L-Carnitine Nedir ve Nasıl Kullanılır?

L-Carnitine Nedir ve Yan Etkileri Nelerdir? Karnitin, vitamin benzeri bir antioksidandır ve vücudun enerji üretimine ve beyinin normal fonksiyonlarına, büyük ölçüde pozitif etkileri mevcuttur.

Asetil-L-Karnitin ile ilgili Bazı Gerçekler

Karnitin daha çok, yağ asitlerinin; enerji üretiminde kullanılacakları mitokondriye taşınmasından sorumludur.

Bu durum enerji metabolizmasında önemli bir rol oynasa da, karnitin alımı için belirli bir diyet mevcut değildir. Bedenimiz kendiliğinden üretebildiğinden, birincil şekilde alınması gerekli bir takviye değildir.

L-Carnitine Faydaları

Kilo Kaybı için Carnitine

Karnitinin geniş çapta kullanımının ve aranmasının sebeplerinden biri kilo kaybını desteklemesidir. Karnitin, bedenin, yağ asitlerindeki yağları parçalayarak enerjiye dönüştürmesi esnasında, yağ asitlerindeki oksidasyona yardımcı olur. Yağ asitleri, mitokondriye (burada yanar ve parçalanır) nüfuz etme becerisine sahip değilken, karnitin onların yolculuğunu kolaylaştırır. Bu süreç, karnitini kilo kaybetme konusunda etkin kılar.

Carnitine ve Diyabetliler

Araştırmalara göre, asetil karnitin takviyesinin diyabet hastalarına iyi geldiği söylenmiştir, bunun gibi, diyabet hastalarının çoğu, anormal karnitin metabolizmasına sahiptir. Çalışmaların kanıtladığı gibi, nöropatinin sebep olduğu ağrılara, karnitin taşıyan besinler iyi gelmektedir.

Carnitine ve Kalp Sağlığı

CarnitineKarnitin ve sağlıklı bir kalp ilişkisi oldukça aşikardır: yağ yapılanmasını engellediğinden, karnitin kalbin sağlıklı çalışmasına sebep olur. Karnitin araştırma çalışmaları, karnitinin anjin ve damar sertliğine de iyi geldiğini göstermiştir. Konjestif kalp yetmezliği semptomlarını ve kalp krizi sonrası durumu iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Çeşitli klinik çalışmalar, L-karnitin ve propionil L-karnitin’in anjinin semptomlarını hafifletmeye ve anjinli kişilerin göğüs ağrısı olmadan egzersiz yapabilmelerine yardımcı olduğunu göstermiştir. Bir çalışmada, 200 hasta, anjin hastalığı ile birlikte egzersiz yapmaya etkisini görebilmek için 6 ay süresince L-karnitin kullandı. L-karnitin alan kişilerde, ergometrik egzersiz performansı gelişmiş ve kardioaktif ilaç kullanımı azalmıştı. diğer bir çalışmada ise, kronik anjini olan 47 hasta, 3 aylık L-karnitin kullanımından sonra, daha az göğüs ağrısıyla, daha uzun sürelerle egzersiz yapabilmişlerdir.

Carnitine ve Alzheimer Hastalığı

Karnitin üzerinde yapılan çalışmalar, karnitinin alzheimer, demans ve diğer mental hastalıklardaki etkinliğini ortaya çıkarmıştır. Karnitin, asetilkolinin formasyonunda yardımcı olarak, serbest radikallerce tahribata uğrayan nöronları iyileştirir. Bu etki, karnitinin kaybolmuş beyin fonksiyonlarını canlandırmasına yol açarak, sadece alzheimer hastaları değil felçli hastalara da umut kaynağı olmuştur. Current Medical Research and Opinion adlı dergide yayınlanan yazıyada, L carnitine nöroprotektif etkilere sahip görünmektedir ve nörolojik bozukluklara karşı korunmada yardımcı olabileceği belirtilmiştir. Molecular Aspects of Medicine’ da 2004 yılında yayınlanan bir makaleye göre,  yaşa bağlı bir çok beyin rahatsızlıkları ve nörodejeneratif bozukluklarda, anormal metabolizma önemli rol oynar.

