Haşimato Hastalığı Nedir?

Haşimato Tiroidi ve Haşimato Belirtileri. Haşimato Hastalığı Nedir? Haşimato hastalığı otoimmün hastalıklar birisidir. Bu tür hastalıklarda vücut kendi dokusunu yabancı doku olarak algılar ve onu yok etmek ister. Haşimato hastalığına bağlı tiroid bezi iltihaplanmasında tiroid bezi yavaş yavaş harap olur ve zamanla sinsi bir hipotiroidi gelişir. Sözkonusu hastalığı ilk defa, Japon bir hekim olan Dr. Akira Hashimoto tanımladığı için onun adıyla anılmaktadır.

Haşimato tiroiditi 30 ila 50 yaş aralığındaki kadınlarda daha fazla görülür ve yaşın ilerlemesiyle görülme sıklığı da artar.

Haşimato Nedenleri

Haşimato hastalığının nasıl başladığı tam olarak bilinmiyorsa da genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülüyor. Aynı ailenin üyeleri arasında sıkça görülür. Hastaların birinci dereceden yakınlarında anti-TPO ve anti-tiroglobulin yüksek çıkar.

Haşimato tiroiditi genellikle böbreküstü bezi yetmezligi, diyabet, hipogonadizm, B12 eksikliğine baglı anemi gibi rahatsızlıklarla birlikte görülür.

Haşimato Neden Olur?

Haşimato hastalığında anlaşılmayan bir şekilde tiroid dokusuna karşı vücut antikor üretir ve tiroid dokusunda tahribat oluşur.

Tiroid bezinde bulunan TPO adlı maddeye karşı aşırı oranda anti-TPO üretilmeye başlanır. Tiroid bezindeki Tiroglobulin de bu durumdan etkilenir. Birçok hastanın bağışıklık sistemi anti-TPO antikorları yanında  anti-Tiroglobulin antikorları da üretip tiroid bezine karşı saldırıya geçer. Bu antikorlar tiroid bezine bağlandığında, tiroid bezi hasar görmeye başlar ve zaman içerisinde küçülüp,  hormon üretiminde zorlanmaya başlar. Tahribat belli bir seviyeye ulaştığında üretilen hormon miktarı da kritik değerlerin altına düşer. Yapılan kan analizlerinde T3 ve T4 adlı tiroid hormonlarının düştüğü, bu hormonların üretimi için tiroid bezine uyarılar gönderen TSH hormonunun ise arttığı görülür.

Tiroid yetmezliğinin veya tiroid bezinin az hormon salgılaması durumu  hipotiroidi olarak ifade edilir. Tiroid bezinin az çalışması halsizlik, metabolizma hızında yavaşlama, kilo artışı soğuğa tahammülsüzlük, uykuya eğilim, ses kalınlaşması, saç dökülmesi, kas ve eklem ağrıları, kabızlık, adet düzensizlikleri, unutkanlık, depresyon, hamile kalmada zorluk, çocuklarda gelişme geriliği gibi sorunlara sebep olur.

Hipotiroidi mide ve bağırsaklarda emilim bozukluğuna da yol açar. B vitaminleri ve demir emilimindeki azalma nedeniyle anemi oluşması hipotiroidi hastalarında sıkça rastlanılan bir durumdur. Anemisi olan bazı kadınlarda tiroit yetmezliğine baglı olarak demir ve B12 vitamin eksikligi olabilir. Tiroit yetmezliğini tedavi etmeden uygulanacak kansızlık tedavileri istenilen sonucu vermez ve kansızlık durumu geçmez.

Haşimato Nasıl Tedavi Edilir?

Tiroit bezi yetmezligi  serbest T3,  serbest T4 ve TSH, hormonlarının ölçülmesiyle saptanır. Tedavide sentetik T4 hormon ilacı kullanılır ve daha iyi emildiği için aç karnına alınması gerekir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Haşimato Hastalığı Nedir?” üzerine bir yorum

  1. Haşimoto hastalığı bulaşıcı mıdır? Evlilikle kanla, tükürükle geçer mi? Teşekkür ederim.

Yorum yapın

css.php