Vücutta Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Vücutta Kaşıntı Nedenleri. Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntı birçok deri hastalığında görülen bir belirti olmakla birlikte başka hastalıkların ön belirtisi de olabilir.

Deride görünür herhangi bulgu yokken, kaşıntı şikayeti oluyorsa, bu durum aksi kanıtlanana dek, altta yatan bir hastalığın belirtisi olarak düşünülmelidir. Kansızlık, karaciğer veya böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları, barsak parazitleri ve diğer etkenlerle ilgili incelemelerin yapılması gerekir.

Kaşıntının Nedenleri

• Kaşıntılar egzema, mantar enfeksiyonları, ürtiker, suçiçeği, böcek sokması, uyuz, bitlenme, isilik, dermatitis herpetiformis gibi bazı dermatolojik hastalıklar nedeniyle oluşabilir.

• Kronik bir cilt hastalığı olan sedef ciltte beyaz pullarla kaplı kırmızı bölgelerin oluşmasıyla ortaya çıkar ve ciltte kızarıklık, pullanma, kaşıntı gibi yakınmalara neden olur.

• Farklı alerjik etkiler nedeniyle, cildin çeşitli bölgelerinde meydana gelen bir deri hastalığı olan egzama kabuklanma, pullanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi yakınmalara yol açar.

• İsilik, derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması nedeniyle oluşan deri döküntüleridir. Bu döküntüler sıcak havada veya bebeğin fazla sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabilir. Aşırı terlemeye sebep olan kalın giydirilme ve sık yıkanmama gibi etkenler de sorunun ortaya çıkışını kolaylaştırır. Bir süre sonra kızarıklıkların üzerinde kaşıntı ve iğnelenme hissi başlar. Bebek bu bölgeleri kaşırsa enfeksiyon ve kabuklanmalar oluşabilir.

• Çocukluk döneminde başlayan alerjik bir deri hastalığı olan Atopik dermatit deride kaşıntılı kızarıklık ve kabarma ile kendini belli eder. İlerleyen dönemlerde ise yerini kuru, kalın, kabuklu çok kaşıntılı alanlara bırakır. Genellikle kolların ve bacakların iç kıvrım yerleri, ense, yüz ve vücudun diğer bölgelerinde de döküntüler oluşur.

• Uygun olmayan deterjan kullanımı, bebeklerin cildinde kaşıntı, kızarıklık ve beneklenme gibi sorunlara neden olabilir. Bu tür deterjanla yıkanan giysilerin giydirilmesi, bebek cildinde kontakt dermatit olarak bilinen alerjik cilt reaksiyonuna zemin hazırlar.

• Astım ya da saman nezlesi kuru kaşıntılara yol açabilir. Saman nezlesi burun akıntısı ve gözlerde kaşıntıyla ortaya çıkar.

• Önlenemeyen cilt kabarması ve kaşıntısı alerji belirtisi olabilir. Sıcak havalar sebebiyle yeni çiçek açan bitkilerin tozları bazı insanlarda alerjiye neden olmaktadır.

• Yaz mevsiminde görülen vajen mantarlarının en önemli nedeni nemdir. Deniz sonrası ıslak mayo ile güneşlenmek mantar oluşumunu tetikler. Kaşımaya bağlı olarak tahriş ve yaralar meydana gelir. Dış genital organda kaşınmaya bağlı kızarıklık ve ödem  oluşabilir.

• Hamilelikte hormonların etkisiyle safra kanallarında konsantrasyon artar ve safra atılımı yavaşlar. Kanda safra asitlerinin birikmesi kaşıntıya neden olabilir.

• Yaşlı kişilerde sıkça görülen deri kuruluğu da kaşıntıya yol açabilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte derinin nemini koruyan doğal yağ üretiminde azalma olur. Kuru hava ve sık sık sıcak suyla banyo yapılması gibi etkenler, derinin kurumasına yol açabilir.

• Antibiyotik ilaçlar, ağrı kesiciler ve bazı ilaçlar yaygın kaşıntı ve döküntüye sebep olabilirler.

• Yün, kimyasal maddeler, sabunlar, kozmetikler deriyi tahriş ederek kaşıntıya yol açabilir.

• Nörolojik ve psikolojik bozukluklar kaşıntıya sebep olabilir.

• Diyabet, iç organ kanserleri, safra kesesi taşları veya viral hepatit gibi sebeplerle oluşan safra yolu tıkanıklıkları, lösemi ve lenfoma gibi malign  kan hastalıkları, böbrek yetmezliği, AIDS gibi sistemik hastalıkların mevcudiyeti durumunda veya bazen bu hastalıkların ilk belirtisi olarak yaygın kaşıntılar hissedilebilir.

• Hipertiroid ve  hipotiroid gibi rahatsızlıklar kaşıntıya neden olabilir.

• Kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde yükselmiş Paratiroid hormon, A vitamini, kalsiyum ve düşük demir düzeyleri kaşıntıya yol açabilir.

• Kaşıntı kolestatik karaciğer hastalığının belirtisi olabilir. Önce ellerde, ayaklarda ortaya çıkar ve geceleyin daha da kötüleşir.

• Hodgkin lenfomalarda kaşıntı, ateş ve gece terlemesi gibi şikayetlere sıklıkla rastlanır.

Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bir haftadan uzun süren ve geçmeyen kaşıntı, tüm vücutta yaygın kaşıntı, irinli akıntı, yüksek ateş, boyun, koltukaltı veya kasıktaki lenf bezlerinde şişlik gibi durumlar görülüyorsa bir dermatologa başvurulmalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Vücutta Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?” üzerine 123 yorum

  1. Merhaba arkadaslar bir sure once ben ve arkadasim surekli kasiniyorduk ve bulasici birseydi ozellikle geceleri ve vucudumuzda kabarma su toplamasi gibi ufak ufak bisiler cikiyordu bir cok doktora gittik alerji dendi bocek isirmasi dendi sıkınti stres olabilir dendi ama tam teshis konulamadi en son ozel bir hastaneye gittik ve sonucunda Sosyete uyuzu oldugumuzu ogrendik cok inatci bir hastalik tedavi sonrasi kasinmamiz gecti.
    Not. Arkadaslar uyuz hastaligi halk icinde pislikten olusur diye bilinir fakat kandaki parazitlerden meydana geliyor.ayni belirtilere sahip arkadaslarin ozel bir hastanede cildiyeye gozukmesini tavsiye ederim devlet pek ilgilenmiyor.kotu ve bulasici kurtulmasida ilerledikce zor olan bir hastaliktir bilginize

  2. Mrb 26 yasindayim yaklasik 1 haftadir yuzumde ciban gibi buyuku sivilce cikdi ve cok agrim oldu simdi bi anda sondu ve o cevreler hep mor mor curdu sizce bu neden olur ilk defa oldu bogle

  3. slm 21 yaşındayım benimde 6 yıldır süren kaşıntım var arkadaşlar kafa kısmında başlayıp bütün vucudum daha sonra kasınıyor ve şiddetleniyor banyo yaptığımda ise kızarıklıklar çıkıyor bedenim de doktorlar nedenini bulamıyorlar alerjii deyip geçiyorlar artık ne yapacağımı bilemiyorum toplumun içinde korkuyla geziyorum her an kaşıntım başlayacak diye lütfen bilidiğiniz doktor hekim varsa söyleyin artık dayanamıyorum :(((

  4. Merhaba benim eşimin kaşıntısı ayaklarında kuru pul pul ara ara kanıyor yaşı 39 nedeni ne olabilir ne yapmalıyım lütfen allah rızası için cvp onu çok seviyorum

  5. bendede yillardir kasinti oluyor önce ayaklarimda mantarla basladi sonralari yumartaliklarimda olmaya basladi cilt doktorunun yazdigi kremlerle kasintimi gecirdim ayak parmaklarini dukunmadim hep akti zararsizca akdi. yumartaliklardaki kasinti kremle geciyordu, önceleri 1 yil kadar rahat ediyordum,daha sonra süre kisalmaya basladi derken 6 yil önce kafamda kepek meydana geldi geciremedim. 3 yil öncesirtimkarnim bacaklarim kasinmaya basladi derken önce sislikler sonra yumurtalarda deri catlaklari derken asiri bir rahatsizlik meydana geldi yürümeme dahi engelliyordu yumurtaliklardaki kuruluk ve yaralar.cilt doktorunun yazdigi tedavi cevab vermiyordu derken kan ve cigerleri kontrol etdirdim saglam alerjik bir durumda yok,yine cilt doktoruna gitdim yer manisa alasehir devlet hastanesine doktor hanima bastan sona durumuma rahatsizligima anlatdim yapdigi muayeneler sonucunda önce hastaneye yatis hastalikli bölgeden parca alinmasi felen, ama asil söyledigi ve yapdigi suydu kesin olarak geciremeyiz ama bastiririz dedi ve “SANDIMUN” 100 lük hap birde 25 lik hap ile VUCUDUMDAKI VE BASIMDAKI HASTALIKLAR IYILESDI. sonra hapi yavas yavas birakdim tamamen birakdigimda tekrar rahatsizlik geri geldi. simdi almanyada tedavi oluyorum velakin almanyada o hapi vermiyorlar kortizonlu diye ama kortizonlu krem tedavisi uyguluyorlar. kismen günlük hastaligi bastirmakdan baska faydasi olmuyor yana bana faydasi olmuyor. simdi krem hap tedavisiyle uyrasiyorum. zaman zaman altarnatif yollarida deniyorum. ama simdilik ne kasintiya nede kepek olusumuna care bulabildik. arasdirmayi ve care bulmayi deniyorum bir care ve umut bulursam sizinle paylasirim. saygilarimla.

