Safran Bitkisi

Safran Çayı Faydaları Nelerdir? Safran Nedir? Latince adı Crocus sativus ve soğanlı bir kültür bitkisi olan safran bitkisi Süsengiller familyasındandır. Çiçekler açınca toplanıp kurutulan stigmalar bitkinin kullanılan kısmıdır. Safran en pahalı baharat olma özelliği ile de tanınır. İspanya, Fransa, İtalya, İran, Hindistan, Fas, Yunanistan’da safran ekimi yapılmaktadır.

İspanya ve iran en önemli safran üretici ülkelerdir ve dünya üretiminin büyük birçoğunluğunu bu iki ülke gerçekleştirmektedir.

Ülkemizde safran üretimi sadece safranboluda az miktarda yapılmasına rağmen kurutma metodunda balmumu kullanımı kaliteyi düşürmektedir.

Safran bol yağışlı ve güneşsiz iklimi sever. Safran çiçeğinde 3 kırmızı tepecik vardır. 1 gram safran için 150 tepecik elde etmek gerekir.

Çiçekler sabahın ilk saatlerinde elle toplanır. Güneş yükseldikçe çiçek kapandığı için çiçeklerin toplanması zorlaşır. Çiçekler toplandıktan sonra içinde kırmızı tepecikler ayıklanıp bir örtü üstünde kurtulmaya bırakılır.

Safranın içinde safranal, pikrokrosin, krosin adlı maddeler bulunmaktadır. Safranın yaklaşık 80 kadar türü vardır. Baharat ilaç ve boya bitkisidir.

Kendi ağırlığının 100 bin katı sıvıyı sarıya boyar. Fiyat olarak oldukça pahalıdır. Safranın kilosu dünya piyasalarında 30 bin dolara kadar alıcı bulurken, ülkemizde ise kilosu  20 Bin ila 30 Bin TL arasında değişmektedir. Gerçek safranı bulmanın zorluğu ve de fiyatının yüksek olması bu bitkinin kullanımını etkilemektedir.

Safran Nerelerde Kullanılır?

İlaç, gıda, kozmetik ve boya sanayi safranın başlıca kullanım alanlarıdır.

Safran bitkisi hava geçirmeyecek kaplarda saklanmalıdır. Nem ve ışıktan korunmalıdır.

Safran Faydaları Nelerdir?

• Bağışıklık sistemini desteleyen antioksidanlar içerir. Safranın rengi lycopenes ve beta-cartonenes olarak bilinen karotenoidlerden gelir.

• Safran bitkisindeki Crocin, Safranal ve Picrocrocin adlı maddeler anti kanser etkisiyle kanserli hücrelerin büyümesini engeller.

• 2002 de Experimental Biology and Medicine dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, safranın anti-kanser ve anti-tümör etkileri bulunmaktadır.

• Safranla ilgili yapılan araştırmalar bu bitkinin görüşü keskinleştirdiği ve yaşlanmaya bağlı olarak görülen göz kaslarının dejenerasyonunu azalttığını göstermiştir. İtalya’da Prof Silvia Bisti tarafından yürütülen bir çalışmada, safranın yaşa bağlı görme kaybı ve makula dejenerasyonuna karşı olumlu etkileri tespit edilmiştir.

• Crocetin adlı etken madde kolesterolü azaltıcı ve artrit gibi eklem ağrılarına ve rahatsızlıklarına karşı olumlu etkide bulunur.

• The Institute for Traditional Medicine’nin görüşüne göre safran dolaşımı hızlandırır ve depresyon belirtilerini azaltır.

• Çin Tıbbında kan akışını düzenlemek ve morlukları iyileştirmek amacıyla kullanılmaktadır.

• Pittsburgh Tıp Merkezi Üniversitesi’ne göre, safrandaki krosetin ve krosin, bellek ve bilişsel işevi artırabilir ve bu etkisiyle Alzheimer hastalığı gibi dejeneratif beyin hastalıklarının tedavisinde yararlı olabilir.

• Journal of Ethnopharmacology 2005 şubat sayısında yayınlanan araştırmaya göre safran  hafif ve orta derece depresyon tedavisinde etkili olabilir. Çalışmada 0.7 safranal içeren kurutulmuş 30 mg safran ekstresi ile fluoksetin etken maddeli ilaç karşılaştırılmış ve 30 mg safran ekstresi alan hastaların depresyon belirtilerinde önemli gelişmeler görülmüştür. Progress in Neuropsychopharmacology and Biological Psychiatry 2007 mart sayısında yayınlanan çalışmada, safranın hafif-orta derecede depresyon tedavisinde fluoksetin kadar etkili olduğu ifade edilmiştir.

