Karbonhidratların Görevleri ve Karbonhidrat İçeren Besinler. Karbonhidratlar birincil enerji kaynağımız olduğundan gereklidir. Basit, kompleks ve diyetsel lifler olmak üzere üç tip karbonhidrat vardır. Basit karbonhidratlı gıdalar arasında, süt, meyve ve şekeri sayarken, kompleks karbonhidratlar da – ya da nişastalı – mısır gevreği, tahıl, pirinç, arpa, yulaf, patates gibi kök sebzelerde bulunur. Kompleks karbonhidratları fazla tüketmenin sağlığa pek çok yararı mevcuttur. Sağlıklı bir diyette, bol miktarda nişastalı besinlerin bulunması önerilir. Kahverengi pirinç ya da tam tahıl ekmeği gibi rafine edilmemiş karbonhidratlı ürünler gerekli liflere ve B vitaminine sahip olduklarından sağlığa oldukça yararlıdır.
Karbonhidratlı Yiyecekler – Yüksek Karbonhidratlı Besinler Listesi
• Esas olarak, mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa,yulaf, makarna, sayılabilir. Meyvelerden, kayısı, hurma, yaban mersini, muz, incir, üzüm, elma, portakal, armut, ananas, çilek, karpuz, ve kuru üzüm de yüksek karbonhidrat içerir.
• Listeye devam edersek, bazı baklagil türleri; nohut, kuru fasulye, börülce, bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar. Bazı kök sebzelerden, patates, tatlı patates, havuç, mısır da bu gruba dahildir.
• Basit karbonhidratlı gıdalara ise, toz şeker, şekerleme, kek, mısır şurubu, meyve suyu, ekmek, beyaz undan yapılmış makarna ve mısır gevreği dahildir.
• Yüksek miktarda kompleks karbonhidrat taşıyan besinler ise, kepek, yulaf, mısır, arpa, karabuğday, mısır unu, makarna, patates, kepekli pirinç, kıyılmış buğday, tam tahıllı gevrek, bezelye, musli, fasulye, mercimekdir. Yüksek karbonhidratlı besinler bize, sağlıklı ve formda olmak için vitamin, mineral ve lif açısından yeterli bir kaynak oluştururlar
• Süt ürünleri, yüksek yağ ve protein içerikleriyle tanınırlar. Ama, yağsız süt, diyet yoğurt, çikolatalı süt yüksek karbonhidratlı besinler grubuna da girer. Bütün cikolata ve şeker türleri, ve kurabiyeler yüksek miktarlarda karbonhidrat içerir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
aynennnnnn
çok güzel bir site sınavdaki sorularla ilgili çıktı sınavdan 100 aldım
kopyalanıyo bence çok güzel bir site ama doğru düzgün anlatamamış o yüzden bizimle değilsin
İVANA SERT
benim işime yaradı yees ben beşe gidiyom
çok saolun
çıkartılıyo ve kopyalanıyo
süper yardımcı oluyor
çok faydalı bilgiler çok teşekkür ederim 🙂 herkes adına…………..
çok faydalı olmuş teşekürler
Günümüzde arılar yapay şekerle beslenildiğinden yediğimiz ballar karbonhidrat grubuna girer tatlım… ~_~*