Vücutta Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Vücutta Kaşıntı Nedenleri. Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntı birçok deri hastalığında görülen bir belirti olmakla birlikte başka hastalıkların ön belirtisi de olabilir.

Deride görünür herhangi bulgu yokken, kaşıntı şikayeti oluyorsa, bu durum aksi kanıtlanana dek, altta yatan bir hastalığın belirtisi olarak düşünülmelidir. Kansızlık, karaciğer veya böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları, barsak parazitleri ve diğer etkenlerle ilgili incelemelerin yapılması gerekir.

Kaşıntının Nedenleri

• Kaşıntılar egzema, mantar enfeksiyonları, ürtiker, suçiçeği, böcek sokması, uyuz, bitlenme, isilik, dermatitis herpetiformis gibi bazı dermatolojik hastalıklar nedeniyle oluşabilir.

• Kronik bir cilt hastalığı olan sedef ciltte beyaz pullarla kaplı kırmızı bölgelerin oluşmasıyla ortaya çıkar ve ciltte kızarıklık, pullanma, kaşıntı gibi yakınmalara neden olur.

• Farklı alerjik etkiler nedeniyle, cildin çeşitli bölgelerinde meydana gelen bir deri hastalığı olan egzama kabuklanma, pullanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi yakınmalara yol açar.

• İsilik, derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması nedeniyle oluşan deri döküntüleridir. Bu döküntüler sıcak havada veya bebeğin fazla sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabilir. Aşırı terlemeye sebep olan kalın giydirilme ve sık yıkanmama gibi etkenler de sorunun ortaya çıkışını kolaylaştırır. Bir süre sonra kızarıklıkların üzerinde kaşıntı ve iğnelenme hissi başlar. Bebek bu bölgeleri kaşırsa enfeksiyon ve kabuklanmalar oluşabilir.

• Çocukluk döneminde başlayan alerjik bir deri hastalığı olan Atopik dermatit deride kaşıntılı kızarıklık ve kabarma ile kendini belli eder. İlerleyen dönemlerde ise yerini kuru, kalın, kabuklu çok kaşıntılı alanlara bırakır. Genellikle kolların ve bacakların iç kıvrım yerleri, ense, yüz ve vücudun diğer bölgelerinde de döküntüler oluşur.

• Uygun olmayan deterjan kullanımı, bebeklerin cildinde kaşıntı, kızarıklık ve beneklenme gibi sorunlara neden olabilir. Bu tür deterjanla yıkanan giysilerin giydirilmesi, bebek cildinde kontakt dermatit olarak bilinen alerjik cilt reaksiyonuna zemin hazırlar.

• Astım ya da saman nezlesi kuru kaşıntılara yol açabilir. Saman nezlesi burun akıntısı ve gözlerde kaşıntıyla ortaya çıkar.

• Önlenemeyen cilt kabarması ve kaşıntısı alerji belirtisi olabilir. Sıcak havalar sebebiyle yeni çiçek açan bitkilerin tozları bazı insanlarda alerjiye neden olmaktadır.

• Yaz mevsiminde görülen vajen mantarlarının en önemli nedeni nemdir. Deniz sonrası ıslak mayo ile güneşlenmek mantar oluşumunu tetikler. Kaşımaya bağlı olarak tahriş ve yaralar meydana gelir. Dış genital organda kaşınmaya bağlı kızarıklık ve ödem  oluşabilir.

• Hamilelikte hormonların etkisiyle safra kanallarında konsantrasyon artar ve safra atılımı yavaşlar. Kanda safra asitlerinin birikmesi kaşıntıya neden olabilir.

• Yaşlı kişilerde sıkça görülen deri kuruluğu da kaşıntıya yol açabilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte derinin nemini koruyan doğal yağ üretiminde azalma olur. Kuru hava ve sık sık sıcak suyla banyo yapılması gibi etkenler, derinin kurumasına yol açabilir.