Sperm Artırıcı

The Linus Pauling Institute araştırmacıları tarafından, 1995’de yapılan 2 çalışmada, düşük sperm hareketliliği teşhisi konmuş bir grup erkeğin 3-4 ay süresince L-karnitin kullanması sonucunda sperm hareketliliğinde yükselme saptanmıştır. European Academy of Andrology bilim adamları, 2003 yılında, Fertility and Sterility’ adlı dergide yayımladıkları çalışmada, 100 kısır erkek üzerinde, L-karnitin’in fertiliteye olan etkisini analiz etmişlerdir. Çalışma bulgularına göre, günde 2 gr. L-karnitin kullanmak, sperm miktarını ve sperm hareketlerini artırmıştır.

Asetil Karnitin ve ADHD

Son zamanlardaki çalışmalar, karnitinin, dikkat sorunları ve çocuklardaki dikkat eksikliğinden kaynaklanan sinirli tavırlar ve hiperaktivite ya da ADHD’ye iyi geldiğini göstermiştir.

Mekanizma yeterince net olmasa da, ADHD’li çocuklarda, karnitin düşüklüğünden kaynaklanan konsantrasyon eksikliği bulgulanmıştır. Karnitin, enerji metabolizmasında önemli bir yer tutar, karnitin içeren besinlerin tüketilmesi genel anlamda, dikkat anlarını ve davranışı geliştirir.

Karnitinin Diğer Yararları

Karnitinin, yukarıda sözü edilenlerin dışında da, not edilmesi gereken yararları vardır. Potansiyel anlamda, sizi hem mental performans, hem de yüksek enerji kaynağına gereksinim duyacağınız atletik beden fonksiyonları açısından da geliştirir. Yaşlanmanın etkilerini yavaşlatır, ki bu yadsınamaz bir iyiliktir. Aynı zamanda katarakt oluşumunu engeller

L-Carnitine Hangi Besinlerde Bulunur?

Yağsız kırmızı et (kuzu eti), tavuk, hindi, balık, yağsız süt, süzme peynir. Süt ürünlerindeki L-carnitine esas olarak peynir altı suyunda bulunmaktadır.

L-Carnitine Nasıl Kullanılır?

L-Carnitine takviye şeklinde kullanılacaksa saf  L-Carnitine alınmalıdır.

Günlük dozu sağlık proplemine göre değişir.

Genellikle günlük doz olarak 500 mg ila 2000 mg arasında alımı önerilmektedir. Bazı durumlarda daha fazla da alınması gerekebilir.

L-Carnitine Yan Etkileri

L-carnitinenin normal miktarlarda alınması halinde bilinen bir yan etkisi yoktur. Yüksek dozlarda bulantı, kusma, baş ağrısı, ishal, huzursuzluk, uyku güçlüğü gibi yan etkilere yol açabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“L-Carnitine Nedir ve Nasıl Kullanılır?” üzerine 27 yorum

  1. vücudumda sivilceler oluştu. büyük içi dolu irinli.

  2. Suan bedede basdonmesi hafif mide bulantisi ve asiri bi huzursuzluk var damarlarim cekiliyo gibi etkisi nezamn gececek bimiyorum

  3. l-carnitine ve cla kulanmak menstrüasyon döngüsünü etkiler mi ?

  4. iki gune bir kullaniyordum. yuzumde yanik lekesi olustu.. umarim gecer..

  5. Mutis bas agrisi ve migde bulantisi yapitor tavsiye etmem ber bat

  6. Sakın Kullan Mayın Vücutta yanma yapıyor yanıklar oluşuyor

Yorum yapın

css.php