Üzüm Çekirdeği ve Araştırmalar

Üzüm çekirdeği özütü (Grape Seed Extract), oligomerik proantosiyaninler (OPC’ler) dahil olmak üzere birçok bitki bileşiği içerir. OPC’ler güçlü antioksidandır ve Guelph, Kanada’daki Gıda Araştırma Merkezi’nden bir rapora göre, üzüm çekirdeği ekstraktındaki OPC’ler, E vitamininin 20 katı antioksidan gücünü ve C vitamininin 50 kat antioksidan gücünü içerir. Serbest radikaller, sağlıklı hücrelere zarar veren moleküllerdir. Üzüm çekirdeği ekstraktının antioksidan gücü, serbest radikalleri savaşır ve deriyi hasardan korur. Serbest radikaller, güneş hasarı, kirlilik, sigara dumanı ve hatta stres sonucunda gelişebilir.

Üzüm çekirdeğinin sağlık yönünden  sahip olduğu önem 1947 yılında Fransız tıp profesörü ve kimyacı Jack Masquelier tarafından keşfedilmiştir. 1950’de üzüm çekirdeği Resivit adıyla Fransa’da satılan ilk damar koruyucu ilaç olarak 50 yılı aşkın bir süredir Fransız doktorlar tarafından reçete edilmektedir. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre üzüm çekirdeği ekstresi sağlıklı gönüllülerin kanlarında antioksidan seviyesinde artış sağlamaktadır. Bu antioksidanlar serbest radikallerin DNA’ya zarar vermesine ve kanser gibi hastalıklara neden olma olasılığını azaltabilir. Antioksidan faydaları için önerilen dozajlar günde bir ila üç kez 25 ila 150 mg’dır.

Üzüm çekirdeği ekstraktı vücudu güneş hasarından koruyabilir. “Journal of Medicinal Food” deki araştırmacılar, üzüm çekirdeği ekstraktının, cildin elastikiyetine ek olarak cilt hücresi sağlığını korumak için sağlıklı cildin yapı taşı olan kollajen ile yapıştırılarak cildin görünümüne faydası olduğunu belirtiyor. Tsukuba Araştırma Laboratuvarları tarafından yapılan bir çalışma, üzüm çekirdeğinden elde edilen proantosiyanidinlerin farelerde kıl follikülü hücrelerinin çoğalmasında bir artış sağladığını gösterdi. Çalışma ayrıca, protonosiyanidinlerin, dinlenme fazının saç büyüme döngüsünde büyümeye geçişini hızlandırdığı sonucuna vardı.

Üzüm çekirdeği özütü, yaraların iyileşme hızını arttırma potansiyeline sahip olabilir. Free Radical Biology and Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmada, proanthycyanidin farelerin sırtındaki yaralara uygulandı. Bu çözeltiyle tedavi edilen farelerin daha hızlı iyileşme sürelerine sahip oldukları gözlendi. Araştırmacılar, ” Grape seed proanthocyanidin extract (GSPE)’nin topikal uygulamasını destekleyen sağlam kanıtlar elde edildi” diyor. Üzüm çekirdeği proantosiyanidin özü, dermal yara iyileşmesini desteklemek için uygulanabilir. Bu korumanın nasıl gerçekleştiği açık değilse de, GSPE’nin yara iyileşmesi sürecinde önemli olan bir bileşik olan vasküler endotelyal büyüme faktörü üretimini artırdığı bulunmuştur. Fransa’da varis hastası olan 92 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada ise; 4 hafta boyunca günde 300 miligram OPC alımının, ağrıyı, karıncalanmayı, geceleyin ortaya çıkan bacak kramplarını ve şişkinliği %50′ den daha fazla oranda azalttığını göstermiştir.

Molecular Nutrition & Food Research dergisinde yayınlanan bir araştırmada, üzüm çekirdeğinin cilt kanseri şiddetini azaltabilecek özelliklere sahip olduğu bulundu.  Fareler üzerinde, proantosiyaninlerinin cilt tümörü gelişiminin oluşumunu yavaşlatma yeteneği test edildi. Araştırmacılar, üzüm çekirdeği ekstraklarının “insan cildindeki UV’nin neden olduğu sağlık etkilerinin zayıflatılmasında yararlı olabileceği” sonucuna vardı. Proantosiyanidinlerin koruyucu niteliğinin, sitokin aktivitesini değiştirerek oksidatif stresde azalma ve immünosüpresyon da dahil olmak üzere çeşitli yollarla geldiği düşünülmektedir. Bulguyu güçlendirmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. 2010 yılında ‘Neoplasia‘ adlı dergide yer alan bir çalışmada kolon ve bağırsak kanseri olan farelere  altı hafta boyunca üzüm çekirdeği ekstresi verilmiş ve polip sayısı %40 azalmıştır. Boyutu 2 mm daha büyük poliplerin sayısı %71 azalmıştır.

Üzüm çekirdeği özütü sıvı, kapsül veya tablet şeklinde bulunur. Cilt sağlığı için topikal olarak da uygulanabilir. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, %40 ila 80 oranında proantosiyanidin standardize edilmiş veya yüzde 95’den fazla oligomerik proantosiyanidin kompleksine sahip olan ekstreleri öneriyor. Üzüm çekirdeği, anti-pıhtılaşma özelliklerine sahip olabileceğinden, bunları warfarin veya diğer kan inceltici ilaçlarla aynı anda kullanmak kanama riskini artırabilir. Tüm ilaçlarda olduğu gibi, yeni tedaviye başlamadan önce doktorunuzla konuşun.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Üzüm Çekirdeği ve Araştırmalar” üzerine bir yorum

  1. Bilgiler için çok teşekkürler ,keşke piyasada bulabileceğimiz
    Maryland üniversitesinin önerdiği ölçülere sahip , güvenilir bir marka da verebilseydiniz. Piyasada seçmek gerçekten zor çünkü

Yorum yapın

css.php