• Antibiyotik ilaçlar, ağrı kesiciler ve bazı ilaçlar yaygın kaşıntı ve döküntüye sebep olabilirler.

• Yün, kimyasal maddeler, sabunlar, kozmetikler deriyi tahriş ederek kaşıntıya yol açabilir.

• Nörolojik ve psikolojik bozukluklar kaşıntıya sebep olabilir.

• Diyabet, iç organ kanserleri, safra kesesi taşları veya viral hepatit gibi sebeplerle oluşan safra yolu tıkanıklıkları, lösemi ve lenfoma gibi malign  kan hastalıkları, böbrek yetmezliği, AIDS gibi sistemik hastalıkların mevcudiyeti durumunda veya bazen bu hastalıkların ilk belirtisi olarak yaygın kaşıntılar hissedilebilir.

• Hipertiroid ve  hipotiroid gibi rahatsızlıklar kaşıntıya neden olabilir.

• Kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde yükselmiş Paratiroid hormon, A vitamini, kalsiyum ve düşük demir düzeyleri kaşıntıya yol açabilir.

• Kaşıntı kolestatik karaciğer hastalığının belirtisi olabilir. Önce ellerde, ayaklarda ortaya çıkar ve geceleyin daha da kötüleşir.

• Hodgkin lenfomalarda kaşıntı, ateş ve gece terlemesi gibi şikayetlere sıklıkla rastlanır.

Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bir haftadan uzun süren ve geçmeyen kaşıntı, tüm vücutta yaygın kaşıntı, irinli akıntı, yüksek ateş, boyun, koltukaltı veya kasıktaki lenf bezlerinde şişlik gibi durumlar görülüyorsa bir dermatologa başvurulmalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Vücutta Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?” üzerine 123 yorum

  1. Uzun sureli kasintiya tedavi bulupta ilesenler… Bir zahmet bizimle kullandigi ilaclari paylassin. Bencil olmak. Cok. Kotu belki kullandigin ilac 10 senellik kasintimiza son olur tskler….

  2. merhaba arkadaslar bende 2 yildir qitmediyim doktorlar yaptirmadigim testler kalmadi amma bir karesini bulamadilar cok kotu kasiniyorum kizarip sislik oluyor ilak alinga kesiyor ilagi birakinga yine basliyo ilagi alinga kasinti sislik olmuyor amma kizariklik oluyor elimi nereye vursam kip kirmizi kizariyor. lutfen birilerin bildiyi bir tedavi varsa bana yardim etsin ALLAH hepimizin yardimgisi olsun ve sabir versin kunki kasinti insanin sinirini bozuyo.

  3. Herkese meraba bende geçen sene ilk sinek ısırığı gibi oldu sonra kaşıdıkça bunlar bayağı kabardı kimi kafam kadar oldu neredeyse sol gözüm ve üst dudağım şişti alerjik sandım 2 3 ay sonra tekrar oldu ama bu sefer daha az kabardı doktora gittim kremle hap verdi fakat şimdi tekrar kaşıntı başladı ilk avuçlarım da sonra bacaklarım da ve sırtımda kaşıntı geçince de kan topladı nokta nokta sizce önemli bişey midir şimdiden teşekkürler

  4. Ben yaklaşık 10 yıldır kaşınıyorum çekap yaptırdım çok doktora gittim ürtiker teşhisi koydular halk dilinde kurdeşen sinir stresten uzak durmak gerekiyor uyku düzeni çok önemli Bir de yediğiniz içtiğiniz şeylerin doğal katkısız olması gerekiyor özellikle kafeinli şeylerden uzak durmak lazım deterjan parfüm vb.gibi kokulu şeyler çok etkiliyor çaresi yok dikkat etmek lazım Allah hepinize yardım etsin çok kötü gerçekten

  5. bu sıkıntı ben de çocukluktan beri var ne yaptımsa geçmedi kaşıntı ve sonrasında şiddetli kabarıklık ne tahlil ne alerji testi yapma Gereği bile duymadan ilaç verip gönderiyor Dr haşimato Troidi ne bağlıyorlar durumu