  6. Merhaba ben ali ; İstanbul da yaşıyorum.
    bu kaşıntı yaklaşık 2 aydır var , yanma kızarıklık morarma kabuklanma deli ediyor beni.
    ellerimde kollarımda sırtımda boynumda göğsümde genital bölgede ve bacaklarımda var.
    enaz 5 kere doktorlara gittim halen bir değişiklik yok.
    bu konuda ne yapacağım bilemiyorum çaresizlik böyle bir şey .

    yardımcı olmak isteyenler benimle iletişime geçebilirler.

    site yönetiminden ricam mail adresimi yayınlayabilirlerse sevinirim

    saygılarımla

    herkese acil şifalar diliyorum

  7. Bu kasinti problemi bakiyorum cogu kiside varmis. Bendede kasinti ve kabarikliklar okuyor hollandada doktora gittim bu hastaligin isminij ULTICARIA oldugunu soyledi ve malesef hic bir ilacinin olmadiginin ve gecmiyeceyini dedi:((

  8. Gunaydin arkadaslar allah yardimciniz Olsun

  9. Merhaba ben 3 4 gundur kasinti var ve küçük küçük kabariklar da var bu neden oluyor

  10. Bir bucuk aydir vucudumda bir yanma var cok da kasiniyor bolge bolge ayaklarimdan basliyor belim omuslarim kafam yani her yerim kasiniyor melhem kullandim taplet kulkandim doktor kontrolunda ama hic biri fayda gormedim lutfen yardimci olursaniz sevinirim

  11. Ben cok uzun bi yorum yazmistim fakat yayinlanmadi nedense.sebep??

  12. Merhabalar.yorumlarìn hepsini okumaya çalıstım ve sanırım benim gibi bi durumu olan yok.bende belli dönemlerde (yilda 1 yada 2 kez mesela yada 1-2 yil hic bisey yok) vücudumda bogum yerlerinde (el yada ayak bilegi,kalcanin alt kismi,diz kapaginin arka tarafi) tatli bi kasinti geliyor ve dayanamayip kasiyorum sonrasnda kasidigim yerler sisiyor sanki derimin üstünde cok sert bi et parcasi gibi oluyor ve 24 saat icinde yada sonra normale dönüyor.acı,agrı yada ates yok.gecen yil oldugunda yine dokyore gittim bi günde 8tüp kan aldilar ama hicbisey bulamadilar.dr alerjik olabilir ne yedigine dikkat et neye alerjin oldugunu sen bul dedi.böyle sacma bisey olamaz.bugünde oldu ama artk napcam bilmiyorm.internette bicok sey okudum.okadar farkli sebepler yaziyorki anlamadim gitti.bi yardimci olursaniz yada tavsiye verirseniz sevinirim.

  13. benim kaşıntım kısa sürüyor ama kaşıyınca kabarıyor yanma ,su toplama ,kanama olmuyor ,fakat, bacaklarımd ve sırtımda oluyor 6 aydır çekiyorum,doktora gidiyorum hep aynı alerji hapını veriyor ,kan tahlili falan yok hap yazıp gönderiyorr

  14. mrb hocam benim kaşıntı 3 yıldır var hangi ilacı kullandıysam fayda etmedi hitrizin fayda etti oda 6 ay gibi daha sonra yeniden başladı bir biopsi yaptırdım mantar çıktı mantar hapını kullan dım gene geçmedi ben behcet hastasıyım imuran ve atervix kullanıyorum sürekli şimdi kaşınıyorum tüm vücüdum ne olur bana bir yol gösterin ne yapmalıyım

  15. efendim ben kirli bir denizde yuzdum denizden ciktiktan sonra kabariklik ve kasintim basladi. kasinan yerler sert ve kabardi. geceleri uyuyamiyorum. ne yapmaliyim. (Ben Cocugum)

  16. benimki değişik bişey ısırmadı yemedi alerji değil

  17. Web’de bu ismi ararken bu siteye rast geldim.Bir arkadaşım önerisi ile İmran Çağatay isimli şahsın yanına gittik.Adam gerçekten ilmen nirvana noktasına ulaşmış.TV lerde boy gösteren şarlatanlardan değil.Kardeşimin skuamöz hücreli akciğer CA son evredeydi artık kemoterapi bile uygulanamayacak konumda iken İmran Bey’in tavsiyeleri ile son 6 aydır kardeşim yeyip içmeye başladı.Kan değerleri düzeldi.

  18. benmde çok afedersiniz popomda kasıntı basladı ve kasıdıkça kızarmaya basladı sonra popomdaaki kasınntı azda olsa gecti yüzümde basladı insallah gecer.(ben dahha ççocuğum)

Yorum yapın

css.php