Kas Ağrıları Nedenleri

Kas Ağrısı ve Kas Ağrıları Sebepleri. Stres ve Ağrı : Stresle stresin oluşturduğu ağrı arasında önemli bir ilişki vardır. İnsan beyni bir durumun stresli olup olmadığını algılayabilecek tek organdır. Stres altında olan beyin, algıladığı tehlike karşısında ‘mücadele et‘ veya ‘kaç‘ komutunu verir. Bu komutun gerçekleştirilebilmesi için de gerekli olan kas gerginliği artar. Fakat mücadele etmenin ve kaçmanın olanaklı olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığından dolayı ağrılı kas spazmları meydana gelir.

Stres vücutta değişik biyokimyasal reaksiyonların başlamasına neden olur. Stres sebebiyle vücuttaki adrenalin ve kortizol miktarı normalin üzerine çıkar.  Uzun süreli devam eden streste kortizol hormonunun yükselmesi bazı hastalıkların meydana gelmesine yol açabilir.

Stresin sebep olduğu gerginlik damarların daralmasına, beynin belli bölgelerine giden kan akımının bozulmasına neden olur. Bir dokunun kanlanmasının azalması da ağrıya yol açar. Oksijene gereksinim duyan dokunun yetersiz kanla beslenmesi, özel ağrı alıcılarının uyarılmasına sebep olur. Adrenalin ve noradrenalin gibi stres durumunda sinir sistemini etkileyen maddeler salgılanır ve bu da doğrudan ya da dolaylı şekilde kasların gerginliğinin artmasına yol açar.

Kas Ağrılarının Nedenleri

• Eklem ağrıları ve hareket kısıtlılığı kas zayıflamasına yol açabilir. Bu durumda romatizmal bir hastalık olasılığı gündeme gelir.

• Kandaki magnezyum, kalsiyum ve fosfat değerlerindeki bozukluklar kas ağrılarına sebebiyet verebilir.

• Kas güçsüzlüğü ani bir şekilde başlamışsa elektrolit dengesinin bozulması yani kandaki magnezyum, potasyum ve fosfor gibi elektrolitlerin kan düzeyindeki değişiklikleri buna yol açmış olabilir.

• Kortizonlar, penisilinler,  kolesterol düşürücü ilaçların kullanımı kaslarda soruna neden olabilirler.

• Birçok kişide egzersiz ya da travma sonrası kas ağrıları görülebilir. Egzersiz sırasında ya da egzersizin bitmesinden hemen sonra görülen ağrı ayak damarlarındaki proplemden veya kalp damarlarındaki spazmdan kaynaklanabilir.

• Sürekli alkol kullanımı akut ve kronik kas güçsüzlüğüne yol açabilir. Akut durumlarda kramplar, kaslarda şişlik ve hassasiyet görülür. Kronik kas güçsüzlüğü az görülür. Ancak sürekli alkol kullanan kişilerde kaslardaki sinirlerin bozulmasına bağlı proplemler meydana gelir.

• Kronik böbrek yetmezliği ya da diyabet kas güçsüzlüğü ve yanıcı ağrıların nedeni olabilir. Devamlı insülin kullanan kişilerde kasın kanla beslenememesi neticesinde baldır ağrısı görülebilir ve dokunulduğunda o adalede şişlik ve ağrı hissedilir.

• Diyalize giren böbrek hastalarında kas ağrısı ve kas güçsüzlüğü görülebilir.

• Troidin fazla ya da az çalışması kas güçsüzlüğüne yol açabilir.

• Kalsiyum düşüklüğü  ya da kalsiyum yüksekliği kaslarda soruna neden olabilir.

• D vitamini eksikliği kas ağrısını artırabilir. Kışın güneş ışınlarından daha az yararlanıldığı için D vitamini seviyesi azalır. Yine güneş ışınlarına daha az maruz kalmak ağrının azalmasında rol oynayan serotonin hormonunun salgılanmasını da düşürür.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kas Ağrıları Nedenleri” üzerine bir yorum

Yorum yapın

css.php