  6. Arkadaşlar egzama sedef kasinti vs sadece cilt hastaligi degil aksine en onemlisi bagisiklik sistemi rahatsizligidir.tipik karacigerden kaynaklaniyor.doktorlar sadece cilt hastaligi diye dusundugu icin disardan mudahele yapmaya calisiyolar.sorunun kokune merkezine inilmedigi icin ya fayda etmiyo yada edip tekrae cikiyo.kronik kasinti temizlikle alakali temiz olmaya ozen gosterin.ayrica karaciger rahatsizligi karacigerinizi toksinlerden arindirip temizleyin.kaninizi temizleyin.vucuttan copleri atin yakici toksinleri.stres ve agresiflik direk karacigere vurup isleyisini bozuyo bagisikli sistemi dusuyo ve enfeksiyonel hastaliklar vuku buluyo egzama vs . Isde . Yediklerinize dikkat edin karacigeri yorcak sigir dana kirmizi etten asiri tuzlu yagli sekerli . Kizartmalardan uzak durun . Hergun sebze suyu icin . Zerdeçal cok onemli karaciger temizligi icin . Birde dulavrat otunun koku.iceriyi halledin ondan sonra disardan mudahaleye gecin.Rabbim hepimize şifa versin insallah.

  7. Arkadaşlar genel anlamda yorjmları okumaya calıştım.aynı problem bendede vardı 1 yıl kadar sürdü. Doktora gittim alerji testi yaptı problem olmafıgını söyledi .ve deterjanlara yedigime içtıgıme dıkkat etmem gerektıgını. Ve daha da kötüleşti ve hiç duymadıgım cok zor anlasilan bir rahatsizlık ortaya cııktı.kontroldan sonra sac mantarı kepek şeklinde ve her yıkanmada vucuda akıyor ve vucutta kafa kaşıntı surekli losyon ve şampuanlarla gecti şimdi cok rahatım. Genelde doktorlar bunu göz önünde bulundurmuyor. Belki yardımcı olurum bazılarknıza. Herkeze gecmiş olsun

  8. Merhaba ben 17 yaşımdayım son 1 senedir ara ara yüzümde nedensiz bir sekilde özellikle yanaklarimda ufak siskinlik kizariklik ve kabarma oluyor. Aynı zamanda kaşınıyor daha önce pek önemsediğim için doktora gitmedim ama artik bu durum canımı sıkmaya başladı. Ne yapmaliyim?

  9. Merhaba ben deniz 15 yasindayim sivasta yasiyorumm bir cook kabarmalarim var ve bunlar kasinti yapıyor birçok hastaneye gittim 10 günlük ilaç kullandimm geçiriyordu ilaci içince ama aradan 5ay felan geçti yine cikti ne yapmam gerekiyor lütfen bana yardim edinn

  10. resmen bu illet neredeyse herkezde var. maalesef bendede var, bana öyle geliyorki iklimler bir birine girdiği için insanlara yan etki yaptı. çünkü eskiden hiç böyle birşey olmuyordu. dışarıda nefes bie alınmıyor. basık bir hava fabrikalar sanayiler heryeri kaplamış. temiz hava sıfır insanların bünyeleri bozuldu. gidin köydeki insanlarda hiç böyle bir durum yok. büüyk şehirlerin olduğu yerlerde bu gibi duurmlar çok fazla oluyor.