Safran Nasıl Kullanılır?

Günlük kullanım 0.5 – 1,5 gr. Çay dışında standardize ekstre şeklinde de kullanılmaktadır.

Toz ya da tel halinde satılır.

Ülkemizde safran yerine aspir denilen (yalancı safran) bitki satılmaktadır. Ancak aspirin aroması ve kokusu zayıf olduğu için gerçek safrandan ayırtedilebilir.

Toz halde satılan safranın sahte olma ihtimali fazladır.

Yine başka bir hile ağırlığını artırmak için bal ve yağ emdirilmesidir.

Amerika’da safran satışı açıkta degil market yöneticisinin kasasında muhafaza edilerek peşin ödeme karşılığında yapılmaktadır.

Safran Bitkisinin Zararları ve Yan Etkileri

Bulantı, kusma ve baş ağrısı, alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Fazla oranda kullanımı zehirleyicidir ve hayati tehlike taşır!

Düşük yapma riski olduğundan hamile kadınlar kullanmamalıdır.

Belirli dozlar sağlık açısından tehlike yarattığından dolayı herhangi bir rahatsızlık için kişinin kendi başına kullanmaması yerinde olur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Safran Bitkisi” üzerine 101 yorum

  1. bana 10 kg gelecek iran dan numunesi de var kaliteli imiş

  2. Herkesin safranını 10.000TL. kilosuna alırım.Yalnız bal falan emdirilmemiş saf olmalı…

  3. Merhaba..ben kırgızistanda yaşıyorum. Her şeyin en doğalını burada bulabilirsiniz. Ben de size buradan kaliteli safranı ucuza temin edebilirim.telefonum : 0996 700 602819 mailim: [email protected]

  4. arkadaslar bnm elimde bol miktarda seyseladalarından aldıgım safran war we oldukca ucuza satıcam ilgilenmek isteyen olursa [email protected]
    e-postalarınızı beklıyorum

  5. @nedim: elinde 2 kg fas safranı var toz halinde değil – kırmız safran , çok iyi kalite , fiyatı 4000-5000 tl kg mikdara gore

  6. arkadaşlar elimde 15 gün sonra teslim edilmek üzere 5 gr lık ambalajlarda birinci sınıf safran var en az 20 paketlik (100 gr ) taleplere cevap vereceğim .Ayrıca açık olarak 250 gr ,500gr,1000gr lık taleplerinizi karşılıyabileceğim.Ürün kalitesi 1.sınıftır ilgilenenler mail ile temasa geçebilirler .

  7. Arkadaşlar Azerbaycan ,İran sınırında arsalarımız var.Dünyanın enkaliteli safranı bu bölgeden çıkmaktadır.İran ın adı çıkmıştır , İran a bile bu bölgeden gitmektedir…
    İsteyen varsa şu mevsimde ekimi yapılacak ve anlaşmaya göre verilebilir?
    Dünyada 1. sınıf olduğunun garantisini verebilirim…

  8. elınde nerenın safranı var ve ne kadara satmak ıstıyorsun

  9. ben safran almak istiyorum,toz halende olmasin ve fiyati ne kadar

  10. kardeşim sayfamıza girin bakın bızde safran da var soganıda var safranboluda hersenede trt de konferans verıyoruz busene safranımızı fransızlar aldılar şuan sadece 150 gr safranımız var onuda özellıkle kendımız parekende satacagımızdan ayırdık
    tel 0546 869 2730

  11. elimizde safranbolu safranı bulunur gramı=10 tl dir.Toplam 150 GrAm Vardır Elimizde.05468692730 İlgilenirseniz arayın…

  12. slm bn safranbolu konari köyünde safran yetiştirmekteyim elimde hakiki safranbolu safranı vardır.Fransada yaptırdığımız analaiz sonuçlarına göre safranımız çok kaliteli çıkmıştır ilgilenenlere duyurulur.

  13. slm ben safran yetişdircisiym 2ton soan var satabilirmiyiz numaram 05356280080

Yorum yapın

css.php