Kansızlığa Ne İyi Gelir ve Kansızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir? Vücutta kan yapımı azalmasının en fazla görülen sebepleri demir, B12 vitamini eksikliği, folik asit yetersizliğidir. Demir, B12 vitamini ve folik asit eksikliğinden olan kaynaklanan kansızlık tedavi edilmediği zaman önemli proplemlere yol açar.
• Kansızlık proplemi olanlarda yorgunluk, halsizlik, hemen yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, üşüme, iştahsızlık, konsantrasyon bozukluğu, saçların dökülmesi gibi belirtiler görülür.
• Hemoglobin üretiminde demir, folik asit, B12 vitamini, bakır, çinko, kalsiyum, C vitamini, kobalt gibi maddelere gereksinim vardır. Damarlarda dolaşan kanın ömrü 120 gündür. Bu süre bitiminde dalak, karaciğer, kemik iliği hücreleri tarafından dolaşımdan temizlenir. Kandaki yapım – yıkım arasındaki dengenin yapım aleyhine bozulması anemiye yol açar.
• Hemoglobin seviyesinin kadında 12g/lt, erkekte 13g/lt, çocuklarda ise yaşa göre 11-12 g/lt’nin altında olması anemi olarak kabul edilir. Demir eksikliğinin olup olmadığı kanda bakılan ve demir seviyelerini gösteren bazı tahlillerle tesbit edilir. Bu nedenle, “serum demir düzeyi”, “serum demir bağlama kapasitesi”, “ferritin düzeyi” gibi testlerin yapılması gerekir. Araştırmalara göre erkeklerin beşte birinde, kadınların ise üçte birinde demir eksikliği anemisi bulunmaktadır.
• Kırmızı et, kuru üzüm, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru yemişler, pekmez, yulaf, soya sütü kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır.
• Saf polen, kansızlık çekenler için doğal bir destekdir. Kansızlık sorunu olan çocuklarda polen kullanılabilir. Polenin hemoglobini %15 alyuvar sayısını %25 oranında artırdığı belirtiliyor.
• Kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijen taşımakla görevli hemoglobin molekülünün azalması kansızlık sebebidir. Bu moleküllerin çoğalması için demir mineraline gereksinim vardır.
• Demir mineralinin besinlerle yetersiz alınması, bağırsaklardan emilimin az olması ve adet kanamaları, sindirim sistemi ülser ve kanser kanamaları gibi kronik kanamalar demir eksikliğine sebebiyet verir.
• Yiyeceklerle alınan demirin emilim oranını yükseltmek için C vitaminine de ihtiyaç vardır. Yemekle alınan 500 mg C vitamini demir emilimini 6 kat artırır.
• Sadece ette bulunan demirin hem formu vücut tarafından kolayca emilir. Bitkilerde yer alan demir hem içermediğinden emilmeleri zor olur. Bu tür demirden yararlanabilmek için, aynı zamanda C vitamini açısından zengin gıdaları tüketmek, C vitamininin hemsiz demiri kullanılabilir hale dönüştürücü özelliği yüzünden emilimi hızlandırır.
• Alyuvarların üretimi için folik asit gereklidir. Folik asit yeterli değilse kan hücresi üretimi azalır ve kansızlık oluşur.
• B12 Vitamini alyuvarların kemik iliğinden üretilmesi için gerekli bir vitamindir. B12 vitamini yeterli oranda alınmazsa anemi meydana gelir.
• Kansızlığa karşı korunmak için demir, folik asit ve B12 vitamin bakımından zengin olan besinlerle beslenmeye önem verilmesi gerekir. Folik asitle B12 vitamini beraber alyuvarların (kırmızı kan hücreleri) sağlıklı bir şekilde üremesini gerçekleştirir. Alyuvarlar tüm hücrelere oksijen taşımakla görevlidir.
• B12 içeren besinler : Karaciğer, sığır eti, süt, yumurta, peynir balık.
• Folik Asit içeren besinler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, tüm tahıllar ve kuru baklagiller, yumurta sarısı.
• Demir içeren besinler: Kırmızı et, balık, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, üzüm pekmezi kuru meyveler, kuruyemişler.
• Demir bakımından en zengin besinler karaciğer ve dalak gibi sakatattır. 100 gr’da 8-10 mg demir bulunur. Kırmızı etin 100 gr’da ise 6-8 mg demir vardır.
• Uskumru, sardalya, midye deniz ürünleri arasında B12 yönünden en zengin besinlerdir. 1 adet yumurta günlük B12 vitamin ihtiyacının % 33’ünü karşılar.
• Demir içermesi nedeniyle keçiboynuzu pekmezi kansızlık sorununda sabahları aç karınına 1 kaşık kullanılabilir.
• Ispanaktaki demir oxal asitine bağlı olduğu için çok düşük bir oranda emilebilmektedir.
• Bitkisel kökenli demirin, içeriği azdır ve kana daha az geçer. Et yüksek oranda demir içerir. Diyetteki demirin kaynağını daha kolay emilen hayvansal kökenli demir oluşturur.
• Bitkilerde bulunan demir çok zayıf bir biçimde emilir. Örneğin maruldaki demirin yüzde 4 ü, soya fasulyesindeki demirin yüzde 7 si vücut tarafından emilirken, kırmızı etteki demirin yüzde 20 si vücut tarafından kullanılır.
• Centiyana, ısırganotu ve civanperçemi kansızlığa iyi gelen bitkiler arasındadır. Diğer faydalı bitkiler arasında yonca, yaban mersini, karahindiba, pau darco bitkisi, goldenseal, mahonya kabuğu sayılabilir. (Hamileler ve emziren kadınlar goldenseal ve mahonya kabuğu kullanmamalıdır)
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Arkadaşlar keci boynuzu pekmezi yiyin vişne suyu icin ve bol bol domates yiyin kansızlık halk arasında kücümsenen ama cok ciddi şeylere neden olur örneğin kalp yetmezliğine kadar yol acabilir bn şuan 15 tane iğnem var ilk kullandığımda ateşlendim hastalandım ama bu cok normalmiş cünkü kan değerlerim cok düşükmüş kan degerlerim yükseldikce eklem ağrılarım ve ateşim oldu şimdi cok şükür iyiyim sabah aksam keci boynuzu pekmezi yiyin unutmayın kansızlığa bire birrr.bnm arkadaşımn kan degeri 22 imiş keci boynuzu pekmezini icmiş 82 ye yükselmişşş cokkk ii cokkk bndee başladımmm icmeye eminim faydasını göreceksiniz
Bitkilerin resimleri sayfaya eklenirse aktardan ne aldığımızı daha iyi biliriz kötü niyetli kişilere karşı korunmuş oluruz
Demir eksikliğine bağlı kansızlıkta,günlük alınması gereken demir oranları nelerdir?
arkadaşlar benim kız kardeşim kansızlık var size bu yorumlar için teşekür ederim minnettarım sevgilerle
Arkadaslar bende kansizlik yok,2 cocugum var .hamileliklerim de kan tahlillerimde demir hep en ust seviyede cikti.ben bol et ve meyve yerim,ayrica bal ve hurmayi da bol tuketirim cok su iciyorum ve her sabah kesinlikle yumurta yerim.Kansizlik ceken arkadaslara tavsiyem bir diyet yaparken bunu uzun sure devam ettirmeleri bunu yasam tarzi kabul etmeleri yiyeceklerimize her gun yeniden dikkat etmeliyiz,veya haftalik bir bir programimiz olmali.