  11. Bende 1 aydir kasinmaya basladim ve cogunuzun anlattiklariyla ayni seyler sebepsiz yere kasinma kasintidan sonra asiri kizariklik kabarma ve yanma bircok hastaligin ve kanserin (kan kanseri cilt kanseri karaciger kanseri tiborkuloz bobrek yetmezligi guatr safra kesesi rahatsizligi vb)ilk belirtilerinden biri kasinma oldugu icin insan korkuyo daha doktora gitmedim gidince hepinize haber vericem Allah nasip eder yasarsak kendinize iyibakin ve sagliginizi herseyden onemli tutun hersey gec olmadan sagligin kiymetini bilin

  12. 1 HAFTADADIR KASIK GÖBEK BÖLGEMDE ŞİDDETLİ KAŞINTILAR BAŞLADI TEDİRGİN OLMAYA BAŞLADIM CİDDİ Bİ HASTALIK OLABİLİRMİ ACABA DOKTOR GITMEYE CEKINIYIYORUM KOTU BISI DUYCAM DIYE NEDENİNI BULAMADIM YARDIMLARINIZ ICIN TESEKURLER SIMDIDEN HERKESEDE COK GECMIS OLSUN ..

  13. Arkadaşlar eylül 2014 tarihinden bu yana kaşınıyorum. Çok sağlıklı bir insanım aslında nerden bulaştı bu illet bilemedim .Allah başka dert vermesin tabikide.9 aydır kullanmadığım ilaç ve gitmediğim doktor kalmadı. kilo aldıran ilaçlar , atarax, alerset ,vb birssürü ilaç kullandım. tetkikler yapıldı hiç birşey çıkmadı ama öyle rahatsız bir şey ki anlatamam. doktorlar nedenine stres dediler birşey bulamayınca. bir eczacıda sakinleştiri ilaçlar için geçer dedi. ama bence öyle değil. kanımda birşey var kanımı pisleten birşey ve dolaşımdaki kan beni bu hale getiriyor. bu sanırım yaygın bir hastalık haline gelmiş. herkeste aynı şikayetler var. batıyormuş gibi kaşınıyor kaşıyınca kabariyor ve kızarıyor. Allah yardımcımız olsun. zamana bıraktım yine geçmedi. alarji testi kaldı birde onu deneyeceğim. herkese geçmiş olsun.

  14. 5 yıldır vücudumun hemen hemen her yeri özellikle bacak. sırt ve baş kısmında kaşıntı mevcut. kaşıdıktan sonrada kabarmalar oluyor. almış olduğum centry, atarax. dayoday vb antihistamik haplar kısa süreli fayda sağlamakta ama hap kullanmaktan bıktım artık. yaşam kalitesi düşüyor ve yüzümde kızarmalar oldukça huzursuz oluyorum. gitmediğim dr kalmadı. Rabbim herkese şifa versin Allah yardımcımız olsun. bu durumda olup çeşitli yollarla iyileşen sağlığına kavuşanlar nasıl iyleştiklerini paylaşırlarsa çok duacı olurum.Şimdiden Allah razı olsun

  15. Merhaba yaklaşık 4-5 aydan beri kaşıntı ların var vücudunun her bölgesinde.
    Ama kalça ve kasiklarimda daha cok ve kabariklik var o bölgede kullandığım ilaçlar ve krem lerden bir fayda göremedim bunun sebebi nede ve bir an evvel nasıl kurtulan bilirim bunun yüzünden uyku uyu yanıyorum şimdiden teşekkür

  16. b endede kaşıntı oluyor sora bi bakmisjm küçük küçük ve ye gruplar halinde kabarmış

  17. Merhaba benim vücudum da kabarcıklar çıkıyo ve oralar kasiniyo iki gündür böyleyim hangi doktora gitmem lazim

  18. merhaba 9yaşında kızım var son iki haftadır özellikle geceleri yüzü dahil tüm vücudu kızarıp kaşınıyo.doktora götürdüm alerjisi var dedi ama bn nedenini bulamıyorum sıkı takip ediyorum halbuki.aynı şikayeti olan varsa ve çözüme ulaşmışsa lütfen yardımcı olsun.çocuğun uykuları haram oldu:(teşekkürler şimdiden….

  19. Gizem hanım ne tur bi tedavi gordunuz yardımcı olurmusunuz

Yorum yapın

css.php