramı aşmamalıdır.

Kök Çayı : Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan kökü 1 bardak soğuk suya konulur. 5 dk boyunca hafif ısıda kaynatıldıktan sonra 5 dk demlenmeye bırakılır ve süzüldükten sonra içilir.

Isırgan çayının sürekli biçimde aralıksız olarak kullanımı tavsiye edilmemektedir. 2-3 hafta kullanıp 10 gün ara verilmesi önerilir.

Çay dışında kapsül ve tentür olarak da kullanılabilir.

Isırgan otunun salata veya çorba şeklinde tüketimi de yaygındır.

Isırgan ve Saç

Isırgan otunun saça etkisi saçların dökülmesini durdurmak, kepeği önlemek, saçlara canlılık ve parlaklık kazandırmaktır. Saçlar önce sabun ya da şampuanla yıkanır. Bir tutam ısırgan otu kaynamakta olan yaklaşık 750 ml suda 4-5 dk haşlanır ve soğuduktan sonra süzülür. Saçlar ısırgan suyu ile yıkanır. Yarım saat sonra saçlar yalnızca suyla yıkanır ve kurulanır. Isırgan otu suyu hazırlamak için taze ya da kurutulmuş ısırgan kullanılabilir. Isırganın köklerinden yapılan ısırgan tentürü de saç sağlığı için yararlıdır. Ayrıca ısırgan otunun bir diğer kullanım şekli, şaç bakımı için kozmetik sektöründe şampunlarda kullanılmasıdır.

Isırgan Otunun Zararları Var mıdır?

•Hafif sindirim sorunlarına neden olabilir.

•Prostat kanseri olasılığı ortadan kalkmadan BPH için ısırgan tedavisine başlanmamalıdır.

•Diyabet, tansiyon ve antikoagülan ilaç kullananlar doktorlarına danışmadan ısırgan ürünleri kullanmamalıdır.

•Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçların etkisini artırabilir.

•Rahim uyarıcı etkisi nedeniyle hamile kadınlara önerilmez.

•Kemoterapi – radyoterapi alanların trombozit düzeyi düşükse ısırgan kullanmamalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Isırgan Otu Kullanımı” üzerine 45 yorum

  1. zeytin ağaçlarımızın altından topladığımız kendiliğinden çıkmış ısırgan otu(dalgan)kavurma şeklinde tüketiriz.kavurmasıda pırasa veya kuru soğanla isteğe göre kurutulmuş acı biber katılır.zeytin yağıkullanılması lazım.salata olarak çiğ tüketilebilir;ısrgan yıkanıp doğranır,dere otu ,maydanoz,taze soğan,çökelek,zeytin yağıve isteğe göre acı pul biber koyulur karıştırılır yenir.atalarımız çiğ tüketildiğinde daha çok faydalı olduğunu söylerdi.

  2. Arkadaşlar Isırgan ve Aloe Vera ile VARİSlerimden kurtuldum ilgilenenlere yardımcı olurum. 05337671911

  3. arkadaşlar ısırganı sofranızda çok rahatlıkla kullana bilirsiniz kesinlikle dilinize yada ağzınıza batması gibi bir durum söz konusu diildir.sofrada salatalarda, sadece yeşillik olarak,çorbalarda, tavada kavurarak,……. herkesin bir an evvel tanışmasını tavsiye ederim.

  4. 0536 4297315 guatr faydalı sina baharat

  5. 1 tutam ısırgan otu ve 10 adet defne yaprağını 1 lt suda 5 dk. haşlayın..Günde 2 kez saçlarınıza sürüp masaj yapın..Dökülen ve zayıflayan saçlar için mükemmel bir tedavidir..

  6. Merhabalar, uzun süredir tekrar eden idrar yolu enfeksıyonu geçiriyorum. Tanıdık bır abla ısırgan otunun faydası olacaıgını söyledı ve bır bardak suya kaynattı. Su an ıcıyorum, ınsallah faydasını görürüm. Tavsıyelerde bır yaprakdan fazla yazmıyor. Acaba fazlası zarar mı? Gunde en fazla ne kadar veya ne kadar süreli bir kür yapmak gerekır? Bilginiz var ve paylaşırsanız sevınırım 🙂

  7. arkadaşlar adamın biri demişki köyde amel idim istanbula gidince ishal oldu demiş şimdi şunu söyleyebilirim bizim atalarımız hep ısırgan yermiş ben köye gidince annem yapıyor biz yiyiyoruz sıcak suda güzel gene kaynatıyor daha sonra süzüyor onu bir güzel gene eziyor kaşıkla tekrar pişiriyor darı ekme ile öyle güzel oluyorki habu sırgan istanbulda ısırgan oldu oda sosyete oldu artık

  8. ISIRGAN:• Mide krampları ve ülser tedavisinde
    • Vücuttan ödem atılmasında
    • İdrar yolu enfeksiyonları ve prostatta
    ; gibi rahatsızlıklarda yardımcı ve destek olarak kullanılabilir.

  9. 5 aylık oğluma süt olsun diye içiyorum.çokta faydasını gördüm :))))

  10. Isırgan otunun yapraklarını kıyım kıyım doğradıktan sonra kaynar suya bıraktım biraz kaynadıktan sonra 10 dk sıcak suda dinlendirdim, süzdükten sonra saçlarıma sürdüm yarım saat sonra duruladım ve etkisini gözle görülür şekilde gördüm, saçları çok canlı, ve sık gösteriyor.

  11. Arkadaşlar benim yaşım 60 ısırgan otunu uzun zamandır kullanıyorum,kurumuş yaprakları ve tohumlarını ufaladıktan sonra elikten geçirip,bal ile karıştırıp her sabah bir yemek kaşığı aç karnına yiyorum 3 yıl önce prostat ölçümünde 30 cc olduğu tesbit edilmişti hal bir rahatsızlığım yok ve hatta cinsel gücüde tetikliyor yalnız bal sağlam olsun

  12. sleam ben de vitiligo hastalığına iyi geldiğini duymuştum. kaynatıp sabah akşam içilecek ve tendeki beyaz yekere sürülecek birinin bu sebeble vitiligo dan büyük ölçüde kurtulduğunu söylediler tavsiye üzerine yeni başladım. inş. faydası olur. çünki vitiligo nun tedavisi yok deniliyor. herkese sağlıklar dilerim.

  13. yaa arkadaslar bnm saçlarımda yanlardan dökülüyo.. belirgin bi seyrekleşme var.. ısırgan otunu aldım.. kaynatıp yıkasam iyi gelirmi acaba bi bilen varmı.. yada etkisini gören şimdiden teşekkürler..=))

  14. ısırgan otuyla keten tohumunu karıstırıp ıcebilirmiyiz zararı varmıdır acaba

  15. engin : ısırgan otunu yemeklerde maydonoz gibi yemek zararlımıdır?

    =))
    benim bildiğim isirgan otu derine tenine değerse kaşinti ve kizariklik meydana getiriyor, sen bunu maydanoz gibi yemeye kalkarsan uyuşturur , tahminen ağzini dilini uzun bi süre hissetmezsin =))
    benim annem de kaynatarak içiyor zayiflamaktan bahsediyor, kendisi zayiflamiş… sabah aç karnina ve akşam yatarken içiyor kisaca su gibi içmeye çalişiyor…Herkese acil şifalar

  16. ısırgan otunu yemeklerde maydonoz gibi yemek zararlımıdır?

  17. ısırgan otu çok yararlı ben denedim tavsiye ederim herkese saçlarıma çok iyi geldi

Yorum yapın

css.php